Уторак, 17.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић у Прибоју: Свако ко мисли да може неког да угрози имаће посла с државом

Председник је посетио турску компанију Флекс академи и након разговора са турским инвеститором, најавио да ће у том граду бити направљен још један погон.- Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир
Председник у погону фирме Инмолд (Фото Танјуг)

ПРИБОЈ – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Прибоју Србима и Бошњацима, како је рекао, свакоме ко помисли да може нечију кућу да угрози и живот, нечију цркву или џамију, да ће имати посла са државом која ће по том питању реаговати немилосрдно.

Вучић је поводом недавних инцидената на националној и верској основи у Прибоју, на састанку са представницима локалне самоуправе, политичких партија, привредницима и представницима обе верске заједнице, подсетио да Срби и Бошњаци вековима живе заједно у Прибоју.

Такође, замолио је грађане да не изазивају државу у том смислу, пошто је њен посао да обезбеди сигурност свим људима.

Када је реч о полицајцима који су узвикивали у тим инцидентима да ће Сјеница бити нова Сребреница и слично, председник је рекао: „Не само да ће бити кажњени, него ће добити и премештај из Прибоја. Води се не само дисциплински поступак, већ и тужилац ради свој посао. Такође, води се и поступак против деце и младих који су певали ,пуцај у џамијеʼ”.

Вучић је рекао да је одмах добио одговор од Срба да им је узвраћено на гори начин, пренео је Танјуг.

„Сви људи који мисле да треба да прете после клањем деце и не знам чиме све, са тим мора треба да се прекине. Сви ти који би да кољу нечију децу, завршиће иза решетака, као сви они који би да пуцају и убијају некога. Према џамијама морамо да се односимо једнако као и према нашим црквама и манастирима. Да поштујемо муслимане и као што се ми крстимо пред иконама и олтаром да поштујемо то где они клањају”, нагласио је Вучић.

Председник је у Прибој дошао између осталог и на позив овдашње муслиманске заједнице коју предводи ефендија Харун Еминагић, која га је позвала на разговор након два инцидента на националној и верској основи од којих је један изазван снимком са прославе дечјег рођендана на коме је група грађана, међу којима је било неколико полицајаца, певала песму увредљивог садржаја за Бошњаке.

Виновник другог сличног инцидента је осамнаестогодишњи младић из Прибоја који је на Божић, такође, певао песму увредљивог садржаја за грађане бошњачке националности.

Председник је започео данашњу посету Прибоју обиласком Слободне зоне у том граду, као и турске компаније Флекс академи и након разговора са турским инвеститором, најавио да ће у том граду бити направљен још један погон.

„Запослићете још 150 људи, свака част. Ово је прави муштулук. Овде су вредни људи, само је питање да ли ће бити довољно људи”, рекао је Вучић представницима турске компаније.

Вучић је поручио представницима компаније Флекс академи да ће Прибој ускоро добити и гас.

Турска компанија Флекс академи на 20.000 квадратних метара пословног простора од 2017. године производи црева, челичне и пластичне водоводне цеви. Има 300 радника просечне старости испод 30 година, а 50 одсто су жене.

Од 2017. компанија послује у објекту некадашњег ФАП-а.

Вучић је обишао и погон Инмолда, једне од најуспешнијих домаћих компанија, истичући да је та компанија на нивоу успешних немачких фирми, те да је поносан што се показује да и наши људи могу да направе велики успех.

Инмолд је породична компанија, са седиштем у Пожеги, основана 2006. године, а основна делатност је израда висококвалитетних алата за бризгање пластике и обојених метала, а поред тога, баве се и израдом ИМЛ робота.

У погону у Прибоју ради 100 људи, а у седишту у Пожеги 400 запослених.

Муфтија: Учинићемо све да муслимани поштују Србију

ПРИБОЈ – Муфтија Исламске заједнице у Србији Мевлудин Дудић поручио је данас у Прибоју да ће та верска заједница учинити све да муслимани у овом граду и региону поштују државу Србију, јер, како је казао, другу немају.

Дудић је обраћајући се грађанима Прибоја у присуству председника Александра Вучића, поручио да верска заједница и они који су, како је казао, у Божјој служби на одређени начин сносе део одговорност за стање до којег се дошло у Прибоју, када је реч о подигнутим тензијама у међунационалним односима.

„Нека овај свет буде арена такмичења, а на оном нека пресуђује Бог према правди. Учинићемо све да наши верници у потпуности поштују ову државу, јер другу немају”, рекао је Дудић, пренео је Танјуг.

Изразио је наду и захвалност председнику Вучићу који је омогућио да муслимани у Прибоју граде џамију.

Владика Атанасије: Важна је изградња путева, али и изградња заједнице

ПРИБОЈ – Владика милешевски Атанасије поручио је данас, у разговору са председником Александром Вучићем и представницима локалне самоуправе и Исламске заједнице у Прибоју, да је важна изградња путева и фабрика, али пре свега изградња човека и заједнице људи, позивајући се на речи патријарха Павла да само ако сви будемо сарађивали, без обзира на разлике, можемо да победимо кризу.

Замолио је председника да се убрза изградња пута од Пријепоља до манастира Милешеве, у сусрет обележавању јубилеја 800 година те српске светиње, као и уређење реке Милешевке.

Добио је одговор да се са тим пројектом мало касни, да се не би прво градио пут, који би се касније разбијао због канализације, али да ће се свакако тај посао убрзати, како би што пре био завршен.

„Убрзајте и Министарство екологије, то смо обећали када смо били у Пријепољу, а нисмо још одмакли”, рекао је Вучић, на шта је в.д. директор „Путева Србије” Зоран Дробњак рекао да ће „бити за три месеца”.

„До Видовдана, владико, ако бог да, биће завршено”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

 

Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир

ПРИБО - Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Прибоју да Срби и Бошњаци не треба да крију разлике и да треба о њима да разговарају, али да морају да буду свесни да постоје одређене границе које нико од нас не сме да пређе.

Такође, Вучић је у разговору са ефендијама из Сјеверина и Прибоја рекао да ако се крене са истеривањем правде о страдања Срба и Бошњака да ће се она тешко икада истерати, као и да ће онда тешко почети решавање проблема.

„Зато се трудим да урадим две ствари. Да изградимо земљу и запослимо људе и да не угрозимо мир ниједног секунда”, нагласио је Вучић.

Вучић је на састанку са грађанима разговарао и са ефендијом из Сјеверином Омером Хоџићем, који га је питао да се промени Закон о цивилним жртвама рата како би Бошњаци били препознати тим законом и могли да добију обештећење, али и изнео случај да су његовој жени и ћерки које носе хиџаб у једном угоститељском објекту узвикивали да им није то Саудијска Арабија или Баш чаршија у Сарајеву и да иду тамо да се шепуре.

Вучић је рекао да је управо дошао да чује Бошњаке и њихове захтеве и да, иако би га цела Србија славила када би им рекао да морају у Србији да скину хиџаб или фереџу, да то неће да ради.

Такође, казао је да није упознат са проблемом око закона о цивилним жртвама рата и да ће видети о чему се ту ради.

Председнику се обратио и ефендија из Прибоја Есмин Емилић који је рекао да без правде нема ни помирења.

Такође, обавестио је Вучић, како је рекао, о инциденту када је у дворишту џамије у Прибоју припадник граничне полиције Србије иако је био у цивилу легитимисао сиријске избеглице и после их претукао у хаустору.

Не желимо да таква слика наших припадника МУП-а иде у свет, као што је ишла када су хрватски граничари тукли избеглице, рекао је он и додао да је тај исти човек после упућивао јавно претње прибојским имамима, те приметио да је био кажњен за то да до другог случаја (инцидент са песмом у којој се сави Сребреница ) не би ни дошло.

Такође, ефендија је рекао да се са породицом вратио у Прибој из Америке где је живео, али да то дефинитивно није место где би желео да живи ако се осећа небезбедно, али и да не сматра државу за то кривом, већ појединце који имају име и презиме и треба да буду кажњени.

Такође, додао је да би „пун погодак” за боље односе између Срба и Бошњака било и да се изгради џамија у новом делу Прибоја.

Вучић је рекао да није дошао у Прибој да било шта коме доказује пошто у томе сигурно неће успети, и истакао да долази у доброј вољи.

„Долазим да вам покажем да ми је стало да вас чујем, нагласио је Вучић и додао да нема никакав политички интерес када је реч о Бошњацима пошто се ту ради од свега три одсто гласача и да само може да се замери већинском српском народу.

„Само и вас молим ако имају један, два или три полицајца... и то већ решавамо, да не буде да је сва полиција таква, пошто је највећи број часних полицајаца који добро обављају свој посао”, навео је Вучић, преноси Танјуг.

 

Помоћ манастиру Свети Никола и црквама

ПРИБОЈСКА БАЊА - Председник Србије Александар Вучић обишао је данас манастир Светог Николе у Прибојској Бањи и поручио да ће држава обезбедити већу помоћ за тај манастир и цркве у Милешевској епархији, као и да ће се још више улагати у развој инфраструктуре у том месту.

Председника је дочекао владика милешевски Атанасије и свештенство епархије.

Вучић је захвалио на лепом дочеку и додао да је донео малу помоћ за манастир Светог Николе.

Вучић је поручио да ће се улагати у развој инфраструктуре како би грађани остали ту живе.

„Борићемо се да можете да останете да живите на својим огњиштима, да обезбеђујемо веће плате и још више посла и да видите будућност за ову дивну децу”, поручио је председник.

Истакао је да ће држава улаже још много новца, не само у пут Кокин Брод - Прибојска Бања, већ и у довођење гаса и решавање проблема са канализацијом у водоводом, затим у нови дом здравља, болницу, гимназију и друго, како би грађани били још задовољнији и имају бољу будућност.

Питао је владику шта држава још може да уради за њих и додатно помогне.

Вучић је нагласио је да је за државу веома важно да Србија чува мир и гради добре односе са свим својим комшијама.

Христос се роди, поручио је Вучић током обиласка манастира на шта му је братија манастира и свештенство одговорило - Ваистину се роди.

Владика Атанасија је предао Вучићу поклон, књигу Ризница о манастиру у Прибојској Бањи и икону Светог Саве.

Председник је обиласком манастира Светог Николе завршио данашњу посету општини Прибој, преноси Танјуг.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Деда
Поводом недавних инцидената у Прибоју, када су српски полицајци певали “Ој Сјенице, нова Сребренице”, поздрављам ову брзу и оштру реакцију председника Вучића и надам се да ћемо најзад схватити да смо ми - Јужни Словени - истокрвна браћа и да што пре треба да се излечимо од ВЕРСКЕ МРЖЊЕ - најсмртоносније епидемије.
Mustafa Aga
Gospodine Deda o kakvoj to verskoj mrznji vi govorite...Pa nema toga zaista poboznog Muslimana ili Pravoslavca koji mrzi ljude druge vereispovesti...Ti shto mrze su razne vrste nacionalista slabopoboznih koji pominju versku tematiku da bi za svoje sumanite ideje pridobili i nas poBozne...
Despotović
Ovakvu fotografiju u ovo vreme sa Putinom je NEMOGUĆE snimiti: predsednik među gomilom ljudi od kojih skoro niko ne nosi masku... I onda se diže buka oko Đokovića koji je imao koronu a nije bio u karantinu... Gledao sam na TV za pravoslavni Božić snimak Putina koji SAM SAMCAT u crkvi pali sveću!!! Kremlj nije Balkan niti tu vladaju balkanski odnosi. Ali, u redu: ko na građevini ne nosi obaveznu kacigu ne nosi ni masku u fabrici.
ivan
Ко диже буку око Ђоковића, Аустралија? Да. Па они ни сопственим људима нису дали да се врате у земљу. Него су, ни криви ни дужни, о свом трошку, остајали у земљама где су се затекли. И тако месецима. О скоро годину дана ,,полицијског часа`` да не причамо. Што се Србије тиче, овде нема буке. Шта више, овде људи живе нормално, само што неки тога нису свесни.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.