Субота, 28.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Александар Вучић: Да очувамо стабилност у региону

Председник Србије у интервјуу за РТС каже да је национализам у целом региону у порасту, да има много лудих глава, али да то мора да престане и да према Бошњацима и муслиманима морамо да се односимо братски и пријатељски
(Фото РТС/Принтскрин)

О односима са Репуликом Српској председник је рекао

"Не водимо политику РС. Разговарам о свему са Милорадом Додиком, не слажем се са санцкцијама, не зато што сам Србин, природно би то било, свим најважнијим међународним представницима сам рекао да је то катастрофа што су урадили јер има много питања на које нема одговора. Ентитету РС отимате овлашћења.

Никада нећу рећи ништа што би могло да нашкоди РС, нити било коме у РС. Никоме нећу у РС да наштетим. Шта ме брига шта од мене очекује неко други? Понашам се у складу са интересима Србије.

Наш посао је да очувамо стабилност у региону, а не да се додворавамо. Шта год да кажем, никад никоме неће бити довољно добро, ни у Сарајеву, Загребу, Приштини.

О  случају Новака Ђоковића:

„Наш посао је да помажемо држављанима Србије, поносан сам што смо ангажманом могли да помогнемо једном од најбољих спортиста свих времена.

Ми се знамо дуго, ја то никад нисам злоупотребљавао, никад нисам тражио тај трансфер популарности, не желим ни вечерас то да радим. Ми дуго већ не персирамо један другом, разумемо ко шта ради. Он није сагласан увек са оним што ја радим.

Сматрам да је неопходно да се људи вакцинишу, три пута сам и четврти пут ћу, мислим да није довољно одговорно да се не вакцинишете, али не спадам у људи који ће да воде хајку против оних који се не вакцинишу, зато што у томе проналазим нашу кривицу – ми смо допустили да нам социјалне мреже наметну одређене бесмислене теме, а да са тим нисмо успели да се изборимо”.

Далекосежне последице што ће Приштина да забрани гласање Срба на референдуму

Вучић: У Приштини се вечерас догодило нешто. Послали су 20 Росу специјалаца у Грачаницу, очекујући да тамо нађу састанак и ловили су вола на ражњу, сликали су нешто, напустили, а во на ражњу је требало да се пече за српску Нову годину, хтели су да је забране. Нису га нашли, те га нису ухапсили вечерас.

Кад него губи политичку снагу, спреман је за многе политичке потезе. Далекосежне последице што ће забранити гласање Срба на референдуму. Моја молба комплетној међународној заједници да своје чедо које толико мазе и пазе обавесте да морају да поштују своје споразуме.

Последице ће бити много теже уколико се то десе, него што Албанци и Квинта то претпостављају.

Наша војска мора да буде снажнија да бисмо чували мир

Вучић каже да је био сам изненађен питањем америчког амбасадора о наоружавању.

„То питање задире у суверена права једне државе. Ниједан споразум нисмо прекршили.

Имали смо укидање и разарање војске од 2000. до 2012, уништавали смо све, нисмо имали "зоље", ручне ракетне бацаче, којих сте имали на десетине хиљада, стреле смо уништавали, оклопна возила, војска није постојала. Наша војска мора да буде снажнија да бисмо чували мир. Прегазили би нас сви да немамо снажну војску.

Нападају Србију јер је Србија јача. Хрвати остварили све своје националне циљеве, очекује се да Србија буде на коленима, Хрватска регионални лидер. Србија се одједном диже као феникс из пепела.

Њима је дозвољено да се наоружавају јер су у НАТО-у, а нама што смо слободарска земља није? Забринути су кад купујемо дефанзивна оружја, а нису забринути за своја офанзивна?

Не смемо да дозволимо да будемо слаби. Неће бити нових "Олуја".

Много је лудих глава, то мора да престане

Вучић: Да ми неко каже сутра било који разлог зашто да заратимо, да останем без неког од синова или да замишљам да ће туђи синови да ратују, неће. Није спорно, неће мој Данило да иде било где друго, али надам се да ће отаџбина да их зове да раде важне ствари, да раде, да граде, да Србија напредује. То је суштина.

Не могу по том питању да будем сам, Срби ће да ми замере то што сам, како увек кажу, попустљив према Бошњацима, они ће да кажу "ти се фолираш и правиш, спремаш нам оно што је било пре 30 година".

Не говорим о могућности и надам се да неће бити оружаног сукоба. Много, много лудих глава, где једни чекају освету, други борбу за правду, и једни и други су у праву, то мора да престане. Сваки дан ћу да радим ово, без обзира на политичку цену.

Наше је да се према муслиманима и Бошњацима односимо братски

„Сарајеву пошаљемо све кривичне пријаве, а одговор је ништа. Ми смо све то њима уручили, сви су добродошли у Србију, нема тајних пријава, све знају у Сарајеву. Тражимо боље односе. На све то одрже скуп у Сарајеву и мене нападају што сам био у Бањалуци, а нисам ни био.

То вам тако иде. Да не говорим о томе да је члан Председништва БиХ, а очекујете после тога да нема реакције, да то што су се у Бањалуци скупили клеронационалистичке, упоредио са нацистима из Кристалне ноћи. Легалне органе РС које постоје у складу са Дејтоном. Дан после зелене беретке, на то нема реакције. Да вређате српски народ, који има многоструко веће жртве и оптужујете га за нацизам, јел' знате шта то значи? На колико је километара Јасеновац, највеће стратиште на простору бивше Југославије?”

Ми ћемо да се понашамо одговорно. Спустио сам главу пред сребреничким жртвама, самовољно, самоиницијативно, положио цвет. Када сам био изложен линчу и осталим непријатностима, нисам спустио главу, намерно, држао сам до поноса Србије и части земље коју сам представљао. Наше је да се према муслиманима и Бошњацима односимо братски, да не причамо о мањинама и већинама, да их поштујемо и чувамо.

Рат никоме добро није донео. Нећу ниједној мајци дете да вратим у ковчегу, даћу све од себе.

Вучић је рекао и да је у порасту национализам, у порасту је свуда у региону, то је случај у неколико последњих година. Прошле су генерације, старимо ми који знамо шта су сукоби и ратови. Долазе нове генерације које то не знају, Срби који имају осећај да су увек били понижени, проказани, и да је време за нашу или њихову праву. А код других, кад год Србија јача и није на коленима, не клечи и не лежи, осећате стварни осећај страха и политичку кампању за унижавање Срба.

Национализам не мора да буде ружна реч, ако је љубав према нацији, али је шовинизам ружна појава.

Ми њима говоримо "нож, жица, Сребреница" у дигиталним зидовима, они су много моћнији него прави, много више их људи види него прави зидови. Они нама "геноцидна творевима Република Српска". То једни другима говоримо сваки дан у десетинама хиљада твитова, постова. Како да никад о томе нисмо говорили? Данас сам говорио шта се прича у кафанама.

Тражио сам извештај БИА и МУП. Нема кафане у којој туча није избила у Прибоју. Нешто се увукло у људе.

Вучић о Прибоју

 „Стиже гас до краја године у Прибој, биће грејања, стижу путеви, стиже канализација, запослили 600 људи у Прибоју, очекујемо још 400. Прибој се подиже, то је место са не дивном историјом, то су све изванредне вести.

Оно шта је проблем, проблем је што и ако смем да кажем, то ми је негде највећа брига, то је чињеница да ми све мање разговарамо једни са другима и да мање желимо да чујемо једни друге. И у време социјалних мрежа, увек смо криви ми који у томе учествујемо и који смо на власти, зато сам отишао тамо. Направљена атмосфера у којој нема поверења, у ком Срби и Бошњаци граде лоше односе деценијама, а то исплива на површину. Појавило се на зиду, али и на дигиталном зиду, где је хиљаде негативних коментара.

Није се догодило само то да су полицајци у цивилу поводом рођења детета певали песме које не смеју да певају и биће кажњени. Људи морају да имају пуну заштиту државе.

O Рио Тинту

Вучић: Ја сам разговарао о литијуму са председницом Владе неколико пута. Мој став је рационалан, нећу да улазим у политичке расправе, мучно ми је да одговарам људима који су довели Рио Тинто, доносио законе. Закон о рударству је 2006. прављен за Рио Тинто, они по њему имају права и потраживања према држави Србије. Морамо да доносимо рационалне одлуке. Расположење у Влади такво да раскину све, да кажу "нема". Упркос законима. Рекао сам да немамо право да то радимо зато што ми морамо да обезбедимо тај новац и на крају ће нас неки одговорни људи питати зашто смо подилазили народу. Политика није у подилажењу народу, мора да буде озбиљна и одговорна.

Морали бисмо да идемо пред британске и америчке арбираже, доћи ће са оним што су уложили.

Претпостављам да ће Влада да донесе одлуку да раскине уговоре са Рио Тинтом.

Сматрам да је требало да се направи мораторијум, а не да се то донесе. Дајте људи да сагледамо где, ко, шта ради да не бисмо губили огроман новац и огромну шансу. И бићу једини који ово говори, не додворавам се. Видим да иду ка томе да те одлуке донесу. Влада ће уништити будућност Лознице, Крупња, преживеће још 20-30 година и смањиваће нам се број становника.

Недовољно инвестирања у енергетском систему

Вучић о ЕПС-у: Недовољно инвестирања иако су паре постојале, и постоје. Недовољна посвећеност у Електромрежама, говорим о далеководима, мора ОДС да мења брже дрвене за бетонске бандере, морају да се чисте гране, да због снега не попадају, то је све субјективни фактор и морали смо боље да урадимо.

Ово посматрам као трагедију у нашим односима унутар власти, јер хоћу да се боље и више боре.

Грчић вероватно њу (министарку Зорану Мнхајловић, на чији је рачун изнео критике, прим. аут) сматра кривцем за свој одлазак.

Четири кандидата за председникa странке

Вучић: Имам четири кандидата за председнике странке који се у овом тренутку појављују, није то превелика тајна, четири-пет, можда и шест, делегати су гласни и слободни да предлажу, сви људи у врху странке то знају. Не бих да отварам ту тему, има много важнијих тема данас.

Било да будем изабран у Скупштину, било за председника, ако бих био изабран, после тих четири-пет година, свакако је крај. Човек мора да зна када је време. Пратим бројеве, гледаћу интересе Србије и политичке партије којој припадам, али пре свега интересе Србије.

Гласаћу "да" на референдуму

Вучић: Гласаћу да на референдуму, из неколико разлога. Основни је тај да до сада нисмо успели да уредимо правосуђе тако да људи буду задовољни. Са себе ћемо да скинемо тај део кривице, држава ће се мање мешати, прећи ће на стручне људе и експерте, да судство и тужилаштво буду самостални и независни.

 

 

Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Боро
За почетак очувамо стабилност електро-система Србије, неће регион побећи...
Саша Јовановић
Једно од његових ретких гостовања на некој од телевизија са националном фреквенцијом. Снагом непобитних чињеница и искреношћу надокнађује огромну предност коју опозициони политичари имају у медијском простору. И сјајно је што је често гост у емисијама са истинским неистомишљеницима па храбро укршта аргументе, без вређања и избегавања одговора на евентуална незгодна питања.
češnjak
Potpisujući Dejtonski mirovni sporazum, Srbija je priznala ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine i nedopustivo je da danas Predsjednik Srbije odluku Ustavnog suda BiH naziva otimačinom.
Goran S. Jovanović
[email protected]češnjak-Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma Srbija nije dala blanko garanciju za valjanost odluka Ustavnog suda BiH i drugih organa u BiH. A za valjane odluke i stabilnost države neophodna je dodatna ustavna mogućnost efikasne kristalizacije najboljih rešenja i ustavno obezbeđivanje poštovanja tih rešenja. To podrazumeva ustavno pravo svake zainteresovane strane da učestvuje u tom procesu – obavezno nuđenjem boljih rešenja na liniji zajedničkog interesa. Bez toga nema mira!
ivan
Нико није рекао ,,отимачина`` поводом БИХ него поводом уведених санкција Додику јер тиме ,,Ентитету РС отимате овлашћења.`` Битна разлика. Било би лепо да не вадите из контекста и не правите драму где је нема.
Filip Cosopt
U svim državama bivše SFRJ donijeti zakone i najstrože kazne za vrijeđanje i širenje mržnje na nacionalnim i vjerskim osnovama i primjenjivati i propisane zakone i kazne. Zašto je to teško vladajućima od Triglava do Vardara? Znamo zašto. To je izvor ne samo tih, već i drugih problema.
Slavko
može samo sa novim ljudima

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.