Петак, 20.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ускоро се мењају ознаке за рокове трајања хране

Просечан купац и даље не разуме разлику између „употребити до” и „најбоље употребити до”, због чега се огромне количине хране бацају
(Фото EPA-EFE/R.Pena)

Половина грађана Европске уније не разуме ознаке које се односе на рокове трајања хране, због чега већина намирница заврши на отпаду. Недавно спроведено истраживање показало је да једна четвртина испитаника храну баца одмах по истеку ознаке „најбоље употребити до” иако је намирница и даље безбедна за јело. Према речима Биљане Борзан, која је била известилац Европског парламента за стратегију смањења бацања и повећања донирања хране, ове године ЕУ покреће велику реформу система означавања хране, а у припреми су и знатне новине и када је реч о означавању порекла и састава прехрамбених производа.

– Европска комисија ће нови систем означавања предложити од краја ове године и за сада се прелиминарно разговара о неколико могућности. Иако још није сигурно како ће нови систем означавања хране изгледати, за сада имамо предлог северних и западних земаља ЕУ које желе да се то поједностави, док се Италија, на пример, противи укидању ознаке која означава рок оптималног квалитета хране – каже Борзанова и додаје како је циљ да се купцима омогући да што боље разумеју ознаке и престану да неоправдано бацају храну. Без обзира на то што се произвођачи утркују да што боље истакну ознаке на храни, просечан купац и даље не разуме разлику између „употребити до” и „најбоље употребити до”. Ова друга ознака је у ствари порука произвођача да је до тог дана производ најквалитетнији, да, на пример, до тог датума он задржава оптималну хрскавост и боју, али то не значи да није јестив и дуго после. За сада је познато да су на столу предлози за неколико измена, од којих је једна да се на производ истовремено ставе обе ознаке, тако да „употребити до” буде порука купцима до када је храна безбедна за јело, а „најбоље употребити до” – до када та намирница задржава оптималан квалитет. Различита су мишљења и о предлогу да се прошири листа дуготрајних производа, попут тестенине, пиринча, кафе и чаја, који би били потпуно изузети од означавања рока трајања.

Борзанова каже да постоји и предлог да се потпуно укине ознака „најбоље употребити до” и да остане само онај рок до када је храна безбедна за конзумирање.

– У Шведској и Норвешкој су експериментално већ заменили ту ознаку са „најбољи квалитет до” и „најбоље до, али употребљиво после”. Ако нови систем, какав год он био, за само неколико процената смањи количине бачене хране у Европској унији, можемо бити задовољни јер је реч о стотинама хиљада тона хране која није завршила на отпаду – каже Биљана Борзан.

Све државе чланице ЕУ би до 2030. требало да преполове количине бачене хране. Разлог није само то што има гладних људи него и то што се за производњу хране троше ресурси који су ограничени и вредни, наводе из ЕУ. Да је нови закон о означавању прехрамбених производа неопходан, показали су и резултати истраживања које је спровео Институт „Јохан Хајнрих фон Тинен” у име Савезног министарства хране и пољопривреде. Према овом истраживању, 52 одсто све бачене хране настаје у приватним домаћинствима. Само у Немачкој се сваке године баци око 12 милиона тона хране. Други део чине велике корпорације које више не могу да продају своје производе након што је истекао рок употребе.

Савезна канцеларија за храну и пољопривреду такође је нагласила да датум до истека рока не значи да је храну потребно бацити, него је то рок у којем храна задржава своја специфична својства под одговарајућим условима складиштења.

 

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

D.
Zasto umesto toga ne promene zakon i olakasaju velikim lancima i marketuma da doniraju hranu
Немања О.
Куповати на пијацама само свеже.
Petar pan
Ko ti garantuje da jedan prodavac na pijaci prodaje sveže, neprskano? Rađe kupim u prodavnici, osim ako ne poznajem prodavca sa pijace lično.
Zoran
Upotrebiti do znaci bez obzira koliko ste gledni ne jedite posle toga, a najbolje upotrebiti do znaci ako ste bas gladni jedite i posle roka.
pera
U nemačkoj se svake godina baci 12 miliona tona hrane. 50 % od 12 miliona se baca u proizvodnom sektoru , roba koja se nije prodala . Ja ( ovde u nemačkoj )mogu da potvrdim da i sam bacam dosta namirnica jer su neukusne i neke štetne po zdravlje. Previše se mnogo proizvodi. I previše namirnica sa veoma lošim ukusom. Tu su i proizvođači krivi a ne samo kupci.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.