Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Три најважнија питања и одговора о новој фискализацији

(Фото mts)

У Србији је недавно усвојен нови модел фискализације који ће значајно утицати на дигиталну трансформацију пословања целе привреде. Транзициони период за постепени прелазак на нови модел фискализације је почео 1. новембра 2021. године и трајаће до 30. априла 2022. године.

Као и свака до сада, и ова промена отворила је низ питања, а ово су одговори на три најважнија:

1. Које новине доноси нови модел фискализације?

Највећа промена у односу на досадашње функционисање фискалних каса је стална повезаност свих фискалних уређаја са Пореском управом уз могућност издавања фискалних рачуна на потпуно проверен и безбедан начин. И док досадашње фискалне касе уписују податке о сваком издатом рачуну у своју заштићену меморију и једном дневно, најчешће на крају радног времена, сумарне податке прослеђују на сервер Пореске управе користећи посебан GSM модул, нови модел фискализације налаже да у се моменту промета (на мало) сваки рачун фискализује и да се Пореској управи доставе подаци о издатим фискалним рачунима путем сталне интернет везе у реалном времену.

Такође, класичан фискални рачун на термалном папиру који брзо бледи биће модернизован тако што ће корисник или купац добити фискални рачун са QR кодом који може да ишчита (скенира) и да га на тај начин има и у дигиталној форми. Ово је омогућено коришћењем електронског фискалног уређаја путем којег ће се фискални рачуни издавати са QR кодом. Електронски фискални уређај, поред касе, може бити и рачунар, таблет, мобилни телефон, а поменути QR код на сваком рачуну даје могућност да купци, односно корисници услуга провере валидност рачуна једноставним скенирањем кода.

2. Зашто се фискализација спроводи?

Закон о фискалним касама из 2005. године заснива се на технологијама и систему који је данас у великој мери застарео. Технологија је напредовала и донела много нових могућности.

Рад на новим уређајима смањиће трошкове пореских обвезника, укинуће непотребно администрирање и самим тим створити бољи пословни амбијент за конкурентнију и ефикаснију привреду.

3. Како да се припремите за нову фискализацију?

У жељи да допринесе расту и развоју дигиталног пословања у Србији mts је понудио комплетно решење за унапређење технолошког и пословног процеса уз рад на модернијим, андроид фискалним уређајима. Куповином уређаја биће обезбеђена инсталација на локацији, обука за коришћење, одржавање опреме, сервис на целој територији Србије, замена и техничка подршка 24/7. Компанија у својој понуди има уређаје напредних функционалности који садрже штампач и СИМ картицу са 10 GB интернета за пренос података и, код одређених уређаја, пружају могућност активације модула за прихватање платних картица. Куповину је могуће извршити и на рате, а сви уређаји налазе се под гаранцијом у трајању од 24 месеца.

Тренутно је важећа промоција за све кориснике – eFiskal тарифа до 30. априла 2022. износи 1 динар месечно.

Додатно смо за све обвезнике фискализације спремили промоцију – 300 каса Сатурн 1000 за 300 корисника за 1 динар. Промоција подразумева да сваки десети корисник који потпише уговор за касу eFiskal Сатурн 1000 има могућност да исту купи по цени од 1 динар. Један корисник има могућност куповине само једне касе по промотивној цени без обзира на број пријављених каса.

Све додатне информације можете добити на mts продајним местима, позивањем броја 0800 123 123 или на сајту mts.rs

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.