Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: пуковник доцент др ИВО УДОВИЧИЋ, командант војне ковид болнице Карабурма

Антиваксери све схвате тек када дођу у болницу

Вакцина штити од тежег исхода болести и смрти. Нико од младих који су били вакцинисани није преминуо од ковида
Пуковник доцент др Иво Удовичић (Фото Министарство одбране)

Због појаве заразнијег омикрон соја вируса корона у Србији се готово свакога дана бележи више од 17.000 новооболелих грађана код којих је потврђен ковид 19. Стручњаци сматрају да је тај број много већи јер се многи тестирају код приватника, а они с благим симптомима и не траже помоћ лекара. Осим ковид амбуланти, притисак сада осећају и пријемно-тријажни центри и ковид болнице, у коje се последњих дана смешта све више грађана.

У разговору за „Политику” пуковник доцент др Иво Удовичић, командант војне ковид болнице Карабурма, истиче да се сада најчешће хоспитализују особе које имају више од 60 година, највише они у популацији од 70 до 90 година.

„После масовних прослава, доласка наших људи из иностранства и појаве омикрона, одмах након дочека Нове године очекивали смо изузетно висок број новозаражених. Ти бројеви обарају све рекорде. Млади су углавном ишли на масовна окупљања и славља и разболевали се, а последица таквог понашања је што су сада вирус унели у породице и што имамо повећан број заражених у старијој популацији која већ има хроничне болести и слабијег је здравственог стања. Стари људи вирус нису сигурно добили на сплавовима и трговима, него су им га пренели млади. Последњих дана имамо повећан прилив пацијената у болницу. Само у једном дану имали смо више од 130 пријема у болнице, што је велики број за Београд. Очекујемо да ће наредних дана тај број бити и већи”, каже др Удовичић.

Мислите ли да је појава омикрона заправо почетак краја пандемије ковида 19 и да ћемо ускоро моћи да се вратимо нормалном животу?

По природи сам оптимиста и код мене је чаша увек пуна допола. Сматрам да ће нас омикрон спасти од нас самих. Вирусу није у интересу да нас уништи, нити да изазива тежа обољења јер онда ми имамо рестриктивније мере и не дајемо му простора да се шири. Он тражи форму како би опстао и живео природно с нама. Омикрон је варијанта вируса који ће нас у великој мери имунизовати пошто смо ми популација која није вакцинисана у довољној мери. Највећу штету ће оставити у старијој популацији јер млађи нису довољно одговорни када је у питању брига о старијима. Код њих ће доћи до највеће смртности. Ипак, мислим да нас више неће изненадити нека опаснија, заразнија варијанта вируса. И ако се појави неки нови сој, биће попут омикрона или блажи од њега. То значи да би вирус могао да пређе у неки ендемски облик с којим ћемо живети. Али више неће изазивати драстичне, тектонске поремећаје у целом свету.

Колико се често дешава да они који су већ прележали ковид сада поново оболе и заврше на болничком лечењу?

Има и оних који су већ прележали ковид, па су опет болесни, посебно у старијој популацији. Омикрон је потпуно нови сој вируса, који има другачија својства и већу способност да заобилази имунитет и изазива штету. По природи ствари, они који се заразе поново имају лакши облик болести јер нема великог броја хоспитализованих. Нисмо имали тежи облик болести некога ко је већ прележао корону.

Да ли се разликује клиничка слика вакцинисаних и невакцинисаних против вируса корона?

Без обзира на то што је омикрон сој блажа варијанта вируса, који се по својим својствима негде и приближава вирусу грипа, заразност му је изузетно велика. И даље постоји јасна разлика између оних који су вакцинисани и оних који то нису иако омикрон пробија имунитет стечен преболевањем болести или вакцинацијом. Боље пролазе заражени који имају неки облик заштите него они који немају никакву заштиту.

Апсолутно тежу клинику слику имају невакцинисани. У прошлом таласу короне имали смо у шок соби 50 пацијената млађих од 55 година и нико од њих није био вакцинисан. Од шесторо младих људи који су преминули нико није примио вакцину. Још је рано да износимо податке каква је ситуација са омикрон сојем, али оно што сада видимо јесте да су они који су завршили у шок соби с тешким обликом болести невакцинисани. Вакцина и даље штити, то је јасно.

Ипак, има људи који и даље не верују у вакцине, а доста је и оних који су примили прве две, а неће трећу дозу јер су чули да се доста вакцинисаних заражава.

Тачно је да оболевају и вакцинисани, али ми који радимо у „црвеној зони” стално наглашавамо да нисмо плаћеници фармацеутске индустрије, нити вакциналног лобија, већ да као лекари имамо дужност да говоримо истину: цепива штите. То је јасно видљиво, свиђало се то некоме или не. Треба примити и трећу дозу. Вакцине штите између три и четири месеца и како време пролази, заштита је слабија, па зато треба добити бустер. Прича о томе да људи неће да се вакцинишу јер оболевају и имунизовани апсолутно не стоји. Вакцина штити од тежег исхода болести и смртног исхода. Имунизовани могу да оболе и имају лакши облик короне. Много тога зависи од чињенице колико је неко дуго био излаган вирусу и којој количини, као и колико су га „унели” у организам. Неко ко је имунизован и седи у кафани три сата окружен људима може да се зарази и добије неке симптоме болести, ма колико био заштићен. Нико од младих ко је био вакцинисан није преминуо од ковида. Да су се имунизовали, не би изгубили живот. Они су послушали нечији савет да се не треба вакцинисани и ти људи сносе део одговорности за њихову смрт.

Каква су ваша искуства са антиваксерима који заврше на болничком лечењу? Да ли им буде жао што нису имунизовани када се нађу у тешком здравственом стању?

Противници вакцинације су много јаки и паметни на разноразним порталима, без обзира на то што ништа не знају о медицини. Међутим, када се заразе и дођу у болницу, кажу да све схватају, да су погрешили и да им је жао што се нису вакцинисали. Шокирају се када виде шта се дешава око њих, када се пацијенти воде у шок собу, када их реанимирају или, нажалост, премину и стављају их у црне џакове. Тада схвате какав проблем заправо прави овај вирус, да је он опасан и смртоносан.

Какве проблеме могу да имају они који прележе вирус и колико је опасан постковид синдром?

Имали смо случајеве да су људи добили блажи облик короне и нису били хоспитализовани, а после шест месеци су преминули. Схватили смо да се то много чешће дешава него раније. Студије и истраживања су доказали да је постковид веома озбиљан проблем, без обзира на то да ли неко имао блажи или тежи облик болести. Постковид може да буде тихи убица. Људи морају да се чувају. Корона не изазива само упалу плућа. То је системска болест која доминантно напада ендотел крвних судова и ту прави штету, разара их и ствара услове да се ту створе крвни угрушци и да се зачепе. А онда после шест месеци особа доживи инфаркт срца или шлог. Никада не знате на ком ситном крвном суду ће направити штету. Ако је у срцу или мозгу – човек страда. Постковид ће нас тек коштати и тек ће изазивати проблеме. Посебно се то односи на оне који су били заражени делта сојем.

Има ли случајева да сте лечили неког ко је истовремено оболео од короне и грипа?

У циркулацији још увек имамо и делта сој, није свако оболео од омикрона. А ту је и вирус грипа. До сада у болници нисмо имали случај да је неко истовремено оболео од оба вируса.

Шта може да се уради како би било мање оболелих у Србији? Да ли би ригорозније мере биле решење у овом тренутку?

Ми лекари не можемо да правимо компромис између живота и смрти. Не мислим ништа ружно за оне који се баве економијом и привредом. Мора и привреда да живи. Ипак, ми лекари смо увек за строже рестриктивније мере у односу на економски и привредни део. Јасно ми је да се праве компромиси. Некоме се то допада, некоме не. После две године борбе с ковидом у Србији мислим да не постоји ниједан човек који не зна шта је корона, какве последице изазива, каква је корист од вакцина, како се носи маска… Медицински смо се описменили као нација и нема потребе да ми више некога саветујемо шта да ради. Људи морају да воде рачуна о себи и чувају здравље. Ми не можемо некога да затварамо. То време је прошло. Вероватно смо и ми са својим причама из болница досадили и богу и народу, али морамо да причамо јер смо сведоци трагедије короне у болницама. Ми људе лечимо, стављамо их на респираторе, гасимо респираторе, разговарамо с породицом, ако пацијенти премину, стављамо из у црне џакове…

Шта вам најтеже пада у борби за људске животе?

Када разговарате с породицом, морате да им дате наду за најмилијег када се лечи, а ако он премине, морате да им изјавите саучешће. То је ужасно. Можда некоме један одсто смртности од ковида не изгледа велико, али то је огроман број људи. Посебно је страшно за младе који су беспотребно изгубили животе. Они су били будућност Србије. Само је требало да се вакцинишу и данас би били живи. Најтежи тренутак нам је када неко премине. Нема утешне речи коју можете да кажете некоме када неко његов изгуби живот. То су ужасне ствари.

(Фото Н. Марјановић)

Скраћена изолација – мач са две оштрице

Мислите ли да је добро што је скраћен период изолације за оболеле од короне и за особе које су биле у контакту са зараженима?

То може бити мач са две оштрице јер и даље имамо делта сој у циркулацији. Моја препорука је да треба урадити и брзи тест на ковид после пет дана. Видеће се у тих пет дана да ли ће неко ко је био у контакту са оболелом особом развити симптоме короне. Они који имају блаже симптоме болести, сматра се да су заразни недељу дана и њима изолација и траје седам дана. Људи с тежим обликом болести морају да буду хоспитализовани и сматра се да могу да буду заразни до десет дана што се тиче омикрон соја. Мере које су препоручене су у неком смислу и изнуђене јер имамо велики број заражених, па би многа радна места остала празна да смо наставили да се придржавамо старих мера о изолацији од 14 дана. Сада је сваки други тестирани позитиван. То значи да би огроман број оболелих грађана Србије био ван посла минимум три до четири недеље, а још већи број из контакта с њима у изолацији две недеље, што је у оваквој ситуацији неподношљиво (одсуствовање са посла), посебно за институције од јавног значаја. Зато се проналазе најбоља могућа решења и између два зла се бира мање. Сваки организам је другачији и опоравак је различит код сваке особе. Свако другачије реагује. Тестирања су важна и доступна су људима.

(Пиксабеј)

Што боља маска – већа заштита

Могу ли маске Н-95 да нас боље заштите од короне, које су препоруке надлежних институција?

То нису наше институције измислиле. То је препорука светских институција јер је сам вирус заразнији. Што је боља маска – већа је заштита. Оне су нешто скупље и нису свима доступне. Најбоље је носити маске Н-99 мада се с њима на лицу нешто теже дише. Мој савет је да је боље носити било какву него никакву маску.

Коментари29
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

iz glave
да би постојао антиваксерски лоби, мора да постоји моћна и новчано јака организација иза њих, масмедијски оквир и профитни интерес, а тога нема. А види се ко то има.
Дипломирани политиколог
Само напред, али лечење плаћајте из вашег џепа онда, а не из наших џепова.
Zaga
Vakcinisana sam svakom vakcinom koja je do sada bila,nosim masku,ne posećujem skupove,ne idem u pozorište,bioskop, kafane već dve godine,poštujem sva pravila,ali vakcinu za kovid ne želim da primim.Da li to znači da sam antivakser?Sramotno je da se čitava jedna grupa ljudi koja misle drugačije a pritom nisu neobrazovani obeležava i marginalizuje.
slobodan
Nevakcinisan OVOM vakcinom nije isto sto i antivakser. Kod kovida i ovih vakcina od prvog dana je sve bilo politizovano.Vakcine jesu dostignuce ali ne i ova vakcina ako se uopste to i moze nazvati vakcinom. Sustina je u kovid potvrdama i cinjenicom da ste morali iz drugih razloga da zatvorite ljude.Sve je ovo danas neki drugi svet. Ova vakcina je samo deo prevaspitavanja naroda.Vakcine da, ali ne ove.
Nenad
"Стари људи вирус нису сигурно добили на сплавовима и трговима". Tačno, ali su se zbog omikrona lako mogli zaraziti i u prepunom gradskom prevozu. Što se tiče intervjua, podsetio bih da je isti diktor, početkom januara u Politikinom članku najavljivao desetine hiljada zarazenih dnevno i prepune bolnice za vrlo kratko vreme. To se na sreću nije desilo, ali govori o tome koliko je i sam doktor u funkciji sejanja dezinformacija.
IvaT
Za, počekat,. objavite komentare!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.