Петак, 27.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
PYGMY TITAN, IGIGI ПЛАТФОРМА – Вита Латиновић

Компјутери данас могу да виде и разумеју окружење

(Фото приватна архива)

Рачунари данас могу да виде – то је једна од кључних идеја којом се водила Вита Латиновић, која је пре три године почела с развијањем свог стартап пројекта. Предузетница и оснивачица компаније Pygmy Titan, заједно са колегама из свог тима, осмислила је Igigija, иновативну платформу и робота који остварује директну интеракцију са купцима на месту продаје.

„Реч је о платформи за маркетинг, која се користи у малопродајним објектима за потребе комуникације са потрошачима”, објашњава.

Igigi платформа  је ове године добила награду за индустријски дизајн у Хановеру. Награда је додељена у сегменту „уређаји у употреби”.

Igigi је симпатичан, плавооки анимирани лик направљен за комуникацију са купцима у продајним објектима. У основи Igigijeve комуникације су фацијалне експресије које робот користи да успостави везу са купцем. „Igigi користи 18 људских експресија којима комуницира са потрошачима, за сада”, истиче Вита.

Име Igigi потиче из сумерске митологије. По њиховом веровању Igigi су полубожанства, која су копала злато за наше творце. „Малопродајни објекти су са становишта понашања купаца веома сложени, као „matrix”, а Igigi се позиционира као тумач појединачних догађаја и мисија које идентификујемо при куповини”, појашњава Вита.

Овај уређај базиран је на вештачкој интелигенцији и користи последње алгортиме компјутерске визије да детектује шта се дешава у простору испред њега.

„Идеја нам је да, једног дана, Igigi пружи потпуно персонализовану услугу (уз претходно одобрење корисника услуге), у смислу да онога момента када уђете у објекат, он тачно зна да сте то ви и може да направи ексклузивну понуду само за вас”, открива Латиновићева.

(Фото Марко Ђоковић)

„Развој женског иновационог предузетништва и подршка предузетницама један је од приоритета Владе Републике Србије. Жене су покретачка снага многих компанија, и у периодима кризе и у периодима раста, али и ослонац сваке породице и друштва у целини. Управо из тог разлога, наставићемо са подршком свим иницијативама које су усмерене ка већем укључивању жена у иновационо предузетништво”,

Др Ненад Поповић, министар задужен за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.