Томина клековача најбоља у Бриселу пре 130 година
Ужице. – Ових зимских дана Ужичани су се у Градском културном центру подсетили на свој летњи фестивал „Жестивал”. Одржан је крајем августа, али у незгодној епидемијској ситуацији, због чега су изостали неки од садржаја. Отуда овај зимски наставак „Жестивала”, с доделом награда најбољим произвођачима воћних ракија.
Окупили су се награђени, чије су ракије биле најбоље међу 70 изложених. Великом златном медаљом у категорији пољопривредних газдинстава награђен је Горан Јараковић из Биоске (за ракију од шљиве). Међу дестилеријама победничку ракију од шљиве пече ЗР „Воћне ракије Плазинић” из Премеће код Чачка, најбоље од дуње и кајсије „Тим” из Бајине Баште, од крушке „Дестилерија Хуберт 1924” из Банатског Великог Села, лозовачу „Пјур фрут” из Београда, а у специјалним ракијама победила је „Стара златиборка плус” из Ужица.
Оснивач „Жестивала” Бранислав Митровић подсетио је на важност догађаја с краја 19. века који га је, како рече, инспирисао да покрене овај фестивал. – То је пример успеха наших домаћина тог доба, када је овдашњи произвођач Тома Наумовић са ужичком клековачом 1892. године победио у Бриселу. To не говори само да је ракија из нашег краја победила светске жестоке напитке већ je и подстицајан пример храбрости човека из невелике Србије да се са својим производом појави на светском тржишту – рекао је Митровић.
А Тома Наумовић, кафеџија и трговац, остао је упамћен као први произвођач клековаче, која се у његово доба и извозила. Ововремени хроничар Предраг Ковачевић пише да је то Наумовићево пиће с краја 19. века продавано широм Србије.
– Наумовић је ракију правио по старом рецепту: „Клековачу правити од пролећне клеке: четири килограма клеке прелити са 100 килограма меке ракије од пет до осам гради и оставити да стоји пет до осам дана, а затим је пресећи, то јест дестилисати” – бележи Ковачевић, додајући да се ова ракија сматра ужичким специјалитетом. У последњој деценији примат у овој регији је преузела и широм света се продаје „ББ клековача” из Бајине Баште, из највеће и најстарије српске дестилерије (настала 1905), која сада прави 22 врсте ракија.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.