Субота, 28.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Томина клековача најбоља у Бриселу пре 130 година

Ракије од шљиве и другог воћа, као и клековаче, траварице, медоваче и нановаче биле најбоље међу 70 изложених на зимском делу „Жестивала”
Овако се некад пекла ракија (Фото сајт Жестинал)

Ужице. – Ових зимских дана Ужичани су се у Градском културном центру подсетили на свој летњи фестивал „Жестивал”. Одржан је крајем августа, али у незгодној епидемијској ситуацији, због чега су изостали неки од садржаја. Отуда овај зимски наставак „Жестивала”, с доделом награда најбољим произвођачима воћних ракија.

Окупили су се награђени, чије су ракије биле најбоље међу 70 изложених. Великом златном медаљом у категорији пољопривредних газдинстава награђен је Горан Јараковић из Биоске (за ракију од шљиве). Међу дестилеријама победничку ракију од шљиве пече ЗР „Воћне ракије Плазинић” из Премеће код Чачка, најбоље од дуње и кајсије „Тим” из Бајине Баште, од крушке „Дестилерија Хуберт 1924” из Банатског Великог Села, лозовачу „Пјур фрут” из Београда, а у специјалним ракијама победила је „Стара златиборка плус” из Ужица.

Оснивач „Жестивала” Бранислав Митровић подсетио је на важност догађаја с краја 19. века који га је, како рече, инспирисао да покрене овај фестивал. – То је пример успеха наших домаћина тог доба, када је овдашњи произвођач Тома Наумовић са ужичком клековачом 1892. године победио у Бриселу. To не говори само да је ракија из нашег краја победила светске жестоке напитке већ je и подстицајан пример храбрости човека из невелике Србије да се са својим производом појави на светском тржишту – рекао је Митровић.

А Тома Наумовић, кафеџија и трговац, остао је упамћен као први произвођач клековаче, која се у његово доба и извозила. Ововремени хроничар Предраг Ковачевић пише да је то Наумовићево пиће с краја 19. века продавано широм Србије.

– Наумовић је ракију правио по старом рецепту: „Клековачу правити од пролећне клеке: четири килограма клеке прелити са 100 килограма меке ракије од пет до осам гради и оставити да стоји пет до осам дана, а затим је пресећи, то јест дестилисати” – бележи Ковачевић, додајући да се ова ракија сматра ужичким специјалитетом. У последњој деценији примат у овој регији је преузела и широм света се продаје „ББ клековача” из Бајине Баште, из највеће и најстарије српске дестилерије (настала 1905), која сада прави 22 врсте ракија.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.