Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Да ли ће Понош ујединити или поцепати опозицију

Уместо до договора о заједничком председничком кандидату, поновно именовање бившег потпредседника НС-а могло би да доведе до политичког разлаза Драгана Ђиласа и Вука Јеремића
Д. Стојановић

Кандидатура генерал-потпуковника у пензији и бившег начелника Генералштаба Здравка Поноша за председника Србије могла би озбиљно да подели део бојкоташке опозиције. Уместо до договора о заједничком председничком кандидату који био њен изборни адут на априлским изборима, поновно именовање бившег потпредседника Народне странке могло би да доведе до коначног политичког разлаза Драгана Ђиласа и Вука Јеремића. У том би случају климава коалиција Странке слободе и правде и Народне странке дефинитивно престала да постоји свега два месеца пре избора и обе странке би имале своје одвојене изборне листе.

Да нешто шкрипи у овом делу опозиције, могло се закључити када су вишемесечни разговори тек у новембру крунисани договором да ССП, НС, ДС и ПСГ изађу на једној изборној листи. Да су се коначно договорили, обелоданили су на заједничкој конференцији за новинаре где је владало мртвило, како је касније сведочио новинар Срђан Шкоро, који се такође ових дана кандидовао за председника. „Знам за сахране живље од скупа на којем се ујединила опозиција”, констатовао је Шкоро.

Од тада тај део опозиције тражи председничког кандидата. Као на покретној траци смењивали су се академици, новинари, професори универзитета, економисти да би на крају књига поново спала на Здравка Поноша, чија је најава кандидатуре за председника још пре два месеца довела до озбиљног расцепа у Народној странци. Као и пре Нове године, тако је и протеклог викенда предлог за председничког кандидата потекао од Драгана Ђиласа, а за тај предлог су у НС сазнали из медија. Лидер ССП-а Ђилас каже да је уверен да ће све опозиционе странке стати иза Здравка Поноша као председничког кандидата и да неће одустајати од тог предлога. „Ми смо с нашим јавним предлогом изашли, између осталог, зато што све ово предуго траје и како бисмо ту причу довели до краја. Обећали смо јавно народу Србије да ћемо до 1. фебруара изаћи с кандидатом и ми смо нашег кандидата врло јасно представили као човека ког предлажемо другим опозиционим странкама”, рекао је Ђилас за Нову.

Како је навео, „предложили смо својим партнерима, али и свим осталим опозиционим снагама у Србији, да и они подрже Здравка Поноша, да се око њега у овој борби сви ујединимо”. „Наш став је заснован на разговорима с много људи, али и на истраживањима које радимо и презентујемо већ годину дана”, објаснио је Ђилас.

Да ће Понош бити кандидат овог дела опозиције, Јеремић је сазнао гледајући телевизију. Позивајући се управо на истраживања јавног мњења, Јеремић каже да у његовој странци убедљиво најбоље стоји Синиша Ковачевић, а после њега Санда Рашковић Ивић, али да, нажалост, ниједно од њих двоје није из личних разлога у могућности да трчи председничку трку. „Трећи најбољи рејтинг имао је Мирослав Алексић, а четврти Здравко Понош. Испитивали смо и неке кандидате који нису у НС-у, а од којих су се најбоље показали Мариника Тепић и Божа Прелевић”, каже Јеремић и додаје да су ова истраживања спроведена управо зато што је почетком новембра у медијима такође била истакнута кандидатура Поноша, што је и тада све у овој странци изненадило. Први избор НС-а за председничког кандидата овог блока партија је Мирослав Алексић, кога опет неће друге партије.

Унутар ове крхке коалиције договорено је да се, после увида у истраживања јавног мњења чији резултати би требало да буду познати данас, види који кандидат би имао највише шансе на изборима. Један од могућих разлога зашто је Ђилас поново истрчао с Поношевом кандидатуром јесте и то што управо у опозиционим медијима и порталима нису имали превише разумевања зашто ССП, НС и ДС неопростиво касне с избором и промоцијом председничког кандидата. Одбацили су спекулације да се то ради да не би тај човек био медијски сатанизован и то је чак постало контрапродуктивно. Као доказ су наводили да је бесмислено било тражити „од грађана да се ослободе страха, а да је опозициони првак, претендент на место на Андрићевом венцу уплашен од насловних страна Вучићевих таблоида и сатанизације Митровићевог Пинка”.

Да ће Понош тешко бити кандидат који би објединио опозицију, сведоче речи лидера Социјалдемократске странке Бориса Тадића, председника Двери Бошка Обрадовића и Радомира Лазовића из покрета „Не давимо Београд”, који нису у „Утиску недеље” дали експлицитну подршку овом предлогу. Лазовић наводи како је очекивао да опозиција пре тог предлога разговара. „Очигледно је да предлог њега као председничког кандидата не окупља чак ни коалицију која га је предложила, тако да ћемо разговарати с њима, видећемо да ли је то најбоље решење”, поручио је Лазовић.

Некадашњи председник Србије Борис Тадић рекао је да није време за коментарисање евентуалне кандидатуре Здравка Поноша јер, како каже „то није чак ни кандидат те групације странака окупљених око Ђиласа, а што се онда не изјашњавамо о свим осталим кандидатима који су досад појавили, ево, на пример Бошко Обрадовић – што се опозиција не изјашњава о Бошку Обрадовићу, изјашњава се о Поношу”. „Хајде мало да уведемо принципа, реда и мало логике у читав овај процес”, поручио је Тадић.

А Бошко Обрадовић тврди да није сигуран да је Понош добар заједнички кандидат опозиције. „Генерално је Понош доживљен у делу јавности као НАТО кандидат, односно као неко ко у својој биографији – и то је, чини ми се, нешто што забрињава – има ту црту сарадње с НАТО-ом, да је први отворио канцеларију за сарадњу с НАТО-ом, да је прошао разне њихове сертификате, и то је нешто што мислим да нема апсолутно никаквих шанси у борби против Вучића”, казао је Обрадовић.

Да су унутар овог дела опозиције озбиљно нарушени односи, сведоче речи и политиколога Бобана Стојановића, који наводи да потрага за оним који може на црту власти пред очима јавности овим странкама не би требало да нанесе велику политичку штету. „Ово што видимо последњих дана више иде у прилог томе да је та коалиција климава и да бисмо можда могли да размишљамо и о томе да ће се она на неки начин и расформирати до избора, него што нам делује да ће имати квалитетног кандидата који може да озбиљније уђе у председничку трку против кандидата власти”, оцењује Стојановић.

Да је могуће да дође до распада ове коалиције сведочи и изјава Јеремића који каже да „ништа не би смело да доведе у питање опстанак наше коалиције”. „Њен распад два месеца пред изборе имао би катастрофалне последице за опозицију. Велики број опозиционо настројених бирача би се разочарао и тог дана остао код куће”, казао је Вук Јеремић.

А лидер СПС-а Ивица Дачић оценио је да Понош не представља, ни у једној варијанти, озбиљну политичку алтернативу власти на предстојећим изборима и заједничком кандидату Александру Вучићу. Поводом одлуке ССП-а да предложи Поноша за председничког кандидата, рекао је и да то доказује да Ђилас „тиме у ствари показује да удара шамар свом коалиционом партнеру Јеремићу” и додао да није сигуран да ће Јеремић уопште да гласа за Поноша, „ако буде био (председнички) кандидат”.

Крстић: Понижавање Јеремића

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић каже да то што је Ђилас изабрао кандидата из Јеремићеве странке мимо Јеремићеве воље и мимо договора да сви скупа сачекају и виде који је кандидат „најисплативији”, показује две ствари. За „Политику” каже да је прва то да су већи анимозитети између „правих” опозиционара него између читаве опозиције и Вучића. Додаје да је изненадно кандидовање Поноша нож је у леђа Јеремићу и његово намерно јавно понижавање. „Питање је само зашто Јеремић то трпи. Не због користи на терену јер ниједна од тих странака нема инфраструктуру која би им била од користи на изборима. Једини Јеремићев мотив за удруживање је да на тај начин обезбеди себи приступ медијима под Ђиласовом контролом, а Ђиласов циљ је да тако лакше контролише Јеремића и остале ’лидере’ и да им намеће своју вољу, баш као у случају кандидовања Поноша”, каже Крстић. Друга ствар је то да Ђилас избором Поноша за председничког, а Маринике Тепић за носиоца листе, показује да га председнички и парламентарни избори уопште не занимају и да ће све своје огромне медијске и финансијске ресурсе употребити за београдске.Антрфиле

Затресао се и ДС

Члан Главног одбора Демократске странке Александар Дикић оценио је да је „методологијом свршеног чина странка која – из непознатих разлога – претендује да буде предводник опозиције предложила Здравка Поноша за председничког кандидата”. „Без претходног договора, без јасних мериторних параметара, без серије састанака на широј основи коалиционих партнера, истрчавање с оваквим предлогом само је још један доказ да сукоби унутар опозиције још нису превазиђени и да они нису само последица нетрпељивости и болесних амбиција. Проблеми су много дубљи”, навео је Дикић у ауторском тексту за „Данас”. Према његовим речима, „две су опције”. „Прва је да – због непоштовања правила елементарне пристојности и због неодговорних порука које се шаљу опозиционој јавности – ДС обуставља преговоре о заједничком наступу на следећим градским и парламентарним изборима”, написао је Дикић. Друга је да, навео је, „ГО ДС ускраћује поверење страначком руководству ако исто на седници ГО предложи гласање о подршци кандидатури Здравку Поношу”.Антрфиле

Глишић: Свео војску на ниво ловачког друштва

Замољен да прокоментарише предлог Странке слободе и правде (ССП) да Здравко Понош буде председнички кандидат дела опозиције, председник Извршног одбора СНС-а рекао је да је „то одличан кандидат”. „Јавност Србије веома добро зна да је Понош моћ наше војске свео на ниво ловачког друштва. Она су била боље опремљена и спремнија за дејство. Тај човек је истопио све што је могло да се истопи од гвожђа – тенкове, авионе, топове. Све што смо имали у том тренутку као војска нестало је”, рекао је Глишић. Додао је да је Поношев главни саветник био портпарол НАТО-а у време бомбардовања СРЈ Џејми Шеј, који му је, како је рекао, буквално одређивао „ујутру шта ће да обуче” и шта ће тог дана да ради. „Он му је био главни саветник и саветовао му је да уништи војску. Данас кад погледате Војску Србије, видите нешто сасвим друго. Небо и земља. Ако ћете таквог човека који је уништио оно за шта је био задужен да бирате за председника државе, можете да очекујете да ће и њу на исти начин да уништи”, поручио је Глишић.

 

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Baš volim pametne
Što se grbo rodi vreme ne ispravi. Pa ne može ni tri Ponoša a ne jedan.
Nemanja
Jedini nacin da neko iz opozicije udje u drugi krug je jak kandidat sa desnog centra i citava kampanja bi trebala biti u tom smeru. Narod sve manje zeli livicare a o ekstremnoj levici ne treba ni govoriti. Kada bi se medijski resursi koje ima prozapadna opozicija koristili za promociju desnog centra drugi krug bi bio skoro pa siguran.
Jovan
Pa, Narodna stranka, kojoj Ponoš pripada je upravo to - stranka desnog centra
Из угла
Јеремић је проблем јер неће свог пријатеља и члана партије. Понош је одмерен, образован човек са лепим манирима да нас лепо представља у земљи и иностранству. То нам треба за председника који и нема власт осим што је врховни комадант војске.
Jova
Ponoš je promašaj, to je moje mišljenje. Što se tiče Đilasa, toliko je arogantan i isključiv da je to jezivo, mislim da sve radi u korist svoje štete. Neverovatno je da opozicija nije uspela da se ujedini u okviru iste platforme.
бг
задатак прозападне опозиције је да се умили западу - тренутна директива им је да обавезно изгубе изборе - отуда понош као кандидат

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.