Нутриционисти упозоравају да су ово најнездравија јела
Позната је изрека да храна може да буде и отров и лек. Умереност у свему је оно што заговарају стручњаци, а посебно за особе који имају више од 50 година. Старење је само по себи ризичан фактор за кардиоваскуларне болести, па је зато важно да елиминишете из својих навика оне навике које угрожавају ваш кардиоваскуларни систем.
Нездрава храна је нешто о чему посебно морате да водите рачуна, а нутрициности истичу шта треба да заборавите уколико желите да живите без здравствених тегоба.
Пржена храна
Ако желите да вам срце буде здраво и јако и после 50. рођендана време је да почнете да размишљате о уносу засићених масноћа.
„Већина људи који имају преко 50 година мучи се са овом препоруком”, рекла је дијететичарка Ребека Шилинг којај истиче да су многи људи одрасли на црвеном месу и прженој храни и да је овај савет заиста тежак за њих.
Она, ипак, наводи да је ово кључна промена коју морате да донесете. Исхрана богата засићеним масноћама са мало уноса воћа, поврћа и влакана може значајно да погорша здравље.
„Храна богата засићеним мастима савршена је за зачепљење артерија, повећање лошег холестерола и крвног притиска. Моја препорука је да ограничите унос меса на порцију од 60 грама дневно, црвено и пржено месо једите с времена на време, скидајте вишак масноћа с меса, бирајте нискомасне млечне производе и повећајте унос воћа, поврћа и влакана”, каже Шилинг.
Чипс и газирани сокови
Чипс и газирани сокова имају троструки негативни учинак: со, засићене масти и шећер.
„Грицкалице немају само висок ниво шећера него подстичу и преједање и повећавају ризик од дебљања јер су тако укусни”, објаснила је нутрициониста Мелиса Митри, а шећер, према њеним речима, такође игра важну улогу у лошем здрављу срца.
Дијетална пића
Вештачки заслађивачи су повезани са повећањем ризика од кардиометаболичких болести. Према студији људи који пију дијетна пића повећавају ризик за 36 одсто од развоја метаболичког синдрома и повећавају ризик од развоја дијабетеса типа 2 за 67 одсто од оних који их не пију.
Наиме, вештачки заслађивачи у дијеталним пићима с мало или без калорија отежавају телу да контролише унос калорија, повећавају апетит, нарушавају микробиоме. Да бисте заштитили своје срце, одаберите воду и минимално пијте било какве сокове.
Крофне
Ово је дезерт који многи обожавају, али жене и мушкарци изнад 50 година треба да их избегавају- пржене су у уљу и богате рафинисаним шећерима, преноси портал Живим. Све то може довести до повећања телесне тежине и повећања ризика од болести срца.
Подели ову вест



Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.