Овсена каша стањиће ваш струк, али ће снизити и холестерол
Ако сте чули да је овсена каша добар избор за ваше срце, а нисте разумели зашто је то тако онда треба да знате да је зоб био тема многобројних истраживања. И сва су једногласна- он је добар избор за доручак и за ваш кардиоваскуларни систем, јер садржи драгоцене компоненте.
Заборавићете на глад
Овсене пахуљице дају дуго осећај ситости, најбоље је да их једете са воћем, орашастим плодовима или додатком чаја, млека по избору. Свакако овакав доручак је један од најздравијих и ваш сигуран пут ка виткој линији.
Посебан састојак
Истраживање о утицају овсене каше на здравље срца почело је када су дијететичари у зоби уочили авенантрамид. У последњих неколико деценија, авенантрамид је стекао интересовање међу нутриционистима и кардиолозима јер истраживања показују да авенантрамид нуди низ здравствених предности и да снижава ЛДЛ холестерол. Такође, присуство бета-глукана је веома драгоцено да срце буде здравије.
Шта је авенантрамид?
Авенантрамиди су група антиоксиданата класификованих као полифеноли. Полифеноли су моћни микронутријенти који се налазе у неким природним намирницама и пићима, као што су грожђе, зелени чај, вино, црвено воће и кафа. Са Националног института за срце, плућа и крв наводе да је авенантрамид фитокемикалија која се налази у зоби и која може имати антиоксидативна и антиинфламаторна дејства. Доказано је да дневна суплементација капсулама авенантрамида од овса од 3,12 милиграма дневно током једног месеца значајно смањује укупни холестерол за 11,1 процената, триглицериде за 28,1 процената.
И бета глукан је неопходан савезник
Према речима стручњака, постоји истраживања која поткрепљују идеју да је конзумирање овса од целог зрна и овсене каше веома добро за ниво холестерола, првенствено због бета глукана.
Колико овса треба да једете да бисте имали користи за срце?
Стручњаци кажу да је прилично тешко прецизно израчунати колико овсених пахуљица треба да једете да бисте имали користи за срце и опште здравље. Оквирно, за већину одраслих добро би било да једу пола шоље куваних овсених пахуљица дневно.
Америчка агенција за храну и лекове наводи да конзумирање три грама бета глукана из овса свакодневно може да смањи ризик од коронарне болести срца.
Који овас је најбољи?
Стручњаци кажу да свака врста овса има здравствене предности. Али, нутрициониста Карен Грахам наводи да су врсте овсених пахуљица које се спорије кувају, оне максимално необрађене најздравије. Такође, треба избегавати производе од овса који имају додате шећере, маст, вештачке ароме.
Ако правилно одаберете и будете редовни и доследни, већ после месец дана можете очекивати да ће се ваш холестерол поправити, као и да ће вага показати значајно мање килограма. Наиме, у једној студији из 2017. године, људи који су јели 70 грама овсене каше два пута дневно током четири недеље доживели су смањење укупног нивоа холестерола за 8,1 одсто.
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.