Понедељак, 27.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Штада расла изнад тржишног просека у 2021.

Фармацеутска компанија Штада, упркос тешком COVID-19 окружењу, остварила раст продаје од 8 одсто и повећала профит у 2021.– Раст изнад тржишног просека заснован на постојећем портфолију и аквизицијама широм света, а потпомогнут и напретком продаје у Србији.– Генерални директор Штаде Петер Голдшмит: „Захваљујући расту изнад тржишног просека, Штада је била у могућности да генерише готовину неопходну за наставак инвестирања у људе и портфолио. Наша сврха да бринемо о здрављу људи подразумева снабдевање пацијен
(Фотографије Хемофарм)

Штада група, у оквиру које послује Хемофарм, у 2021. поново је надмашила трендове на тржишту и пријавила раст продаје од осам одсто на 3,25 милијарди ЕУР и повећање профита од 37 одсто у виду добити пре камате, пореза и амортизације (EBITDA) на 776,5 милиона евра. Све три стратешке групе производа (фармацеутски специјалитети, здравствени производи широке потрошње и генерички лекови) допринели су расту продаје који се посебно убрзао у другој половини године услед опоравка потражње на тржишту.

Уз све шири портфолио који укључује терапије за лечење Паркинсонове болести и биосимиларе, Штада је финансијски гледано четврти по величини играч у Европи како у сегменту здравствених производа широке потрошње тако и генеричких лекова. Током прошле године, она је успела да ојача ову позицију, надмашивши и укупно тржиште и својих пет највећих конкурената у сегменту лекова који се издају без рецепта. На европским тржиштима, Штада је остварила раст продаје од 12 одсто, укључујући органски раст од седам одсто без аквизиција. Две трећине или 16 од 24 земље у региону забележиле су двоцифрено повећање продаје, укључујући раст од преко 20 одсто у Француској и Шпанији.

У Србији је Хемофарм допринео расту Штаде као једно од њених десет најуспешнијих тржишта по продаји у 2021. Србија је главни центар како производње тако и ланца снабдевања за Штада групу будући да из погона у Вршцу, Дубовцу и Шапцу испоручује лекове земљама широм света.

Роналд Зелигер, генерални директор Хемофарма

„Сваки четврти производ продат у Србији, како на рецепт тако и без рецепта, испоручио је Хемофарм”, истиче Роналд Зелигер, генерални директор Хемофарма. „У сегменту лекова који се издају на рецепт, и даље надмашујемо тржиште захваљујући новим терапеутским опцијама као што су прва на тржишту генеричка верзија антитромботика под називом тикагрелор или окрелизумаб, биолошки лек за лечење мултипле склерозе.”

„Такође, у сегменту здравствених производа широке потрошње, Хемофарм наставља са снажним растом, проширивши успешне брендове попут пробиотика додавањем производа као што су Buscopan, Bisolvon и Dulcolax које сада прометујемо за Санофи. Скорашње проширење асортимана са производом Intesta такође је повећало нашу понуду гастроинтестиналних препарата”, истиче директор Хемофарма.

Кад је реч о укупном пословању Штаде, генерални директор ове компаније Петер Голдшмит наводи: „Поносан сам и захвалан на томе што је наших 12.500 запослених широм света неуморно радило са нашим партнерима из ланца снабдевања како би обезбедили да лекови дођу до пацијената. Захваљујући расту изнад тржишног просека, Штада је била у могућности да генерише готовину неопходну за наставак инвестирања у наше људе и портфолио. Наша сврха да бринемо о здрављу људи као партнер од поверења подразумева снабдевање пацијената лековима који су им неопходни у свако доба, па чак и у временима криза и конфликата.”

 Петер Голдшмит, генерални директор Штаде

„Узимање под лиценцу скоро 100 додатних производа у развоју током 2021. сведочи о Штадиној позицији поузданог партнера. Комбинација нашег снажног органског пословања, чврсте финансијске основе и веома посвећене радне снаге уверава ме у Штадин даљи успех и снажан допринос глобалном здравству у 2022. Због наше широке географске присутности у Западној Европи, на Блиском истоку и у Азији, уверен сам да ћемо савладати изазове који нас очекују у Украјини и Русији”.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.