Петак, 30.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Родитељи несталих беба незадовољни радом институција

Три удру­же­ња ро­ди­те­ља ко­ји сум­ња­ју да су им но­во­ро­ђен­чад оте­та не­го­ду­ју због не­по­сту­па­ња ту­жи­ла­ца, оте­жа­ног при­ку­пља­ња до­ка­за, али и по­ли­ти­за­ци­је ове те­ме
(Pixabay)

Пред­став­ни­ци три удру­же­ња ро­ди­те­ља ко­ји сум­ња­ју да су им бе­бе оте­те на ро­ђе­њу од­лу­чи­ли су да упу­те ур­ген­ци­ју Ре­пу­блич­ком јав­ном ту­жи­ла­штву. Овај по­тез усле­дио је, ка­ко су об­ја­сни­ли на­кон ју­че­ра­шње сед­ни­це Ко­ми­си­је за ис­тра­ге о не­ста­лим бе­ба­ма, због не­по­сту­па­ња ту­жи­ла­ца у три слу­ча­ја због ко­јих су под­не­ли кри­вич­не при­ја­ве про­тив на­вод­них от­ми­ча­ра де­це.

– Реч је о слу­ча­је­ви­ма о ко­ји­ма смо при­ку­пи­ли по­дат­ке и под­не­ли при­ја­ве над­ле­жним ту­жи­ла­штви­ма пре две и три го­ди­не. Је­дан од по­сту­па­ка во­ди се пред Ви­шим ту­жи­ла­штвом у Срем­ској Ми­тро­ви­ци, али не­ма­мо ни­ка­кве по­врат­не ин­фор­ма­ци­је и не зна­мо да ли је во­ђе­на ис­тра­га. Реч је о слу­ча­ју у ко­јем је је­дан пар бе­бу ста­ру три да­на упи­сао као ро­ђе­ну, иако се же­на ни­је по­ро­ди­ла. Упра­во је то је­дан од мо­де­ла на ко­ји на­и­ла­зи­мо ка­да је реч о кра­ђи бе­ба – фик­ти­ван упис по­ро­ђа­ја. Ту­жи­ла­штва су ду­жна да ре­а­гу­ју по на­шим при­ја­ва­ма и да нас о то­ме оба­ве­шта­ва­ју, али се то не де­ша­ва. Због то­га смо тра­жи­ли и тај зах­тев по­на­вља­мо – да се осну­је по­себ­но ту­жи­ла­штво ко­је би се ба­ви­ло са­мо овим слу­ча­је­ви­ма – ка­же за „По­ли­ти­ку” Ра­ди­ша Па­вло­вић, пред­сед­ник Удру­же­ња за исти­ну и прав­ду о бе­ба­ма и члан вла­ди­не ко­ми­си­је.

Он је под­се­тио и на слу­чај Мла­ђа­на Ра­ди­во­је­ви­ћа, ко­јем је ДНК ана­ли­за по­твр­ди­ла сум­ње да је отет од би­о­ло­шке по­ро­ди­це, а ње­го­вој мај­ци Ми­ли­ци да ни­је исти­на оно што јој је ре­че­но у бол­ни­ци – да јој је бе­ба пре­ми­ну­ла. Пут до исти­не је био те­жак бу­ду­ћи да су, све­до­чи Па­вло­вић, над­ле­жни цен­три за со­ци­јал­ни рад од­би­ја­ли да до­ста­ве нео­п­ход­ну до­ку­мен­та­ци­ју.

– На­кон овог до­ка­за­ног слу­ча­ја има­мо пу­но пра­во да тра­жи­мо осни­ва­ње по­себ­ног ту­жи­ла­штва јер др­жав­ни ор­га­ни не по­сту­па­ју по на­шим при­ја­ва­ма и не до­ста­вља­ју нам тра­же­не по­дат­ке. Ште­ту нам на­но­си и по­ли­ти­за­ци­је ове те­ме, у ко­јој по­је­дин­ци обе­ћа­ва­ју ро­ди­те­љи­ма да ће с по­зи­ци­је на­род­них по­сла­ни­ка ре­ши­ти њи­хо­ве слу­ча­је­ве. А прет­ход­но су од­би­ли да уче­ству­ју у ра­ду ко­ми­си­је ко­ја има та­ква овла­шће­ња да јој се сви др­жав­ни ор­га­ни и ин­сти­ту­ци­је ста­ве на рас­по­ла­га­ње у при­ку­пља­њу чи­ње­ни­ца и до­ка­за ка­ко би се до­шло до исти­не– ка­зао је Па­вло­вић

Он је до­дао и да има са­зна­ња да је од 2007. го­ди­не уни­шта­ва­на до­ку­мен­та­ци­ја, док се је­дан део на­ла­зи и у Без­бед­но­сно-ин­фор­ма­тив­ној аген­ци­ји (БИА). Ко­ми­си­ја је ју­че од­лу­чи­ла да упу­ти ди­рек­то­ри­ма Ар­хи­ва Ср­би­је, Ин­сти­ту­ту за нео­на­то­ло­ги­ју, Ре­пу­блич­кој јав­ној ту­жи­тељ­ки За­гор­ки До­ло­вац и пред­став­ни­ци­ма БИА по­зив за уче­шће у на­ред­ним сед­ни­ца­ма.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.