Уторак, 17.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

РЦЕП наставља са смањењем дажбина у првом кварталу

Откако је почетком ове године ступило на снагу Регионално свеобухватно економско партнерство (РЦЕП), „Круг пријатеља” је наставио да исплаћује трговинске дивиденде, доносећи „праве новчане” користи предузећима и потрошачима у региону.

Статистички подаци кинеске царине показују да је у првом кварталу ове године укупна вредност кинеског увоза и извоза у осталих 14 земаља чланица РЦЕП износила 2,86 трилиона јуана, што представља повећање од 6,9% у односу на исти период прошле године, чинећи 30,4% укупне спољнотрговинске вредности Кине у истом периоду. У кварталу, раст увоза и извоза Кине са Јужном Корејом, Малезијом, Новим Зеландом и другим земљама премашио је двоцифрену стопу у односу на претходну годину.

Заменик премијера Тајланда и министар трговине Џу Лин рекао је да након ступања на снагу споразума, Тајланд има више од 30.000 врста робе која ужива тарифне олакшице. Министарство трговине Тајланда је активно комуницирало са домаћим предузећима, упознало их са садржајем и релевантним правилима РЦЕП-а и помогло им да у потпуности искористе преференцијални третман који доноси РЦЕП.

Ву Џи Тан, бивши заменик директора вијетнамске Централне академије за економски менаџмент, рекао је да је ефикасна примена РЦЕП-а омогућила Вијетнаму дугорочно, стабилно и предвидљиво извозно тржиште.

Вијетнамски извоз ће имати више могућности да ужива повлашћене тарифе, а категорије извоза које ће имати користи углавном укључују комуникације, производњу обуће, пољопривреду и ауто-индустрију.

Извоз млечних производа је главна индустрија Новог Зеланда. Према статистичким подацима Новог Зеланда, од 2019. до 2021. године извоз млечних производа Новог Зеланда у Кину значајно је порастао.

Новозеландски министар трговине Дамиен О’Конор рекао је недавно да ће ступање на снагу РЦЕП-а, заједно са ступањем на снагу Протокола за надоградњу новозеландско-кинеског споразума о слободној трговини у априлу, омогућити да већина новозеландских млечних производа уђе на кинеско тржиште са нултим царинама. На основу тренутног обима извоза, извозници повезани са Новим Зеландом ће добити 180 милиона новозеландских долара (око 120 милиона америчких долара) царинских олакшица.

Јапанска организација за спољну трговину саопштила је да јапанске компаније активно користе РЦЕП за проширење извоза. Документи које је објавило јапанско Министарство економије, трговине и индустрије показују да је агенција издала 3.450 РЦЕП сертификата о пореклу јапанским извозницима у фебруару ове године, што је пет пута више од броја издатих сертификата у јануару. Укупан број сертификата о пореклу издатих у прва два месеца знатно је премашио ниво у истом периоду након потписивања других ранијих трговинских споразума.Камбоџански министар трговине Пан Соуса рекао је да су растућа глобална неизвесност, стагнација мултилатерализма, пораст протекционистичке политике у неким земљама и недавна ситуација у Русији и Украјини негативно утицали на глобалну економију. РЦЕП не само да даје подстицај за јачање привреде и трговине, већ такође пружа простор за политичку сарадњу међу релевантним актерима.

Орамон, директор Одељења за трговинске преговоре у Министарству трговине Тајланда, рекао је да ће РЦЕП и иницијатива „Појас и пут” заједнички створити отворено, транспарентно, фер и предвидљиво развојно окружење у региону и промовисати регионални економски раст и просперитет.

Од 1. јануара ове године РЦЕП је ступио на снагу за 10 земаља укључујући Брунеј, Камбоџу, Лаос, Сингапур, Тајланд, Вијетнам, Кину, Јапан, Нови Зеланд и Аустралију. Јужна Кореја се придружила 1. фебруара, а 18. марта и Малезија је званично приступила регионалном свеобухватном економском партнерству.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.