Млади лук – зелено благо у тањиру
Млади лук је један од сигурних знакова пролећа и дефинитивно га воле многи. Као и све друге врсте лука (црни, бели, црвени лук, празилук, влашац) има велику примену. Узгаја се више од пет миленијума и једна је од првих узгајаних култура, а данас расте широм света.
Млади лук је нутритивна ризница, јер садржи знатне количине витамина А и Це, а нарочито витамина Кa. Ту су још и витамин Е, комплекс витамина Бе и разни минерали и елементи: калијум, натријум, калцијум, гвожђе, сумпор, фосфор, магнезијум, хром, селен, манган.
Нутритивна вредност лука је и у садржају кверцетина, биљног пигмента који организму даје јако противупално и антиоксидативно деловање. Најбоље га је јести у свежем стању, у облику салата, јер се термичком обрадом губе драгоцени састојци.
Пера младог лука су идеални састојци за салату и нутритивно су богатија од белих главица, како у минералима, тако и у витаминима. Можете га сецканог убацити у омлет, салату, сендвич, у крем сир, кајмак или павлаку и одмах улепшати свој дан.
Арома младог лука је блажа од црног, али свакако остаје задах. Можда је ово узрок зашто га неки избегавају, али и за задах има решење: чаша млека или јогурта, а можете грицкати и свеж босиљак или першуново лишће.
Од давнина се млади лук користио и као лековито средство, а својим деловањем на здравље дефинитивно заслужује већу пажњу.

Утиче на оснажавање имунитета: увек је боље спречити него лечити, млади лук свакако добро утиче како на прехладе тако и на озбиљна обољења.
Делује противупално: од старих времена се користи против разних врста упала.
Утиче на здравље костију: млади лук садржи витамин Кa који помаже већој апсорпцији калцијума у организму.
Има утицај на добар вид: садржи доста каротеноида који благотворно делују на здравље ока.
Чува срце и крвне судове: побољшава циркулацију крви и спречава тромбозу, а нормализује и крвни притисак.
Утиче на бољу пробаву: млади лук, као и све остало влакнасто поврће поспешује кретање црева и тако олакшава пробаву. Добро утиче на појаву дијареје и ефикасно је лечи.
Добар је диуретик: помаже боље излучивање течности, што доприноси ефикаснијем раду бубрега, али и смањењу целулита.
Утиче на нормализацију нивоа глукозе у крви: млади лук садржи хром, елемент који је благотворан код оболелих од дијабетеса, као и код особа са преддијабетесним стањем. Такође садржи и друге фитонутријенте који стимулишу рад панкреаса.
Чини да кожа буде лепша: због садржаја витамина А поспешује се производња колагена, који кожу чини лепом и еластичном. Тако се смањује појава бора, црвенила и сува кожа.
Делује на смањење ризика од рака: због обиља антиоксиданаса и фитонутријената, а посебно сумпорових једињења, делује против слободних радикала, могућих изазивача рака. Истраживања су показала да ако особа има бар два оброка недељно који у себи садрже млади лук, може у просеку да смањи ризик од рака за половину.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест



Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.