Понедељак, 27.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Мишел: ЕУ жели да продуби сарадњу са Србијом, као и да се убрзају европске интеграције

(Фото Инстаграм / buducnostsrbijeav)

Председник Европског савета Шарл Мишел поручио је данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да ЕУ жели да продуби сарадњу са Србијом и другим партнерима у региону, као и да се убрзају европске интеграције.

Захвалио је председнику Вучићу на срдачној добродошлици и још једном честитао на избору за председника Србије.

Желимо да потврдимо нашу пуну посвећеност приступним преговорима Србије ЕУ, истакао је Мишел и навео да ће у јуну бити одржан састанак 27 лидера ЕУ са лидерима са Западног Балкана.

„Желимо да проширимо наш дијалог и продубимо нашу сарадњу и промовишемо мир, стабилност и безбедност. Овај рат против Украјине је заиста уздрмао цео континент”, навео је Мишел.

Каже да је тај рат окончао период од 20 година мира за који су се, како је рекао, сви борили.

„После ковида морамо да опорављамо своје привреде и да штитимо једни друге. Нови изазови захтевају нове начине размишљања и рада. Морамо да убрзамо европске интеграције и да створимо подстицај за реформе. Желимо да дамо конкретне бенефите свим грађанима Србије и свим парнерима у региону и да већ сада почнемо са интеграцијом током приступних преговора, а не да чекамо да се заврше. Имаћемо о томе разговоре у јуну у Бриселу”, казао је Мишел, преноси Танјуг.

Нагласио је да његова посета Србији шаље снажан сигнал блиске сарадње између Србије и ЕУ.

Он је додао да је данас посетио Научно-технолошки парк Београд и да је то пример како ЕУ помаже и доприноси европској будућности Србије и заједничким приоритетима.

Када улажемо у српску научну заједницу улажемо у српски народ, јер ваша будућност је и наша заједничка будућност.

Мишел је нагласио да су велике инвестиције ЕУ у целом региону у секторима као што су саобраћај, енергетика и други.

„Овај рат има драмтичан утицај на снабдевање енергентима широм Европе”, казао је он и додао да ЕУ помаже и изградњу гасног интерконектора између Србије и Бугарске, чиме помаже гасну диверзификацију Србије.

ЕУ је позвала ЗБ да се придружи заједничког платформи за течни природни гас, навео је он.

„Радујем се да развијамо нашу блиску сарадњу и да видимо и вечерас какве додатне кораке можемо да предузмемо у блиској будућности, како би ЕУ дала опипљиве резултате Србији”, закључио је Мишел.

Вучић: Мишел указао да морамо да наставимо реформе у области владавине права

Председник Србије Александар Вучић поручио је и данас да је Београд спреман за дијалог са Приштином и да се нада да ће се, уз помоћ ЕУ, приближавати компромисном решењу, додајући да идеју Шарла Мишела и Емануела Макрона о геополитичкој заједници на нивоу Европе сматра великом и важном ствари.

Такође, Вучић је након састанка са Мишелом, рекао и да су разговарали о глобалној ситуацији и проблемима Србије у оквиру снабдевања енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи од председника ЕК да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ

„Дискутовали смо сва кључна политичка питања. Мишел је указао да морамо да наставимо реформе у области владавине права, као и да поправљамо и побољшавамо ситуацију у медијској сфери”, рекао је Вучић новинарима.

Додао је да су разговарали о ситуацији у региону, а да је Мишелу обећао да ће наша земља дати све од себе да сачува мир и стабилност и да ЕУ може у потпуности да рачуна на Србију у том погледу.

„Говорили смо о дијалогу Београда и Пришине, разумео сам све речи и бриге и све са чиме се суочава и Мишел и људи у ЕУ. Говорио сам о позицији Београда, ми смо увек опредљени за дијалог, спремни за дијалог и надамо се да ћемо се, уз помоћ ЕУ приближавати компромисном решењу у будућности”, рекао је Вучић.

Када је реч о идеји геополитичке заједнице на ниову европског континента, Вучић је рекао да је за њега, иако зна да су многи спремни да ту идеју која је потекла од Мишела и Макрона, важна и значајна и много може да допринесе убрзању пута ка пуноправном чланству у ЕУ и поправљају позиције земаља Западног Балкана у приближавању Унији.

„Тек треба о детаљима да се говори, ја сам указао на наше потребе, пре свега на остварење четири слободе протока људи, робе, услуга, капитала. За нас су важне 'зелене линије' за камионе, и верујем да можемо да постигнемо важне и велике ствари под окриљем те иницијативе”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да су разговарали о слобалној ситуацији и проблемима Србије у снабдевању енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи Мишела да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ.

„Разговарали смо и о нападу Русије на Украјину, а Мишел је на веома снажан начин изразио жељу и очекивање да се Србија придружи санкцијама против Русије. Ја сам га упознао са нашом ситуацијом и политичким ставовима. Желим да се захвалим на свакој врсти подршке, лично њему и ЕУ, Србији која није само у изградњи путева и пруга”, рекао је Вучић.

Он је додао да се ретко говори о добрим стварима, попут брзе пруге Ниш-Београд, коју Србија гради уз значајну помоћ ЕУ, од око 1,72 милијарди, што ће много значити, а то је оно што је посебно важно.

Посебно је захвалио Мишелу на поштовању исказаном према Србији.

„Ми, грађани Србије, умемо да поштујемо све људе који долазе, посебно пријатеље, али посебно ценимо када неко покаже поштовање према земљи. То што остајете на радној вечери, па и до сутра, то је за нас велика част. Увек сте добродошли”, рекао је Вучић.

Европска геополитичка заједница шанса и за нас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не види ништа лоше у иницијативи за стварање европске геополитичке заједнице и да нема ништа против тога, као и да верује да ће се Србија радо и са задовољством прикључити.

Вучић је то рекао након састанка са председником Европског савета Шарлом Мишелом, одговарајући на питање новинара да ли види Србију у тој заједници и будућност западног Балкана у односу на ту заједницу.

„Не видим никакве завереничке теорије у томе, за мене је то важан корак напред и захвалан сам председнику Мишелу и француском председнику Емануелу Макрону на тој иницијативи”, казао је председник.

Наводећи да ће увек бити оних који ће да проналазе „длаку у јајету”, Вучић каже да је за њега то велика промена и важна ствар.

„Само то да имамо прилику да два пута годишње разговарамо са 27 лидера земаља ЕУ увек, без обзира на тренутну ситуацију, односно да ли је избио неки рат или избегличка криза, корона криза, да сваки пут имамо два пута годишње да присуствујемо великим самитима и да имамо прилику да говоримо, то је велика промена и важна ствар”, наводи Вучић, јавља Танјуг.

Председник каже да на тај начин могу да се износе ставови, штити своја земља.

„Тако можете да тражите, молите, да се борите за своју земљу ефективније и ефикасније него сада. Само да је то последица овога о чему је говорио председник Мишел па није мало, а хвала му на томе што је рекао да су спремни да разговарају о ономе што нас заиста мучи”, каже.

Вучић наводи пример да Србија, Северна Македонија и Албанија немају много од договора за брз пролаз робе на својим границама, јер увек се стигне до граница са Мађарском или Хрватском где камиони више не могу тако брзо да пролазе.

„Тако бисмо направили нешто што би нам уштедело оперативне трошкове компанијама, много више новца би остајало у земљи, много би нам компаније више зарађивале, а то је само један мали сегмент, а увек можете посебно да разговарате о услугама, људима...”, додаје.

Верује да су то велике ствари које су пред нама и да можемо много тога доброг да урадимо.

Како каже, то је значајно за све нас на Западном Балкану, а посета Шарла Мишела је једна „енергизација свега што би требало, као нека добра последица, да се догоди и 23. јуна у Бриселу када ће бити велики самит на којем ће и Србија имати свог представника.

„Мислим да је добра ствар, увек је лако проналазити ману нечему и нешто критиковати. Не могу ту да се сврставам у већину и не могу негативно да се односим према свему. Не видим ништа лоше у овоме за Србију и што се Србије тиче верујем да после разговора са представницима Владе, да ћемо се са великим задовољством и надом приклонити, прикључити томе”, закључио је председник.

Нема бесплатног сира, сем у мишоловци

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је одавно јасно да Србија жели да буде део ЕУ, а да је њихов захтев био, и пре давања статуса кандидата, постизање споразума о нормализацији односа са Приштином.

Вучић је, на питање да ли ће убрзање евроинтеграција имати посебну цену за Србију, рекао: „ако мислите да сир добијате за џабе, нећете, јер бесплатан стоји само у мишоловци”.

„Али то нису ствари које не знамо. Нико не треба да се прави луд да то није знао, јер је о томе обавештавано милион пута”, казао је он.

„Шта мислимо и како да чувамо своју земљу то је друга ствар о чему ћу да разговарам вечерас са председником Евроспког савета Шарлом Мишелом. Потребно је да разговарамо чешће и више, да не постоји од стране ЕУ само порука да су нешто одлучили и да кажу да то мора, а са наше стране да нећемо само паре, већ да имамо и обавезе”, поручио је он, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да немачки канцелар Олаф Шолц у Србију долази средином идућег месеца, и да ће то бити веома важна посета за нашу земљу.

Изразио је уверење да су Шолц и председник Француске Емануел Макрон о иницијативи убрзања европских интеграција разговарали недавно у Берлину, те да какав год буде предлог ЕУ то бити усаглашено између две највеће земље и двојице кључних лидера.

Осврнуо се на речи Мишела да прети криза намирница, констатацијом да су неки, када је говорио да ће бити глади у свету, рекли да ће то бити случај и у Србији, иако то он није рекао.

„Ово што је рекао Мишел биће глади у свету, много проблема и код нас у Европи, а много већи проблем за нас је колико је решиво питање ко енергената од нафте, преко гаса до електричне енергије. Људи су научили да имамо све и да је обавеза државе да мора да се догоди небитно шта се збива око нас. А збивају се тектонске промене”, додао је он.

Вучић је казао да нас очекује најтежа зима и да је зато важна тесна веза са ЕУ, да можемо да добијемо приступ енергентима.

Истакао да је важан гасни интерконектор са Бугарском, а да ће Србија настојати да свој део уради до краја године и да се нада да ће Бугари завршити свој део до априла или маја. Након тога ћемо имати још један канал за добјање гаса.

„Морамо да размишљамо како ћемо нафту да добијамо, јер власник наше нафтне компаније су руске фирме, а не знамо какав ће бити нови пакет санкција ЕУ. Изузетно је важно да будемо наслоњени на ЕУ”, подвукао је он.

Најавио је да ће вечерас, пошто није било посебних захтева од делегације Мишела приредити посебну вечеру током које ће предјело, главно јело и дезерт бити само месо.

„Уз добро српско месо да продискутујемо о свему”, закључио је он.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Божидар Анђелковић
„Зашто сада тек долази Шарл Мишел, човек за кога ради 15 људи, има огромну плату, а не одлучује ни о чему!" (Зоран Милановић, председник Хрватске)
Darko
Pozdravljam, nadam se da će ovakvih poseta biti i više u bliskoj budućnosti, i da ćemo se izvući iz kolotečine u koju smo upali.
Дракче Тормак
Решите проблеме у свом дворишту, Баскија, Корзика, Ирска, а нама препустите наше проблеме које сте нам ви скројили и не стајете, већ нам и даље кројите мапу. НЕ у ЕУ и НАТО !
Miroljub
Šta je za vas Srbija? Vojvodina + Šumadija ili cela Srbija po međunarodno priznatim granicama in rezoluciji SB UN? Kada gospoda iz EU odgovore na ovo pitanje, možemo dalje da razgovaramo ili odmah da prekinemo sve pregovore oko ulaska Srbije u EU. Ukoliko je odgovor da EU vidi Srbiju bez njene južne pokrajine, potrebno je odmah prekinuti sve pregovore i aktivnosti u vezi sa pristupanjem Srbije EU i zatražiti javno izvinjenje EU u SB UN za nepoštovanje teritorijalnog integriteta Srbije.
Spasoje Jovanovic
Ne zelimo u EU ..

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.