Једна врста кромпира помоћи ће да смршате и побољшате рад срца
Једна врста кромпира посебно је благодетна за здравље. У питању је мексички кромпир који се зове јицама. Веома је сличан по боји омиљеном поврћу са наших поднебља, с тим што је његов мексички рођак знатно здравији.
Укус подсећа на комбинацију кромпира и крушке, садржи такође скроб, а већина калорија долази из угљених хидрата. Међутим, има ниску калоријску вредност- 39 на 100 грама. Садржи пуно влакана, али и мало протеина и масти, садржи важне витамине, минерале, а у јицами се налазе и мале дозе витамина Е, тиамина, рибофлавина, витамина Б6, пантотенске киселине, калцијума, фосфора, цинка и бакра.
Богата антиоксидансима
Ова биљка садржи бројне антиоксидансе који су важни у спречавању оштећења ћелија. Само 100 грама садржи више од трећине препоручене дневне дозе витамина Ц. Уз то, у њој се налазе витамин Е, селен и бета-каротен.
Побољшава здравље срца
Јицама садржи дијетална влакна која помажу у снижавању холестерола, а 23 студије показале су да повећани унос влакана значајно смањује ЛДЛ.
Такође, калијум из овог поврћа помаже да смањите крвни притисак. Такође, мексички кромпир је природни извор нитрата, а више пута је доказано да управо нитрати побољшавају циркулацију, преноси портал Живим.
Побољшава пробаву
Јицама садржи посебно врсту влакна која се зове инулин. Студије показују да инулин може повећати учесталост пражњења црева до 31 одсто код људи који имају проблема са затвором.
Једна студија је показала да су људи који су јели више од 27 грама дијеталних влакана дневно имали 50 одсто мањи ризик од развоја рака дебелог црева.
Убрзава мршављење
Јицама је намирница богата храњивим нутритијентима, а садржи релативно низак број калорија. Осим тога, садржи пуно воде и влакана, два састојка која помажу да останемо сити.
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.