Четвртак, 30.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Став Србије о сукобу у Украјини исти од првог дана

Нисмо обуставили ниједан пројекат упркос кризи.- Радови на изградњи Метро добро напредују, то је важно за даљи раст економије.- Са Путином о цени гаса и сигурном снабдевању
Председик Александар Вучић у Макишу (Танјуг - Р.П.)

Србија се није придружила ниједној рестриктивној декларацији против Русије, поновио је данас председник Александар Вучић и додао да декларација која је усвојена у Тирани пре неколико дана, а коју је Србија подржала, нема везе са санкцијама, и да Србија не мења свој став ни по том питању, ни по питању подршке територијалном интегритету Украјине.

На констатацију новинара да се Србија није придружила ниједној од 23 декларација против Русије, али јесте у Тирани, Вучић је рекао да то ипак није тако, односно да је декларација из Тиране регионална, документ Јадранко-јонске иницијативе, и нема везе са санкцијама.

„Санкцијама се придружујете тако што ЕУ позове на придруживање, а декларације могу да буду правно политичког карактера, стриктно политичког карактера или да носе конкретне рестриктивне мере”, појаснио је председник Србије.

Декларација које носе рестриктивне мере има 22 или 23.

„И на свих тих 22, 23, а тиме се ни не поносим нити критеријум, само износим чињенице, нисмо гласали ни за једну. Једина смо земља која није гласала ни за једну рестриктивну меру против Русије на европском путу”, рекао је Вучић.

Додао је да су декларације у УН које је Србија подржала правно политичког карактера, и немају везе са санкцијама.

Зато је истакао да се у ставу Србије, ништа није променило.

„Наш став је исти од првог дана, од седнице Савета за националну безбедност, да осуђујемо упад на територију суверене земље, каква је Украјина. Ни код санкција се ништа није променило”, указао је Вучић.

Приметивши да појединци говоре како ће неко да сакрије промену става, Вучић је рекао да никада нико ништа неће да сакрије, јер је суштина политике да се грађанима говори истина, колико год била тешка и болна.

“Нико не планира ништа да сакрије, нити је то могуће, нити то хоћемо. А, притисци су велики, много већи него што мислите, до граница да нисам видео у 10 година, а искусан сам. Али, шта сада да радимо, да нестанемо због тога, да не кажемо шта мислимо. ОК, док можемо да издржимо да чувамо своју политику”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Како је рекао, ако дође до тога да не можемо да чувамо своју политику, онда ће да се обрати грађанима, да им каже истину, али до сада, подсећа, Србија 89 дана чврсто држи позицију као првог дана.

 

Нисмо обуставили ниједан пројекат упркос кризи

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да упркос тренутној ситуацији узрокованој ратом у Украјини, ниједан инфраструктурни пројекат у Србији није заустављен.

Вучић је, упитан за инфрастрктурне пројекте, да ли се нешто променило с обзиром да су цене грађевинског материјала скочиле, да ли је било захтева извођача за променом уговора, као и који су приоритети државе, јер се чини да су енергетске потребе избиле у први план, као што су складишта гаса и нафте, рекао да би волео када би могли да бирамо приоритете.

Председник Вучић изјавио је данас, након што је обишао радове на изградњи београдског метроа на Макишком пољу, да је веома задовољан што радови брзо напредују, „испред рока”, и да је важно да се са тим пројектом не касни, већ да Београд заиста 2028. године добије свој метро.

Вучић је захвалио француским и кинеским партнерима на пројекту, али и домаћим компанијама, које су у значајној мери ангажоване као подизвођачи, те радницима који су свакодневно на градилишту.

„У поређењу са оним што је било када смо последњу пут били овде, ово је неупоредиво. Задовољан сам што брзо напредују радови, испред смо времена и рокова”, рекао је Вучић.

Указао је да је важно да нема кашњења, и да Београд најкасније 2028. године добије свој метро, да се покаже да спадамо у ред најмодернијих градова, са најмодернијим метроом, најразвијенијим саобраћајем...

„Морамо да имамо метро, и због броја људи и због броја аутомобила. Потребно је тражити алтернативна решења, а без метроа, воза, без брзе пруге Београд - Нови Сад, тешко да бисмо издржали притисак”, указао је председник.

Вучић је навео да је изградња метроа „фантастичан пројекат”, на којем се ради вредно и марљиво, додајући да ће обилазити радове и чешће, како би подстакао људе да наставе да раде, зато што је то од огромног значаја.

„То је од приоритетног значаја, за раст БДП-а, раст економије, упошљавање људи... да се не препустимо стихији, лошим вестима, већ да радимо, да покушамо да се извучемо са најмање штете, да посао обавимо, да земљу градимо”, рекао је Вучић.

Указао је да је важно да се вредно ради на великом послу на изградњи метроа, јер то показује да земља успева да гради под овако неповољним околностима.

Подсетио је да ће све три линије метроа повезати град, Нови Београд, Вождовац, Звездару, Чукарицу, Савски венац, Стари град...,и биће помоћ у регулисању саобраћајних проблема.

Француским партнерима је посебно захвалио и на улагањима у београдски аеродром, додајући да је Ванси инвестирао огроман новац у радове на аеродрому, у јеку корона вируса, кад је било најтеже, а управо то је, каже, доприносило расту БДП-а.

Додао је да је уговор са Вансијем један од најбољих које је неко могао да потпише, а француски партнер је испунио све уговорне обавезе и показао поштовање према Србији.

Такође, захвалио је и компанији „Пауер Ћина”, која свој посао ради добро на метроу, подсећајући да они раде и на пројекту обилазнице око Београда, који је такође важан инфраструктурни пројекат, преноси Танјуг.

„Да тих 4,5 километара буде отворено у наредних месец, два, а до марта да буде завршено све, то ће бити велико растерећење за Београд”, рекао је Вучић и додао да онда остаје да се види како да се пронађу средстава за мост преко Дунава код Винче, као би се направио цео прстен око Београда.

Вучић је најавио и да ће наредних дана обилазати радове на различитим пројектима, Моравском, „Браничевском”, да види како се ради, да ли радници користе добро време, јер то доприноси развоју економије, веће плате, додатни напредак за Србију.

Председник Србије у Макишу (Видео исечак)

На Макишком пољу у току су радови на изградњи београдског метроа, а данас их је обишао председник Александар Вучић.

"Ово изгледа импресивно, за разлику од пре неколико месеци када је све почело", рекао је Вучић.

Министар финансија Синиша Мали пренео му је да радови иду брже од планиране динамике.

"Укупно је око 72 хектара, 16 хектара је већ завршено, насуто каменом, очекујемо и песком ускоро. Далеко идемо испред плана", рекао је Мали.

Министар је додао да се у септембру очекује потписивање уговора за изградњу инфраструктуре, односно саобраћајница по целом Макишкоком пољу, како би се цео тај део отворио за развој и изградњу.

"То је важно за Железник, Остружницу, друга насеља", констатовао је председник Вучић.

Мали му је пренео и да се у септембру, а најкасније у октобру очекује уговор за изградњу самог депоа.

До краја године Ежис би требало да заврши идејни пројекат прве линије, како би, по плану, половином наредне године, почела градња те прве линије.

Вучић је подсетио да је прва линија Миријево - Макиш, друга Миријево - Бежанија, а трећа Бањица - Бежанија.

Мали је указао и да је свакодневно на градилишту 140 радника, али да је ту најважнија механизација.

"Вредност ових радова је 57 милиона евра, плус ПДВ", рекао је Мали.

Са председником, на месту где је почела градња метроа, радове су обишли и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадор Француске Пјер Кошар, отправник послова у Амбасади Кине Тјен Ишу, заменик градоначелника Београда Горан Весић...

Почетак радова на изградњи београдског метроа, великог инфраструктурног пројекта на који грађани српске престонице чекају деценијама, озваничен је у новембру прошле године радовима на насипању и припреми терена на Макишком пољу где ће бити изграђен депо будућег метроа.

Планом генералне регулације шинских система, који је усвојен истог месеца на седници Скупштине града Београда, предвиђено је да прва линија метроа повезује Железник и Миријево, а друга Миријево и Земун.

Обе линије биће дуге по 21 километар, а како је планирано радови на првој биће завршени до 2028, док ће друга линија бити готова 2030. године.

Осим изградње метроа, планом генералне регулације шинских система предвиђено је проширење трамвајске мреже и БГ воза чиме ће бити омогућено да 2030. године шински систем постане доминантан подсистем у јавном превозу у Београду.

Београдски метро је први пут обећан давне 1970. године када је градоначелник био Бранко Пешић, а прва студија о метроу у Београду урађена је пре више од 50 година.

 

Са Путином о цени гаса и сигурном снабдевању

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су за њега три ствари важне у разговору са руским председником Владимиром Путином за неколико дана - количине гаса, цена гаса и сигурност снабдевања.

На питање новинара да ли очекује да ће Путин током разговора, кроз неколико дана, имати политичка условљавања од којих се зависити цена гаса, Вучић је рекао да не може да зна шта ће Путин њега да пита, већ да зна само шта ће он питати руског председника.

„За мене су три ствари важне, а то је количина гаса, цена гаса и сигурност снабдевања гаса, плус разговор о свим осталим питањима”, рекао је Вучић.

„Ја знам како се ја припремам за састанке, а како се припрема он, морате да питате људе из његовог кабинета, то не могу да знам”, додао је Вучић, пренео је Танјуг.

  

Надамо се да ће превладати мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се сви надају да ће превладати мир у свету и да неће бити никаквих даљих сукоба, а да ће се они који постоје стишавати.

''Да ли верујем у то, не верујем, али се надам томе'', рекао је Вучић новинарима после обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишком пољу.

Вучић је то рекао коментаришући најаву америчког председника Џозефа Бајдена о могућем нападу САД на Кину, ако Кина крене на Тајван, и додао да је ''сувише мали'' да би на било који начин говорио о великим светским силама.

''Зна се који су принципи поштовања међународно-јавних правних норми за које се Србија залаже'', навео је Вучић.

 

 

 

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Коста
Осудили сте упад на теријторју суверене земље али нисте узели у обзир да је тај упад условљен директном претњом уласка Украјине у НАТО и 8-годишњим теророром те земље на руско становништво Донабаса и Лунганска. Како би Србија регаовала да БиХ пође у поход против српског народа у Р. Српској? Јел' би и то осудили?
Божидар Анђелковић
Jeл' су забрањени коментари уз овај текст?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.