Петак, 09.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Београд добио своју ракију

Премијум дуњевача која је одлежала последње три године у специјалним бурадима од храстовине убудуће ће бити туристички бренд
(Фото: ТОБ)

Туристи којима се грло већ пријатно „ожарило” укусима омиљеног српског пића сигурно ће обожавати и нову „београдску ракију”, будући бренд Београда који ће данас у 13 часова бити представљен у „Београдској дестилерији” у Жоржа Клемансоа.

Такмац грчком узоу, македонској мастики и турској „јени раки”, које многи наши људи доносе са летовања, озбиљно је, већ три године, припреман за излазак пред овдашње госте. Јер толико је ова премијум дуњевача „лежала” у првој „Српској банци ракије”.

– Пре три године оставили смо овде једну количину ракије да одстоји. Пиће све време „одмара” у специјалним бурадима и онда се на крају добија производ који по свом укусу нагиње и брендију. Данас отварамо буре и дегустирамо ракију – објашњава Јелена Станковић из Туристичке организације Београда која је овај производ спремила у сарадњи са „Београдском дестилеријом”.

Станковићева најављује и да ће се „београдска ракија” убудуће продавати како у дестилерији тако и на другим локацијама у граду, као и да ће данас бити организован и јавни позив младим дизајнерима да осмисле етикету која ће красити чокањчиће овог пића. Исто тако транспарентно, додаје она, својевремено је био организован и стручни жири који је одабрао укус овог пића.

– Ракија је незаобилазна када је у питању туризам града па смо тако дошли на идеју да од ње направимо и туристички бренд. То је нови туристички производ Београда и надамо се један корак ка изради будућих сувенира. Јер сувенирски програм једног града и дестинације изузетно је важан за њену препознатљивост – истиче Јелена Станковић.
Како подсећа Бранко Нешић из „Београдске дестилерије”, „Банка ракије” отворена је пре три године и то је концепт у оквиру кога фирме и физичка лица могу да изаберу своју ракију, печатирају и после одређеног времена отворе то буре. Буре Туристичке организације Београда својевремено је затворио директор Миодраг Поповић. А та процедура ће се, каже Нешић, понављати и наредних година и увек ће се једна нова количина пића стављати на одржавање.

– Изабрали смо да београдска ракија буде ракија од дуње, зато што она важи за једну од најпопуларнијих у Београду, а и такође су познати дуњици са својевремено чувеним плантажама на којима и данас могу да се нађу добре дуње. Мислили смо да баш то воће симболизује Београд – објашњава Нешић.

Пиће је тако три године одлежало у посебном бурету спремљеном од српске храстовине, односно храстовине која се три године сушила природно – напољу.

– Реч је о бурету од педесет литара нагореном на температури која даје ванилинске ароме, тако да све то заједно даје једну додатну ноту самој дуњевачи и прави ракију коњачког типа. У питању је софистицирани укус са благом, пријатном цитрусном нотом дуње, са примесама меда и чоколадним тоновима добијеним од храстовине – каже Бранко Нешић из „Београдске дестилерије”.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хронос
А цена по литру тј флаши од 0,75 лит?
Rubljov
Hiljadu rubalja po flaši!
Dan Dusan Milicevic
Po svemu recenom to ce biti sve drugo ali ne rakija!!!!Nikad nisam vidio da je neko u nas spaljivao povrsinu bureta da mu dadne drugaciji ukus!!! Znam da se konjak stavlja u takvu burad i ako zelite da turisti piju konjak onda to mogu i bez Beograda!!
Перагеније
Хахахаха, пошто пробате онда сви у Шумадију - на праву, домаћу...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.