Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Свемирска летелица Шенџоу-14 с посадом успешно лансирана у свемир

(Синхуа фото)

5. јуна одржана је  церемонија  у част астронаута мисије с посадом Шенџоу-14 на тргу Вентијен, Центру за лансирање сателита Ђиућуан.

Чен Донг (десно), Лиу Јанг (у средини) и Цаи Суџе ускоро ће започети своју шестомесечну мисију .

Према кинеској канцеларији за свемирско инжењерство, 5. јуна у 10.44 ч., свемирска летелица Шенџоу-14 је кренула у свемир на ракетном носачу „Long march-2FЈао” из Центра за лансирање ракета Ђиућуан. Око 577 секунди касније, Шенџоу-14 свемирска летелица с посадом успешно је одвојена од ракете и ушла у унапред задату орбиту. Посада је била у добром стању и лансирање је било потпуно успешно. Ово је 23. летачка мисија од успостављања пројекта космичких летова НР Кине, трећа мисија лета с посадом у фази свемирске станице, те прва мисија лета с посадом након што је мисија кинеске свемирске станице пребачена у фазу изградње.Астронаути Чен Донг (у средини), Лиу Јанг (десно) и  Цаи Суџе, стационирани у главном модулу Тианхе, поздрављали су народ целе земље.

Снимљено у Центру за контролу свемирских летова у Пекингу 5. јуна.

(Синхуа фото)

Након што је летелица ушла у орбиту, усвојила је аутономни режим брзог састајања и пристајања према унапред одређеној процедури. После 6 аутономних промена орбите, успешно је пристала с радијалним портом модула језгра Тианхе у 17.42 ч. Цео процес пристајања је трајао око 7 сати.

Након тога, посада астронаута ушла је у орбитални модул с повратног модула. Након завршетка свих припрема по плану, астронаут Чен Донг успешно је отворио врата кабине језгра Тианхе.

У 20.50 ч., астронаути Чен Донг, Лиу Јанг и Цаи Суџе су редом ушли у основни модул Тианхе. У будућности, посада астронаута ће обављати свемирске послове по плану.

Сазнајемо да се да ће током мисије Шенџоу-14 свемирска станица бити једна али и три кабине истовремено, а астронаути ће се суочити с већим изазовима при завршетку мисије.

Током шестомесечног лета, астронаути ће доживети 9 комбинованих конфигурација, 5 сусрета и пристајања, 3 сепарационе евакуације и 2 мисије инверзије.

Поред тога, астронаути морају сарађивати са земљом како би завршили монтажу и изградњу свемирске станице, као и многобројне тестове и научне експерименте.Вреди напоменути да ће мисија с људском посадом Шенџоу-14 поставити неколико рекорда. Током орбиталне операције Шенџоу-14 и свемирске станице, експериментална кабина Вентиан, експериментална кабина Менгтиан и Тианџоу биће уведени  први пут. У „посети” теретне свемирске летелице број 5 и свемирске летелице с  посадом Шенџоу-15, астронаутска посада Шенџоуа-14 ће први пут бити стационирана у експерименталном модулу Вентиан и експерименталном модулу Менгтиан,  у циљу промовисања кинеског „свемирског дома”, те изградњи већег. Шенџоу-14 ће дочекати свемирску летелицу Шенџоу-15 да се споји са свемирском станицом, а први пут ће две свемирске летелице с људском посадом бити у орбити истовремено. Шенџоу-14 ће први пут реализовати ротацију астронаута у орбити. Астронаутске посаде Шенџоу-14 и Шенџоу-15 ће први пут бити заједно у орбити, а у свемиру ће се окупити шест кинеских астронаута.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.