Петак, 12.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Старопланинско злато” ускоро поново на европским трпезама?

(Фото EPA/EFE/Daniel Kopatsch)

Пиротски качкаваљ познат као „старопланинско злато”, али и бројне друге врсте сирева могли би ускоро да се нађу поново на европским и светским трпезама захваљујући томе што некада чувена пиротска „Млекара”, која је качкаваљем опскрбљивала чак и Белу кућу у Вашингтону, поново почиње са радом.

Нови сувласник „Млекаре” бизнисмен Милан Јовановић, који је готово четири деценије у млекарству, рекао је за Танјуг да је почетак производње планиран у наредних неколико месеци, а у току су последње припреме пред почетак производње.

„Планирамо да кренемо за највише месец, месец и по дана. Ово је крај који је због Старе планине и предела у окружењу рођен за млекарство, имамо и Млекарску школу у комшилуку и са школом ћемо имати заједнички наступ на тржишту. Капацитети ’Млекаре’ су око 60 тона у смени, ми ћемо кренути са 20 тона, радићемо качкаваљ и беле сиреве, али то је оно што је карактеристично за овај крај. Врло брзо планирамо извоз на страна тржишта, већ имамо прелиминарно договорене послове и надамо се да ће то ићи како треба”, казао је Јовановић.

Млекарска школа (Википедија)

Директорка „Млекаре” Ивана Пешић, објаснила је да је ова фирма била у прилично лошем стању.

„Била је запуштена, доста опреме је недостајало тако да смо имали врло тежак и напоран период где смо морали да уложимо труд и рад да је доведемо у стање као када је била на широко позната. Наш циљ је да направимо онај прави пиротски качкаваљ, оно по чему су овај град и ова „Млекара” били веома познати. Некада је овај качкаваљ извожен у САД, био је на трпези Беле куће и наш циљ је да направимо квалитетан производ који ће оправдати име ове ’Млекаре’ и име овог града”, навела је Пешићева.

Своју шансу види и Млекарска школа, за коју је вест о поновном покретању производње у „Млекари” велика шанса. Директор школе, једине на простору некадашње СФРЈ која образује кадрове за млекарство, Ненад Ђорђевић казао је да је сарадња са новим власницима „Млекаре” изузетна и да се очекује много бенефита за школу у будућности.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Petar
Za kvalitetan sir potrebno je kvalitetno mleko. Za kvalitetno mleko potrebno je isterati krave i ovce na ispašu. Nadam se da će ga dovoljno biti obzirom koliko su opustela sela na jugu Srbije.
скоро је вић
Очекује се много "бенефита"? А хоће ли бити какве користи?
Zoran
Nema koristi od benefita. :)

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.