Недеља, 04.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Поносан на све урађено, и на оно што ћемо тек урадити

(Фото Танјуг/ Влада РСМ)

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Охриду да је поносан на све што је до сада урађено у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”, и изразио уверење да ће се много тога тек урадити у наредном периоду, што ће донети додатну корист грађанима и привреди.

„Задовољан сам што смо разговарали о отвореним питањима, о томе да морамо да проналазимо решења, како би људи живели боље. Не може одмах све да донесе резултате, али ће то сваког дана бити све више видљиво”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији у Охриду.

Најавио је да ће наредне седмице бити одржана видео конференција, како би се наставитли разговори и припреме, да се стручњаци уједине на задатку да нађу најбоља решења и излаз из кризе у наредних шест месеци до годину дана.

„Да покушамо једни другима да помогнемо, да будемо једни уз друге, да додатно упростимо процедуре на границама, да људи брже пролазе, радимо и радићемо на томе. Борићемо се за бољи живот грађана, смањење бирократских процедура”, рекао је Вучић преноси Танјуг.

Он је указао да ако се анализирају економски и политички односи, Србија, Северна Македонија и Албанија готово да немају отворених билатералних политичких питања међусобно, а нека су, наводи, чак од најтежих у историји, успеле да реше.

„Те ствари су донеле огромне промене”, подвукао је председник Србије.

Додао је да ми, из Србије, ништа не тражимо до Северне Македоније, већ само хоћемо да имамо братски и пријатељски однос, да увек можемо да рачунамо једни на друге.

Посебно је захвалио албанском премијеру Едију Рами, што је, каже, увек био чврст и снажан, и који је, када је био изложен притисцима са различитих страна, да одустане, показао снагу лидера и шта значи опредељење и одлучност да нешто што је започео настави.

„Велика захвалност Рами, јер без његове посвећености и енергије 'Отворени Балкан' не би могао да опстане”, рекао је Вучић.

Он се захвалио свима из Албаније који долазе у Србију, и који, како је рекао, топло дочекују људе из Србије, додајући да ће и данас потписани споразуми, у области туризма и културе, даље допринети градњи још ближих односа, приближавању народа и много тога доброг.

„Поносан сам на све што смо урадили, а посебно на оно што ћемо, верујем, тек урадити”, поручио је председник Србије.

Зрно жита ће вредети као цела врећа - појачати сарадњу у ОБ

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас на конференцији за медије на самиту Отворени Балкан у Охриду да долази време када ће зрно жита бити тешко као цела врећа жита и један киловат струје као један мегават, због чега је потребна још већа сарадња у региону у оквиру те иницијативе.

„ОБ је за све грађане и све више ће припадати свима”, поручио је Рама.

Он је казао да ће три земље формирати једну радну групу за кризу која ће дати конкретна решења, јер ће криза бити још дубља у целом свету.

Рама је, како наводи Танјуг, рекао да ће радна група одмах почети са радом и да ће већ у јулу бити организован сусрет како би се сагледали предлози радне групе.

Најавио је да ће затим у септембру у Београду бити организован први заједнички сајам хране, вина и туризма, на који ће бити позвани бизнисмени из свих држава.

Рама је додао да ће бити организован и скуп о безбедности хране, као и да ће на наредном самиту у Албанији у фокусу бити енергетска безбедност за чланице ОБ.

Желимо да направимо најбољи могући дијалог, желим да нас буде шест у Отвореном Балкану, поручио је Рама.

„Свако ко се супростави овој иницијативи осуђен је на неуспех, а ко се суздржава губи драгоцено време”, нагласио је Рама.

Абазовиц: Овај скуп је дефинитивно ново лице Западног Балкана

Црногорски премијер Дритан Абазовић, који је данашњем Самиту Отворени Балкан у Охриду присуствовао као посматрач, поручио је да је до сада учествовао на разним скуповима, али да је овај „дефинитивно ново лице” Западног Балкана и апеловао да на следећем овакво окупљању буде шест, а не пет лидера.

„Све теме које су третиране искључиво се односе на животни стандард грађана, било да се ради о слободном промету, пољопривреди, енергетици, туризму, активној кризи или великим инфраструктурним пројектима... Ово је дефинитивно један нови приступ и представља заокрет у односу на оно што су до сада биле теме”, рекао је Абазовић на завршној конференцији за новинаре после Самита, преноси Танјуг.

Он је апеловао да на наредном скупу Отвореног Балкана буде присутно шест, а не пет лидера, јер, истиче, циљ јесте да ова иницијатива има више и више учесника и лидера из различитих области који раде оно што грађани од нас очекују.

„А грађани од нас очекује да будемо сви заједно, ова слика шаље посебну поруку да дискутујемо на демократски и пристојан начин и волео бих да овај исти састав појачан са шестом државом видимо и у Црној Гори”, рекао је Абазовић.

Црна Гора је, истиче, заинтересована за сарадњу, наша рука је пружана и надам се да ћемо се у оваквим приликама и оваквим темама увек обраћати грађанима.

Абазовић је позвао све да овог лета дођу у Црну Гору и поручио да је Северна Македонија у потпуности оправдала своју улогу државе која је увек отворена за све људе добре воље и лидере који желе да сарађују

„Позивам вас да током лета посетите Црну Гору, а ми ћемо да наставимо да баштинимо ову идеју у интересу наших грађана”, поручио је Абазовић.

Тегелтија: Одлука о ОБ унутрашње политичко питање БиХ

Председавајући Већа министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија изјавио је данас да је одлука о „Отвореном Балкану” унутрашње политичко питање БиХ и да нема везе са ратом у Украјини и санкцијама против Русије.

Тегелтија је у Охриду, где је у својству посматрача учествовао на самиту Отворени Балкан, рекао да следи доношење политичке одлуке о приступању БиХ тој иницијативи и додао је тешко говорити о разлозима зашто та одлука још није донета.

„Нико од оних који треба да донесу ту одлуку није изашао и рекао зашто је против 'Отвореног Балкана', да ли због страха да је то замена за европске интеграције, да ли због некога ко је предложио ту иницијативу”, рекао је Тегелтија на прес конференцији на питање новинара шта је утицало да се предомисли и да се заложи за приступање БиХ Отвореном Балкану.

Тегелтија је рекао да је било покушаја да се о тој одлуци разматра на данашњој седници Председништва БиХ, али да није било спремности да се о томе разговара и да та тачка није уврштена у дневни ред седнице.

Изразио је уверење да ће пословна заједница и јавност у БиХ извршити ''адекватан притисак'' на доносиоце политичких одлука како би, каже, БиХ приступила „Отвореном Балкану”.

Додао је да ће употребити сву енергију да убеди противнике те иницијативе да она доноси добро и пословној заједници и грађанима у БиХ, преноси Танјуг.

Тегелтија:Учинћу све да се БиХ придружи Отвореном Балкану

Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија поручио је у Охриду да је данас још сигурнији да ће Босна и Херцеговина постати члан пројекта Отворени Балкан и да је та одлука сада на политичарима БиХ.

Тегелтија је на завршној конференцији за новинаре након Самита рекао да је у БиХ, где људи раде и зарађују за свој живот, потребан Отворен Балкан, али да о томе није донесена политичка одлука.

„Учинићу све што буде до мене да камиони и роба из БиХ не би стајала на граници, а камиони из нама суседних земаља пролазили те границе без застоја. Томе нисте криви ви наши суседи већ ми у БиХ”, рекао је Тегелтија, наводи Танјуг.

Истакао је да политичари у БиХ морају донети одлуку о прикључену „Отвореном Балкану”, јер, како је казао, немају право да раде на штету рудара, привредника, пољопривредника и свих који производе разне робе и покушавају да их извозе на инострано тржиште.

„Одговорност за то је на нама, хвала што држите отворена врата, не постављате услове и рокове”, закључио је Тегелтија.

Ковачевски: Заједничка електронска наплата путарине у оквиру ОБ

Премијер Северна Македоније Димитар Ковачевски пренео је данас новинарима у Охриду да је на самиту Отворени Балкан договорена сарадња наплате путарине три земље кроз повезивање система за електронску наплату.

То значи да ће грађани Србије са таговима за путарину моћи да прођу рампе без стајања и у Северној Македонији, рекао је Ковачевски на заједничкој конференцији за медије лидера Отвореног Балкана.

„Тако ћемо смањити гужве на наплатним рампама и олакшати грађанима”, истакао је Ковачевски.

Навео је да је овај самит у Охриду био веома продуктиван и донео нове идеје за сарадњу.

Ковачевски је захвалио привредним коморама и међународној заједници на подршци.

„Имамо и директну и јаку подршку од САД и ЕУ”, истакао је Ковачевски, преноси Танјуг.

Поручио је да регион морају да се учини европским и да земље морају постати чланице ЕУ.

„Зато отварамо нова поглавља о сарадњи, грађани ће ускоро осетити користи ових споразума у области туризма, културе, пореских служби и признавање диплома”, навео је он.

Ковачевски је рекао да је у припреми и заједнички сајам вина и туризма, као и да ће се земље ОБ заједно борити против кризе, са проблемом недостатка хране и енергената.

„Ако се раузмемо, не знам зашто не бисмо успели. Нека Западни Балкан постане Отворени Балкан”, поручио је Ковачевски.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Немања О.
Хоћемо отвореност и укидање граничних прелаза између Србије, Реп.Српске и Црне Горе.
Magdalena
Bravo e sad provući svima zabhtev da se izvrši Kumanovski sporazum ugovor između KFOR-a i Srbije za povratak odabranog srpskog osoblja na državnu granicu u broju 1000 koji ugovor do danas nkje izvršen ali istini za volju ne pročitah zahtev Srbije za ovo državama KFor-a
Филип
Чему застава БиХ ко’ шминка, кад Бошњаци муслимани и “ атеисти” не фермају Отворени Балкан.
Izbjeglica
EU i medjunarodni monetarni fond bi morali da pomognu stvaranje " Otvorenog Balkana" . Pedesetak milijardi investicija i pmoci bi dovelo do brzeg razvoja Balkana kao i rijesavanje mnogih drustevenih, pravnih i ekonomskih problema. Nastabilan i siromasan Balkan bi mogao skupo kostati Evropu i to politicki, migracijski a mozda i teroristicki.
Dragan D
Kolika je podrška ovoj ideji o Otvorenom Balkanu? Da li nekoga to uopšte interesuje ili je u pitanju obično "naređenje-izvršenje"

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.