Уторак, 09.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Раст пензија укупно 19,1 одсто, грађанима 15.000 динара да летују у Србији, до среде мора да се реши ситуација са Фијатом

(Фото А. Васиљевић)

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће укупно повећање пензија, закључно са првим јануаром наредне године, износити 19,1 одсто, као и да очекује значајно увећање минималне зараде, коју ће пратити двоцифрен раст плата у јавном сектору, преноси Танјуг-

Вучић је, у обраћању јавности, подсетио да 15. августа почињу разговори послодаваца и синдиката, око цене минималне зараде.

Ваучери од 15.000дин за 200.000 људи да летују у Србији

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас нову подршку за око 200.000 грађани, који буду испунили услове, у виду ваучера у вредности од 15.000 динара да проведу одмор у Србији.

То је ексклузивна вест на којој смо радили дуго и много ћемо новца у то уложити, рекао је Вучић у обраћању јавности у Председништву Србије.

Вачере ће моћи да добију пензионери - сви који су остварили право на пензију у Србији и иностранству, незапослени, ђаци, студенти, незапослени пријављени на биро Националне службе за запошљавање, корисници посебне новчане накнаде и привремене накнаде, права на додатак за помоћ и негу другом лицу, који то остварују по закону о социјалној заштити и законом о ПИО и сви радници чија плата не прелази 70.000 динара.

„Дакле, ово је мера за велики број људи, дакле само за богате и релативно богате ову меру нисмо одобрили”, нагласио је Вучић.

Каже да ће ваучере моћи да добију и ратни и цивилни војни инвалиди рата са примањима која не прелазе износ од 60.000 динара месечно.

Затим они који имају право на накнаду за породичну инвалиднину по палом борцу, као и носиоци пољопривредног газдинства које је уписано у регистар газдинстава.

„Нудимо грађанима да узму ваучер не као пре у висини од 5.000 динара, већ 15.000 динара. Имали смо ове године 100.000 лица која су добила 5.000 динара, то је било 500 милина динара, за сада дајемо три милијарде динара за 200.000 људи по 15.000 динара, само да проведу део годишњег одмора у Србији”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Вучић: До среде мора све да се заврши

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас после разговора са радницима радницима Фијата је премијерка Ана Брнабић преузела највећи терет тог разговора, а да је он желео да присуствује јер се ради о тешком проблему.

Вучић је, на питање шта раде институције и да свако ко је незадовољан дође код њега, казао да је Брнабић морала да преузме сав терет јер он није могао да се посвети том проблему, не зато што је гадљив на радничке руке, јер највише цени раднике и сељаке.

„Ана је имала тешке оквире, врло стриктне. Тек синоћ смо добили са Стелантисом нешто што нисмо имали до пре три дана. Данас смо заједно позвали и Синишу Малог и све друге како законски да изгурамо да још нешто учинимо, да подигнемо финансијски оквир”, објаснио је Вучић, преноси Танјуг.

Казао је да део тих људи мора да се запосли, на пример у борбене системе у Велику Плану.

„А у међувремену док их не запослите да видимо шта да урадимо. Један део хоће да настави да ради, а други неће ту. Проблем је што неће у Словачку. Ту су Французи били коректнији од Италијана”, додао је он.

Вучић је рекао да ту постоји објективан проблем за који су радници Фијата у праву, када им се каже да морају да раде 24 месеци.

„Пробаћемо да померимо тај период на 12 до 18 месеци са више повратака, али само ако постоје гаранције за већу плату”, објаснио је он.

Рекао је да мисли да је постигнут компромис око отпремнина.

До среде, каже, мора све да се заврши.

„Све што се тиче радника и обичних људи ми смо ту због њих”, истакао је Вучић.

Осврнуо се на неке приче појединих парламентарних партија да треба да се заузме фабрика и да сами правимо Фијат.

„Мој Вукан од пет година зна да је то бесмислено, а неке парламентарне странке дају такве идеје”, рекао је он.

Највећи изазови снабдевање енергентима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су највећи ризици са којима се Србија суочава у предстојећем периоду ниво снабдевања електричном енергијом, гасом и нафтом.

Он је у обраћању јавности истакао да су то проблеми који су пре свега условљени кризом која је захватила свет и највише се одражавају на енергетику и пољопривреду.

На све то се надовезује потенцијална финансијска криза условљена инфлацијом због недостатка енергената и хране, а делимично и природом рата и несигурности који утичу на економију, а због чега расте и цена новца.

Када је у питању електрична енергија Вучић је рекао да се ради на ремонту термоблокова како би били завршени на време, али да је проблем у снабдевању струјом и због ниског нивоа хидрологије, недовољних количина угља.

Каже да има и проблема, јер струју нећемо моћи лако да купујемо, а тражимо гаранције, да данас купимо за зиму и те цене су високе сто угрожава финансијску стабилност.

Што се тиче гаса, каже да ту има добрих вести, јер је постигнут уговор са Гаспормом, за 62 одсто потреба, а за 38 потреба закупљено је складиште у Мађарској где ће за два наредна месеца бити напуњено 147 милиона кубних метара гаса.

За то време по цени руског гаса напуниће се наш део Банатског Двора, са 250 милиона кубних метара гаса.

„До септембра имаћемо резерви од 400 милиона кубних метра гаса, а до октобра се очекује преко 500 милиона кубних метара, а наш циљ је да дођемо до 700 милиона”, рекао је Вучић, наводећи да са тим количинама може да се преживи два месеца без проблема, преноси Танјуг.

Никада такве резерве нисмо имали, а за све се старамо данас да урадимо. То су добре вести, али је то све кошта, указао је председник и навео да је све плаћено.

Највећи проблем је са нафтом, мада Србија данас има најниже цене деривата на пумпама, истакао је.

Вучић је навео да две компаније не увозе дизел и бензин и да све се свело на НИС, при чему рафинерија у Панчеву ради са 100 одсто капацитета.

„Имамо стратешки проблем јер замену за руску нафту морамо да пронађемо, траже се решења”, рекао је Вучић, наводећи да смо у великом проблему јер нафта може само преко јадранског нафтовода и да зато мора да се реши питање НИС-а.

Хране има довољно, сачуваћемо 75 одсто новог рода

Хране имамо и имаћемо довољно, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и нагласио да Србија има више него довољно шећера, уља и брашна, те да ће од нове жетве ове године бити остављено 75 одсто рода.

Вучић је рекао је да је било потребно да се стабилизује тржиште шећера, а да га сада има свугде и у великим количинама.

''Али шта се деси када се направи тензија и када се држави направи штета. На крају ћемо да бацимо пола тог шећера из куће, јер су људи куповали по 20, 30 и 40 кг, а не могу то да потроше за три године'', рекао је Вучић.

Додао је да се увек лакше верује негативним гласинама него нормалном позитивном обавештавању.

''Ми не лажемо, као кад су ме питали радници Фијата шта су нам гаранције, па - то што сам вам рекао, а видећете за пет дана јесам ли вас лагао или нисам. Кад кажем да имамо шећера значи да га имамо, јер знамо у килограм колико имамо шећера'', рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Нагласио је да и уља и брашна имамо више него довољно и апеловао на грађане да не купују превише да се не поквари.

Како је рекао, од нове жетве биће остављено 75 одсто рода уместо 50 одсто, јер се каже рачуна да ће између пет и седам одсто купити из окружења.

''Када дођу са територије БиХ у Мали Зворник, Бајину Башту до Прибоја, или из Црне Горе у Пријепоље, или у Врање из Северне Македоније... Рачунамо и на много већу нашу потрошњу, али грађани не треба да брину'', рекао је Вучић.

Додао је да проблем када на тржишту скачу цене нафте или електричне енергије, што код нас још није случај, али гледаћемо да ако дође до повећања, то буде минимално повећање цене елекричне енергије или гаса.

''То су ствари које утичу на повећање цене хране, а не то да нема хране. Хране имамо и имаћемо довољно'', поручио је Вучић.

Додао је да је проблем око извоза жита из Украјине у томе ко ће да прати бродове са житом, да ли ће да их прате чамци Русије на делу територије који контролишу од Змијског острва и надаље или ће да их прате украјински чамци.

''Пошто је тамо рат свако хоће да заштити своју позицију, нико неће да пусти непријатељске чамце да им зађу иза леђа и зато је тај проблем нерешив'', казао је Вучић.

Додао је да се зато воде борбе око Змијског острва и ко ће да контролише припадајуће море.

Зато је проблем у целом свету, и зато цео сабсахарски део нема жита и кукуруза, а када глад крене у Европи и додатно из Авганистана,онда ћемо да имамо додатне проблеме. Али, наше је да их решавамо'', подвукао је Вучић.

Ситуација све компликованија, боримо се за решења

Како одмиче рат у Украјини, економска и политичка ситуација у Европи и свету све је компликованија, указао је данас председник Александар Вучић и навео да се Србија труди, да на дневном нивоу, кроз разговоре са партнерима из региона и Европе, нађе сва могућа решења за предстојећу критичну јесен и зиму.

„Како рат у Украјини добија на замаху, тако је ситуација, и политичка и економска, у свету све компликованија, посебно имајући у виду да су руске снаге у налету и да је замах њихове офанзиве све снажнији. Показује се да нису били у праву сви који су говори да ће бити другачији резултат ратних збивања”, указао је Вучић у обраћају јавности, преноси Танјуг.

То, упозорио је, доноси и другачије околности у вези са економском ситуацијом у Европи и Србији, наводећи да је ситуација неупоредиво озбиљнија од оне коју видимо и можемо да сагледамо.

„Трудимо се да на дневном нивоу, у разговорима са свима у окружењу, са представницима Европе, нађемо што је могуће више решења за јесен и зиму, јер ће нама бити критични и трећи и четврти квартал”, рекао је Вучић.

Толико је, каже, криза са енергентима, храном и ценама, велика на европском и светском нивоу, да није једноставно из тога изаћи.

Вучић: Верујем у снагу државних институција

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да није истина да су стране безбедносне службе решиле случај организоване групе Беливук, већ да су читав случај решиле српске власти.

Вучић је, на новинарско питање коме верује, пошто се протеклих дана у медијима надмећу Дијана Хркаловић и министар Небојша Стефановић у оптужбама ко је већи криминалац, као и зашто стране службе решавају криминалне случајеве у нашој земљи, као што је и случај Јовањице, Беливука, казао да је банда Беливук ухапшена директно уз најтежи могући рад наших служби и наше полиције.

„Нисмо имали ниједан скинути Скај телефон. Довољно доказа смо сами нашли. А не заборавите какав је то ризик захтевало од момака који знају да неки доставља информације из система, а они морају да закаче бубице на кола”, рекао је он.

Вучић је нагласио да је посао наших служби да сарађују са свим европским и светским.

„Ми у потпуности сарађујемо с њима за разлику од неких у региону. Ми људе, за које нам доставе доказе, хапсимо”, поручио је он.

Што се тиче прислушкивања каже да верује у рад наших институција.

Казао је да је њему било важно да зна шта се дешавало, а могао је да се увери да се не ради само о причи.

„То је за мене ужасна ствар, не желим више о тим стварима, које су угрожавале у том тренутку безбедност, да се бавим. Надлежне иституције да се баве тиме. Што се мене тиче тај случај је завршен, и сада је на тужилаштву и судовима”, истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Srki s
Svaki dan neki procenti...a život ide svojim stvarnim tokom..
Vakcinama hvala!
Divna Vesta za povišicu 19,1%. Koliko se najstarijih prestavilo Gospodu poslednjih godinu dve komotno mpže već i 35%povišica..
Srki s
Koliko su realno niže penzije u 2022 ?
Rade Perisin Engleska
Pusti malo i ministre da rade,da se jave. Nije valjda sva Srbija spala samo na predsednika.
Бане
У фебруару следеће године шећер ће бити 350дин./кг и неће га бити.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.