Уторак, 16.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Отворен аеродром Росуље, Вучић: Бизнис авијација најбрже расте

Александар Вучић (Фото Танјуг/Раде Прелић)

KРУШЕВАЦ- Аеродром Росуље код Kрушевца данас је свечано отворен за авио-саобраћај, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Аеродром Росуље код Kрушевца, први спортски аеродром у оквиру Аеродрома Србије отвара се након две године изградње, за коју је Влада Србије издвојила 342 милиона динара.

Вучић је рекао да ће тај аеродром моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација.

„Бизнис авијација расте најбрже у целом свету”, истакао је Вучић.

Директор Аеродрома Србије Михајло Здравковић је објаснио је да ће авиони АТР моћи да користе аеродром тек у другој фази, као и да су Росуље један од најлепших аеродрома тог типа који имамо у земљи.

На аеродрому Росуље, где ће бити одржан и мањи аеромитинг, присуствују и министар саобраћаја Томислав Момировић, министар полиције Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и велики број грађана који носе заставе Србије, преноси Танјуг.

Председник је прво обишао хангар у којем су изложене летилице, а након тога ће присуствовати мини аеромитингу у коме ће учествовати неколико авиона и хеликоптера, као и падобранци.

Аеродром се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар поседује рулну стазу и писту дужине 820 метара.

Носиће кодну ознаку 2Б, што значи да ће на њега моћи да слећу авиони с распоном крила до 24 метра, у шта спадају спортски и мањи авиони попут пајпера, цесне, мањег лир џета, ласте и сличних летелица које имају до 10 седишта.

„Росуље” су прављене по стандардима за авионе АТР, што значи да ће у будућности, са продужењем писте, моћи да се користи за регионални саобраћај.

Аеродром „Росуље” налази се на 5,5 километара од центра Kрушевца, на висоравни Јасиковица, на којој има магле само пет дана у години и то током јануара месеца.

Вучић: За годину и по и авиони АТР користиће аеродром Росуље

KРУШЕВАЦ - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на отварању аеродрома Росуље код Kрушевца, да тај аеродром има најмодернију писту и хангаре за мале авионе и најавио да ће годину или годину и по дана моћи да га користе и већи авиони типа АТР 72.

„Ово је велики почетак и велика ствар. Нисам знао да је ово тако погодан простор за аеродром, изгледа прелепо, као и писта”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да је циљ да се не користи само за мале авионе у унутрашњем саобраћају већ и за међународни саобраћај.

„Мораћемо да га оспособимо да могу да га користе и авиони из иностранства и авиони типа АТР”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Истакао је да ће коришћену аеродрома Росуље допринети пуно и аутопут који ће ту проћи, као и брза пруга.

То ће додатно привући инвеститора у тај део Србије, као и даље повећање плата и пензија у Србији, рекао је Вучић.

„Не доводећи ни тренутак у питање способност да градимо стабилну, модерну и богату Србију основали смо предузеће Аеродорми Србије (у оквиру којег ће бити Росуље)”, истакао је Вучић.

Kаже да су многи говорили да су то мегаломански снови, али и да неће бити изграђен Београд на води, аутопутеви, фабрике, клинички центри и друго, али да смо веровали у летење и своје снове, уз марљив и вредан рад који је визију претворио у стварност.

Вучић је рекао да је држава уложила 478 милиона динара у аеродром Росуљ и истакао да су то платили грађани Србије.

Изразио је уверење да ће тај аеродром допринети даљем развоју туризма у том делу Србије и поспешити даљи повратак наших грађана из иностранства.

Желим вам срећан рад, ведро и мирно небо, поручио је Вучић, након чега су у оквиру аеромитинга, који је уследио, слетели падобранци са српском заставом, а затим је слетео на аеродром и први авион Пајпер, као и други авиони тог типа, као што је Цесна.

Вучић: Видећемо да уложимо и у борски аеродром и неки на југу

KРУШЕВАЦ- Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, на отварању аеродрома Росуље код Kрушевца за мале авионе, да ће држава уложити новац и у аеродром у Бору, као и у неки аеродром на југу земље.

„Посебно ми је драго због аеродрома Росуље код Kрушевца. Пилоти, углавном из Трстеника, рекли су ми да би било добро да и на југу направимо овакав аеродроом. Затим, да видимо у Бору да обновимо све оно што смо још изградили 1985. године”, рекао је Вучић новинарима.

Србија полако напредује, радимо и градимо и треба даље да сневамо снове и да их остварујемо, поручио је Вучић.

Борски аеродром сада се углавном користи за спортске летове, а планира се да могу да га користе и али авиони за туристичку и бизнис авијацију.

У првих пет месеци више страних радника него у 2021.

KРУШЕВАЦ- Председник Александар Вучић изјавио је данас да смо у првом пет месеци имали више људи из иностранства који су тражили радну и боравишну дозволу него током целе претходне године и истакао да је то зато што се у Србији толико гради да немамо довољно радника за инфраструктурне пројекте.

Вучић је током обиласка радова на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Појате-Прељина, рекао да само на том градилишту има око 3.600 радника, од чега је наших свега 1.700, док су остали из Индије, Турске, Бангладеша и других земаља.

Додао је да пуно Индијаца има и на деоници ауто-пута од Руме до Шапца.

Имамо и све више људи Kубе који раде углавном по кафићима у Београду и Новом Саду, рекао је Вучић.

Истакао је да ће аутопут пуно значити за развој туризма и посебно за Врњачку Бању, која је имала 1,2 милиона ноћења и испред је и Златибора и Kопаоника.

Врњачка Бања је најпосећенија дестинација, а Златибор је на другом месту, додао је Вучић.

Истакао је да ће се радити и додатни капацитети у Врњачкој Бањи и према Гочу, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да ће када буде готово аутопут од Чачка до Врњачке Бање моћи да се стигне за пола сата, а од Београда до Врњачке Бање за сат и 20 минута.

Председник је током обиласка радова чуо податак да само у Врњачкој Бањи тренутно на пројектима ради око 800 радника из Турске и казао да је у тој земљи сада велика инфлација, иако је та земља економски развијенија од Србије.

Вучић је поновио да ће пре краја године бити завршен аутопут од Појата до Kрушевца и навео да ће деоница Чачак - Kраљево бити готова за годину и по дана.

Kазао је да Чачак постаје „центар света у Западној Србији”.

Додао је да ће се градити и брза саобраћајница од Kрагујевца до Мрчајеваца, као и да ће се градити индустријске зоне између Kрушеца и Трстеника, али и између Kраљева и Чачка, за неколико великих фабрика, које ће запослити људе у западном Поморављу.

„Ово ће бити најшири аутопут и потпуно дигитализован”, истакао је Вучић.

Захвалио је свима који учествују у реализацији пројекат, као и вредним Индијцима који, како је рекао, раде најтеже армирачке послове на новом мосту на Западној Морави, јер учествују у напретку Србије.

Вучић је казао да је Kрушевац пре 10 година просечну плату 290 евра, а сада 571 евра.

Све зависи од геополитичке ситуације

KРУШЕВАЦ- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се у Бриселу видело да када је геополитички интерес ЕУ у питању може да се добије статус кандидата и да ништа није урађено у смислу припреме за чланство.

Вучић је, на питање да ли се слаже са министарком Јадранком Јоксимовић да би Србија могла за пет до седам година бити чланица ЕУ, казао да је он реалиста, али да министарка добро зна односе у Унији.

„То зависи од политичке и геополитичке ситуације. Видело се сада да можете добити статус кандидата да у смислу припреме нисте ништа урадили, када је у геополитичком интересу ЕУ, а да они који су много више учинили као Северна Македонија, Албанија и БиХ нису добили ништа”, објаснио је он.

Вучић је казао да је није такав оптимиста као министарка, и да се највише узда у сопствене снаге.

„Наш европски пут морамо да наставимо. Морамо да се уздамо највише у наше снаге. Показали смо да можемо својим радом, опстајући и остајући на европском путу, чувајући традиционална пријатељства, да земљу мењамо до непрепознатиљивости”, рекао је он.

Вучић је као примере навео аеродром Росуљу, који нико није ни сањао, а који снажи нашу инфраструктуру, и који и као аутопутеви мењају потпуно слику Србије.

Пренео је да су му пилоти рекли да би било добро да аеродром отворимо и на југу и западу земље.

„Kако ће да изгледа Србија за две године када будете имали ауто-пут до Пожеге, Kраљева, Kрушевца, градићемо Дунавску магистралу, спојити Kузмин са Сремском Рачом, градити аутопут Београд-Зрењанин, Београд-Вршац, обилазница око Београда, не могу ни свега да се сетим... Србија изгледа другачије, и можемо све својим снагама”, поручио је председник, преноси Танјуг.

Вучић је истакао да је важно да верујемо у себе и да не мислимо да ће неко други да нам поклони нешто.

„Морамо да подигнемо веру у себе”, нагласио је он.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hajduk Veljko
To je Cenejski sportski aerodrom.
Hajduk Veljko
Vojvodina ima oko 2 000 000 stanovnika. Novi Sad oko 4 000 000.Mislim da bi bilo ekonomicno da postoji bar jedan aerodrom.
Киза
Многи не знају, али аеродром постоји! Кренеш магистралом према Сиригу, прођеш поред Пејићевих салаша и још мало напред, са десне стране имаш аеродром! (Све ово треба изговорити са типичним лалинским нагласком- /в. Балашевић/) и онда знаш и какав је то аеродром! Само кажем...
Киза
Када економски стручњаци широм планете оцењују да се не можемо надати неком већем паду цена енергената у будућности и када је авио превоз већ недоступан добром делу оних који су га масовно користили, стварно се треба запитати где су наши економски "експерти" пронашли рачуницу у отварању још једног аеродрома?! Поготово ако се има у виду да је аеродром у главном граду дат под концесију због нерентабилности, а сведоци смо обима промета на њему! Шта онда треба очекивати од аеродрома у овој "забити"?
Lazar
Radujem se ovom aerodromu. U drugoj fazi moci ce da primi i avione tipa ATR, tj avione sa turbomotorima sa elisama. Kargo i putnicke. Sporije ali ekonomicnije.
Aleksandra
A kanalizacije se posle svake kise u Beogradu prelivaju po ulicama

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.