Понедељак, 08.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Остварен позитиван напредак у спровођењу стратегије руралне ревитализације

Дана 27. јуна, Одељење за пропаганду Централног комитета Комунистичке партије Кине одржало је серију конференција за медије на тему „Ова деценија Кине”. Циљ поменутих конференција је представљање релевантне ситуације руралне ревитализације у новој ери.

Денг Сјаоганг, заменик министра за пољопривреду и рурална питања, рекао је да је од 18. Националног конгреса Комунистичке партије Кине снабдевање Кине храном и важним пољопривредним производима стабилно и да је основа за обезбеђивање националне прехрамбене безбедности све снажнија. Борба против сиромаштва је постигла свеобухватну победу, постигавши немогуће у аналима историје. Такође, направљена су значајна побољшања на пољу пољопривреде а и сама модернизација је достигла нови ниво. Рурална ревитализација је добила нови изглед под окриљем руралне реформе у сеоским подручјима.

Стални раст производње житарица

У 2021. кинеска производња житарица постигла је рекордних 1.365,7 милијарди килограма, а удео житарица по глави становника достигао је 483 килограма, што је више од међународно признате сигурносне границе од 400 кг. Житарице су у основи саме себи довољне, храна је безбедна, месо, јаја, млеко, воћни и повртни чајеви су у изобиљу, а све више зелених и квалитетних пољопривредних производа ставља се на трпезу.

Денг Сјаоганг је објаснио да су у протеклих десет година различити локалитети и одели инсистирали на обезбеђивању ефикасног снабдевања житом и другим важним пољопривредним производима као примарном задатку пројекта „три села”. На тај начин је обезбеђено континуирано консолидовање и унапређење капацитета производње житарица и чврста стабилизација прехране кинеског народа пиринчем. Кључне тачке се могу сажети као „три пара”.

Енергично спроводити стратегију „Два складишта”, што подразумева складиштење жита у земљишту и технологији, чврсто ухватити две кључне тачке ораница и семена и консолидовати материјалну основу за производњу житарица.

Одржавање доње границе од 1,8 милијарди му (око 120 милиона хектара) обрадивог земљишта, разграничење 1,058 милијарди му функционалних зона производње житарица и заштитних зона за производњу пољопривредних производа покрајина, округа и парцела, изградња укупно 900 милиона му пољопривредних површина високог стандарда и отпочињање реализације националног пројекта заштите црног земљишта .

Узгојено је и промовисано више револуционарних нових сорти са високим приносом и високим квалитетом, мултирезистентношћу и широком прилагодљивошћу. Унапређене сорте житарица су у основи постигле пуну покривеност, а подручје самоодабраних сорти усева чини више од 95%, тако да се кинеске житарице углавном користе у Кини.

Уложити напоре како би се покренула „два ентузијазма” пољопривредника и владе, допуњена бенефицијама и добром вољом, тако да сељаци и локалне самоуправе буду мотивисани да се фокусирају на пољопривреду и производњу жита.

Кроз подршку ценама за стабилизацију примања, субвенцијама прихода за заштиту трошкова, ојачаним осигурањем за смањење ризика и пословне услуге за повећање прихода, пољопривредници могу да остваре већи профит од узгоја житарица. Имплементирати исту одговорност странке и владе за сигурност хране и промовисати поделу обавеза и одговорности у главним областима производње житарица, главним продајним подручјима те областима производње и продаје.Поспешити промовисање „две индустријализације” производње житарица, побољшати ефикасност производње житарица и смањити трошкове производње житарица кроз социјализацију услуга и механизацију производње. Убрзати успостављање социјализованог система услуга, култивисати више од 950.000 пољопривредних социјализованих организација, опслуживати површину од скоро 1,7 милијарди му и опслуживати више од 78 милиона малих пољопривредника. Побољшати ниво механизације целог процеса производње житарица. Свеобухватна стопа механизације три главне житарице, пшенице, кукуруза и пиринча, премашује 97%, 90% и 85% респективно, а значајно је порасла и стопа доприноса пољопривредних машина и опреме у повећање производње житарица.

Изглед села је знатно побољшан

Побољшање животне средине у руралним подручјима важан је задатак у спровођењу стратегије руралне ревитализације. Од 2018. године ЦК КПК и Државни савет континуирано примењују и спроводе „Трогодишњи акциони план за унапређење руралних насеља” и „Петогодишњи акциони план за унапређење руралних насеља (2021–2025)”. Истовремено, више од 95% села у земљи је спровело акције чишћења, рурална подручја су у основи чиста и уредна, а у сваком од региона изграђено је више од 50.000 класичних села погодних за живот, што је увелико утицало на побољшање животних услова огромног броја људи.

„Концепт цивилизованог живота сељака је значајно побољшан, а самим тим и квалитет живота се генерално побољшао. Сељачке куће су чистије изнутра и споља, њихова дворишта су лепша, њихове животне навике су чистије, а животни стилови зеленији”. Хонг Тиенјун је рекао да је побољшање животне средине променило концепт хигијене сељака, променило изглед сеоског живота и успоставило нови стил цивилизације у руралним областима.

Како би се постигла рурална ревитализација неопходно је унапредити пољопривредну и сеоску инфраструктуру у складу са локалним условима. Хонг Тиенјун је открио да ће регионални услови располагања ресурсима и ниво економског развоја бити у потпуности размотрени, а политика ће се спроводити поделом и класификацијом и да неће бити „једна понуда за све”. Чланови странке и кадрови преузимају вођство, док пољопривредници учествују у унапређивању пољопривреде. Поспешити заједничку сарадњу у промовисању кључних задатака као што су рурални индустријски развој, изградња инфраструктуре и еколошка заштита. Известан број демонстративних модела ће бити успостављен како би се побољшали рад и унапређење животне средине на селу.

Индустријски развој побољшава приходе пољопривредника

Индустријска ревитализација је главни приоритет руралне ревитализације. Кина је у протеклих десет година уложила велике напоре да промовише развој руралне индустрије и консолидује материјалну основу за руралну ревитализацију. Индустрија прераде и промета пољопривредних производа убрзала је свој развој. Изграђено је укупно 156.000 објеката за примарну прераду. Постоји више од 50.000 расхладних и свежих објеката у производним областима, стопа конверзије прераде пољопривредних производа је 70,6%, а оперативни приход предузећа за прераду пољопривредних производа је скоро 25 трилиона јуана. Индустрија сеоског туризма се стално развија, а изграђено је и низ забавних пољопривредних бутика са лепим местима за одмор. Постоји више од 300.000 башта, сеоских кућа, итд. са годишњим оперативним приходом од преко 700 милијарди јуана, а нове руралне индустрије и нови формати су у процвату. Постоји више од 30.000 компанија за е-трговину које се баве пољопривредом, сеоска онлајн малопродаја је више од 2 трилиона јуана, а онлајн малопродаја пољопривредних производа је више од 420 милијарди јуана. Створен је и велики број локалних брендова.

Денг Сјаоганг је додао: „Интегрисани развој руралне индустрије постепено је постао тренд, енергично промовишући интегрисани развој примарне, секундарне и терцијарне индустрије у руралним подручјима, остварујући укупно 140 повољних и карактеристичних индустријских кластера, 250 националних модерних пољопривредних индустријских паркова, више од 1.300 јаких пољопривредних градова и више од 3.600 индустријских паркова. Једно село – један производ, модели села и градова створили су низ висоравни руралног индустријског развоја са карактеристичним локалним карактеристикама, истакнутим водећим индустријама и високим квалитетом и ефикасношћу.

Руралне иновације и предузетништво постају све активнији, а изграђено је више од 2.200 руралних иновационих и предузетничких паркова и база за обуку инкубације. Укупно 11,2 милиона људи вратило се у своје родне градове да иновирају и започну посао. У просеку, сваки субјект је потакнуо да шест до седам људи има стабилан посао и да 15 до 20 људи има флексибилан посао”.

Денг Сјаоганг је рекао да ће Министарство пољопривреде и руралних послова промовисати рурално предузетништво, усмеравати улагања у развој пословања и промовисати запошљавање фармера како би се побољшали приходи пољопривредника. Наш циљ је да створимо пољопривредницима више могућности за запошљавање и предности са додатом вредношћу индустријског ланца.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.