Понедељак, 08.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Тианвен-1 завршава задату мисију научног истраживања

(Фотографије: Национална астрономска опсерваторија)

Од 29. јуна 2022. орбитер мисије Тианвен-1 је нормално летео 706 дана и добио је слике средње резолуције које покривају цео свет Марса. Научним напорима постигнуто је успешно истраживање Марса. Орбитер мисије Тианвен-1 и ровер успешно су завршили задате мисије научног истраживања на Марсу

Мисију Тианвен-1 одобрио је Централни комитет Партије у јануару 2016, а успешно је покренута 23. јула 2020. Након лета у дубоки свемир од 475 милиона километара у трајању од 202 дана, сонда се приближила Марсу 10. фебруара 2021. и успешно је спровела делимично успоравање за улазак у орбиту око Марса. Након три месеца детаљне инспекције унапред изабраног подручја за слетање, слетање на Марс је успешно обављено 15. маја 2021. године. Ровер „Џуронг” је 22. маја успешно слетео на површину Марса и почео да патролира и истражује.

Ровер „Џуронг” је 15. августа 2021. успешно завршио 90 мисија научног истраживања Марса и наставио да спроводи проширене истраживачке мисије. Прешао је 1.921,5 метара по површини Марса.

Погођен јаком зимском хладноћом те отежаним временским условима изазваним прашином у зони за слетање, ровер је ушао режим зимског мировања 18. маја 2022. како је пројектовано. Око децембра 2022. подручје за слетање „Џуронг” улази у сезону раног пролећа и рад се наставља.

Орбитер је обишао Марс 1.344 пута, постижући глобалну покривеност и тренутно је у нормалном стању.

Наставиће да спроводи детекцију глобалног даљинског откривања као и експерименте технологије проширења како би извршио прелиминарну верификацију технологије за повезане задатке.

После скоро две године лета и истраживања за мисију Тианвен-1, 13 научних терета за прикупљање података које су поставили ровер и орбитер, прикупило је укупно око 1040 ГБ необрађених научних података. Након пријема и обраде на земљи, стандардни производи научних података формирани се достављају роверу на месечном нивоу. Тим научника је урадио анализу и интерпретацију, а релевантни научни резултати су објављени у познатим академским часописима у земљи и иностранству.

Ови научни подаци биће доступни за научнике широм света у одговарајућем тренутку. Научници из целог света су добродошли да се активно пријаве за истраживања те заједнички промовишу циљ људског истраживања универзума.

У духу отворености и дељења, Кинеска национална свемирска администрација активно промовише сарадњу са свемирским агенцијама и научним заједницама различитих земаља, и дели орбиталне податке свог орбитера за Марс са Националном администрацијом за аеронаутику и свемир (НАСА) и Европском свемирском агенцијом (ЕСА). Марс ровер „Џуронг” и орбитер Европске свемирске агенције „Марс експрес” извели су експеримент комуникације са релејем података како остварили сарадњу Кине и Европе у преношењу научних података о Марсу. Пре и после марсовског соларног транзита, орбитер Тианвен-1 и орбитер „Марс експрес” су заједно коришћени са опсерваторијама у Русији, Немачкој, Италији, Аустралији, Јужној Африци и другим земљама за обављање окултационих посматрања Сунца и научних истраживања као што је соларни ветар.

Ова сарадња је постигла добре резултате, обогатила људско знање и дала позитиван допринос изградњи заједнице са заједничком будућношћу за човечанство у научној области.

Испод је недавна слика Марса коју је направио Тианвен-1.

Слика планине Аскела снимљена камером централне тачке, пречника 456 километара и висине 18 километара, слика показује карактеристике кратера на врху планине Аскела, са многобројним урушавањем кратера.

Слика „антарктичког” леденог покривача снимљена камером у централној тачки. Слика приказује поларну капу јужног пола Марса. Студија верује да је дуготрајна и трајна поларна капа Марсових полова углавном састављена од сувог леда (чврсти угљен-диоксид) и воденог леда.

Камера са централном тачком снима слику западног рељефа Великог кањона под називом Морепловац, који се простире на преко 4.000 километара од истока ка западу, 150 километара до 700 километара од севера ка југу, а најдубља тачка досеже и до 7 километара.

Слика ударног кратера под називом Арапске висоравни снимљена камером у средњој тачки. Слика приказује геоморфолошке карактеристике десетина ударних кратера распоређених у том подручју.

Слика ивице прстенастог кратера Монд снимљена камером високе резолуције просторне резолуције око 0,5 метара и пречника око 91 километар. Снимак показује геоморфолошке карактеристике ивице прстенастог кратера Монд. Доњи леви део слике је унутрашњост прстенастог кратера, јасно се види ивица јаме која се урушава у јаму.

Слика области инспекције коју је направио Џуронг је направљена пре него што је ровер ушао у стање зимског мировања, показујући локалне карактеристике облика дина у области инспекције.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.