Уторак, 09.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Лепота Хималаја – Завиримо у добростојеће село на граници с Тибетом

На фотографији снимљеној 10. априла је нова резиденција у тибетанском стилу у граду Ронгкија, Снежна планина (Фото-репортер новинске агенције „Синхуа” Лиу Јинг)

Хималаји вијугају више од 2.400 километара, с величанственим врховима прекривеним снегом током целе године. Међутим, велики број људи живи на овим огромним планинама.

Последњих година, Тибетски аутономни регион убрзао је изградњу добростојећих села на граници, а удаљена и изолована села у дубоким Хималајима попримила су нови изглед.

Пре неколико дана, репортер се запутио у Чентанг, град Ронгша, округ Дингри, град Шигатсе, Тибет, те је кривудавим путем зашао дубоко у средиште Хималаја. На висоравни окруженој планинама налази се село Чентанг. Сељани су рекли новинарима да је од округа Дингри до овдашњег округа пре више од 20 година било потребно неколико дана, али да је сада потребно само око 3 сата вожње.

Током лета село Чентанг је живописно, с белим облацима који се задржавају на врху планине изван села, а кравља звона одзвањају по селу. Двоспратне зграде са декорацијом у тибетанском стилу поређане су једне иза других, а цементни путеви у селу поплочани су до врата сваке куће.

Град Ронгша се налази у јужном подножју Хималаја. Ронгша на тибетанском значи „дубоки јарак” и налази се недалеко од Непала. Село Чентанг је административно село под јурисдикцијом Кине.

У прошлости, због незгодног превоза, многи људи у округу Дингри никада нису чули за Чентанг у дубоким планинама. Људи су живели у трошним каменим кућама с лошим осветљењем и без грејања.

У априлу 2015. године, услед земљотреса у Непалу, Ронгша је била најтеже погођена област, а Тибетски аутономни регион је одмах започео реконструкцију након катастрофе и изградњу добростојећих села на граници.

Прошло је седам година од земљотреса, а ово место је попримило потпуно нови изглед: пут је отворен, сигнал мобилног телефона је веома квалитетан, отворена је и широкопојасна мрежа и целокупна регија је богатија.

Дава Таши, директорка сеоског одбора села Чентанг, допринела  је да последњих година све више странаца долази да види прелепе пределе Ронгјугоуа. Локални сељани су отворили своје куће за посетиоце који могу уживати у планинским чајевима и укусној храни. 

На фотографији од 10. априла, Таши Тсеринг, становник града Ронгша, свира џанијен у својој чајџиници у селу Чентанг (Фото-репортер новинске агенције „Синхуа” Лиу Јинг)

Након што је девет година радио у кафићу у Ласи, Чи Лие, сељанин из села Чентанг, вратио се прошле године у свој родни град како би отворио тибетански ресторан, који је наишао на добар пријем код домаћих и страних гостију. Јела укључују тибетанску, храну из Сечуана и непалску храну.

Чи Лие је рекао да је месечни бруто приход ресторана достигао 10.000 јуана, захваљујући примамљивој инфраструктури на граници те све већем броју посетилаца.

Дуж Хималаја на истоку налази се село Џеробу, у граду Лађиао, округ Луоза, град Шенан, Тибет. Овде су спроведени вода, струја, путеви и интернет.

Мештани живе у пространим, светлим и топлим кућама, а пластеници с поврћем гаје се током целе године.

Сељанин Соланг Кунпеи објаснио је да пре 10 година овде није било струје,

нити сигнала, а снег је затворао планину на по пола године. „Сада се више не плашим да ћу изгубити контакт са спољним светом”, задовољно је рекао.

На фотографији усликаној дроном 17. јануара видимо пут до села Јеробу, град Лајиао, округ Луоза, Тибет (Фото-репортер новинске агенције „Синхуа” Хан Силе)

„Облаци и магла одликују овај крајолик као из бајке, а пејзаж Зарија овог граничног бисера тешко је наћи у свету.” Последњих година, град Зари, округ Лонгзи, град Шенан уложио је све напоре да промовише изградњу добростојећег села на граници. У новим кућама живе људи свих етничких група.

Поред тибетанских „планинских вила”, постоје и фабрике за прераду етничких рукотворина у селу Луова, град Зари. Према извештајима, локалне планине су прекривене бамбусом, а општински партијски комитет и влада охрабрују људе да оснивају фабрике за прераду и производњу корпи од бамбуса које ће помоћи људима да побољшају своја примања.

Села Чентанг, Џеробу и Луова оличење су изградње добростојећих места на границама Хималаја у држави. Последњих година, Тибетски аутономни регион је ојачао изградњу пограничних области и усвојио посебне политике подршке како би помогао људима на граници да побољшају своју производњу и услове живота. До краја 2021. године изграђена су 624 добростојећа погранична села на Тибету, а живот пограничних становника постаје све квалитетнији.

Промотивни текст

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.