Засићене масти повећавају ризик од рака бешике
Научници са Универзитета у Мастрихту у Холандији објавили су нову студију која истиче повезаност конзумирања одређених производа богатих засићеним мастима и ризика од рака бешике код мушкараца, пренели су холандски медији наводи Танјуг .
Ова велика студија обухватила је податке који су прикупљени током 11 различитих истраживања, а коришћен је и метод упитника, тако да су обухваћени подаци укупно 2.731 случаја рака мокраћне бешике и више од пола милиона људи као контролни узорак.
Анализом је утврђена повезаност уноса засићених масти са развојем рака бешике.
Студија, коју је финансирао Светски фонд за истраживање рака, наводи да се код мушкараца повећава ризик од рака конзумацијом засићених масти.
Са друге стране, резултати су показали да конзумирање биљних масти битно утиче на смањење ризика од рака бешике.
Мушкарци, који су јели највише лоших масти, имали су 37 одсто повећан ризик од рака овог органа.
Малигни тумор мокраћне бешике спада у најчешће туморе код човека, и по заступљености се налази на седмом месту код мушкараца и 11. код жена.
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.