Намирницама против псоријазе
Ако имате псоријазу, оно што једете и пијете може утицати на то како се осећате. Здрава исхрана богата воћем, поврћем, немасним протеинима и целим житарицама може побољшати ваше опште стање и олакшати симптоме псоријазе.
Зелениш је пун антиоксиданаса који штите ваше ћелија од упала. Лиснато поврће има сасвим мало калорија и много влакана. Покушајте да убаците руколу у салату, кељ или зеље у супу, а блитву или спанаћ у омлет.
Познато је да су омега-3 масноће благотворне код упала и јачају ваш имуни систем. Препорука је да рибу укључите у јеловник најмање двапут недељно. Према једном истраживању, код особа које су конзумирале 170 грама рибе недељно примећено је ублажавање симптома псоријазе. Изаберите рибу као што су лосос, пастрмка, туњевина, скуша, сардине, харинга и нећете се покајати.
Цела зрна су богата влакнима па могу ублажити упалу. Могу вам помоћи и да смршате, а истраживања показују да губитак килограма може помоћи код симптома псоријазе. Бирајте хлеб од целог зрна, житарице и тестенине, као и интегрални пиринач.
Нису сва уља једнака. Маслиново уље има противупалне омега-3 масти. Ово уље је главна компонента медитеранске дијете. Истраживања показују да особе који практикују такву исхрану – фокусирајући се на воће, поврће, рибу, пасуљ и интегралне житарице, заједно с маслиновим уљем – имају мање симптома псоријазе.
Пасуљ је добар извор протеина, влакана и антиоксиданаса. Веома је заситан и може се користити и у дијететским режимима исхране. Може помоћи при одржавању тежине и ублажавању упале. Новија истраживања сугеришу да вегетаријанска исхрана може помоћи код симптома псоријазе. Пасуљ се може користити уместо млевеног меса у умацима и сложеним јелима.
Орашасти плодови су саставни део сваке уравнотежене здраве исхране. У малој количини садрже много енергије, али и храњивих материја за борбу против упала. Препуни су здравих масти и влакана.
Употреба црвеног масног меса може изазвати упалу и може довести до јачег избијања псоријазе. Ако и једете црвено месо, одлучите се за немасне делове, као што је на пример бут. Изаберите млевену јунетину с најмањим процентом масти.
Слатко не ваља. Оно може погоршати упалу и повећати опасност од срчане болести. Може довести и до повећања телесне тежине, а прекомерна тежина или гојазност могу погоршати псоријазу. Прескочите слатке напитке и смањите унос слаткиша.
Пржена и похована храна богате су засићеним мастима, које садрже извесна упална једињења. Она настају кад се храна пржи на високој температури. У једној студији потврђено је да су се код особа које су смањиле исхрану прженом и похованом храном упални процеси у телу умањили већ четири месеца након промене режима исхране. Уместо пржене хране изаберите печену, кувану или припремљену на пари.
Превише алкохола може изазвати нападе псоријазе. Стручњаци нису сигурни зашто, али сматрају да то може утицати на имуни систем и изазвати упалу. Изгледа да је ово горе за мушкарце него за жене. Алкохол инхибира и утицај лекова за псоријазу. Ограничите се на једно пиће дневно за жене и највише два за мушкарце.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.