Петак, 07.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Повећање плата у јавном сектору од 1. јануара између 12,5 и 14 одсто

Мали би могао да буде добар премијер за четири године
(Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће плате у јавном сектору од 1. јануара бити повећане између 12,5 и 14 одсто.

„Направили смо планове да повећамо плате и много више. Ми очекујемо да плате од 1. јануара буду увећане између 12,5 и 14 одсто, што ће опет ће бити значајно више него што је међугодишња инфлација. Нигде неће толико расти примања на такав начин и да опет не угрозимо стопу јавног дуга”, рекао је Вучић за ТВ Пинк, преноси Танјуг.

Додао је да је то 700 милиона евра више из буџета уколико повећање плата буде 13 одсто.

„То је за јавни сектор, за лекаре, медицинске сестре, просветне раднике, полицајце, војнике итд. Гледаћемо да то иде и на 14 одсто, али то нам зависи од стопе раста и од преговора са ММФ-ом. Молим људе да се не наљуте ако то буде 12 или 12,5 одсто, јер тешко крваримо и да успевамо да то поднесемо само захваљујући добрим и чврстим јавним финансијама”, нагласио је Вучић.

Он је додао да уколико буде добро ишло повећање је могуће и у децембру.

Србија на дневном нивоу плаћа два милиона евра за струју

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија на дневном нивоу „крвари” два милиона евра за струју, јер због суше нема довољно воде за хидроелектране Ђердап и Перућац.

„Цена струје је данас достигла рекорд на тржишту Европе, 540 евра по мегават сату. Наши људи плаћају 40 до 41 евро, 14 пута мање”, рекао је Вучић за телевизију Пинк, преноси Бета.

Нагласио је да Србија данас мора да купује струју по тој цени, јер није у стању да сама производи потребне количине.

Председник је рекао да Србија купује и гас који не иде по руској цени и да је 650 милиона евра до сада издвојено за гас који се складишти у Мађарској.

Објаснио је да се четири до пет милиона кубних метара гаса дневно утискује у Мађарској, да је за сада ускладиштено око 100 милиона кубних метара и додао да је складиште Банатски двор у Србији готово пуно.

Када је у питању угаљ, Вучић је рекао да уз помоћ Кине покушавају да набаве два милиона тона угља, а да је Србија већ купила све што је могла у региону.

„Ту су два проблема. Један је новац, а други је има ли где. Треба нам и Дунав да порасте, очекујем да то буде у септембру, да би могле барже да дођу. Камионима увозимо све што можемо из свих делова бивше Југославије”, казао је он.

Нагласио је да Србија још увек има добру финансијску стабилност, али да ће следећа година бити најтежа што се тиче враћања дугова и да ће они износити четири милијарде евра.

Мали би могао да буде добар премијер за четири године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да би актуелни министар финансија Синиша Мали могао да буде добар премијер за четири године, у некој будућој Влади Србије.

„Ако се буде и даље доказивао и показивао и радио вредно и додатно се уозбиљио”, казао је Вучић, преноси Бета.

Рекао је да ће на седници Српске напредне странке у суботу бити донета одлука о кандидату за председника скупштине и осталим скупштинским функцијама, попут председника одбора и осталих.

„Мислим да смо много тога дали опозиционим странкама што је фер и они су, колико чујем данас, били задовољни. Нису ни веровали да ће толико да добију”, рекао је Вучић, коментаришући данашње састанке парламентарних опозиционих странака са председником парламента Ивицом Дачићем.

На питање ко би могао да буде мандатар за нову Владу Србије, Вучић је истакао да је „тим најважнији”, али да је у „игри” за ту позицију остало двоје или евентуално троје људи.

Компликују се ствари у БиХ, забрињава Изетбеговићева изјава

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да се компликују ствари у БиХ и да забрињава изјава Бакира Изетбеговића, који је на страначком скупу СДА говорио о „пребројавању” оружаних снага и набавци дронова.

„Брину и ове изјаве Бакира Изетбеговића, а о Хрватима нећу више ништа ни да говорим”, рекао је Вучић на Пинку и поручио да жели само да се сачува мир и да треба што пре да разговарамо са Бошњацима и дугорочно решимо проблеме.

Вучић је тако одговорио на питање како види то што је председник Хрватске Зоран Милановић раније данас оштро критиковао хрватску владу, јер, по његовим речима, не реагује на претеће изјаве председника Странке демократске акције Бакира Изетбеговића, као и то што је хрватски премијер Андреј Пленковић осудио изјаву лидера СДА Изетбеговића о „пребројавању” оружаних снага и набавци дронова, оцењујући је као „катастрофалну” и да се не може другачије протумачити него као припрема за рат.

Вучић је рекао да га не интересују међусобни односи између Милановића и Пленковића, јер је то њихова унутрашња ствар, али да је изјава Бакира Изетбеговића нешто озбиљније.

„Компликују се ствари у БиХ и не желим ништа да говорим, само желим да сачувамо мир и морамо брзо да разговарамо када прођу избори у БиХ. И у најтежем окружењу да разговарамо са Бошњацима и да дугорочно решавамо наше проблеме са Бошњацима”, навео је Вучић, преноси Танјуг.

Одговарајући на питање да ли ће ићи у Јасеновац, Вучић је рекао:

„Ако ме неко некад буде пустио. Могу ђаци да иду, само не може председник да иде. Можда једном и то буду могуће. Гледаћемо са Хрватима у нашој земљи да градимо најбоље могуће односе и учинимо све што траже, да се осећају као свој на своме”, рекао је Вучић и додао да они не треба да трпе због политичких „реплика и дуплика”.

„Одговоран однос према грађанима Србије хрватске националности мора да буде наш одговор”, поручио је Вучић.

Од дијалога нема ништа док је тамо Курти

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да од дијалога Београда и Приштине нема ништа док у њему учествује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

„Док је Курти тамо, нема ништа. Што се тиче позива на дијалог, ја ћу увек да одем, али ту нема ништа”, казао је председник на ТВ Пинк, пренео је Танјуг.

Према његовим речима, Аљбин Курти је решио да не води никакав дијалог и да се не дође ни до каквог компромиса.

„За њега је компромис међусобно признање, као да ми чезнемо за признањем нечега што не постоји у међународном јавном праву тако да не знам о чему даље да разговарамо”, поручио је Вучић.

Желим да грађани знају са каквим тешкоћама се држава суочава

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су људи у Србији мање осетили последице рата у Украјини, него у свету и навео да жели да знају са каквим тешкоћама се држава суочава и то не својом кривицом и да имају разумевања за то ако не буде ишло све по плану.

„Желим да знају кроз шта пролазимо и да буду уз своју земљу”, рекао је председник у разговору за ТВ Пинк и додао да жели само да људи имају разумевања за ситуацију примећујући да већина разуме.

Констатовао је да до сада није прекинут ниједан пројекат и да је важно да се ниједан пројекат не прекине.

„Имао сам састанак са својим најближим сарадницима и рекао сам им да не знам да ли је могуће да издржимо. Синиша Мали ме разуме, али други мало теже, јер знам о чему причам, знам шта долази. Данас је цена гаса 2.300, данас је јул када гас нико не троши”, каже Вучић, преноси Танјуг.

Појашњава да је то цена са берзе, холандске која је за целу Европу, а да са транспортом кошта 3.000 долара.

На питање да ли важи и даље наш уговор са Русијом, председник каже да важи још три године и да је тај уговор одличан, али примећује да важи за две милијарде кубних метара гаса.

„Цена између 350 и 370 важиће за нас, али за две милијарде кубних метара. Имамо фантастичну цену за те две милијарде, али за једну милијарду ћемо да платимо три пута више, односно имаћемо осам пута вишу цену”, каже.

Драго ми што на протест у Нови Сад иду „соколом”

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, коментаришући два протеста у последњих недељу дана у Новом Саду против усвајања ГУП-а, да постоји агресивна група људи, који, између осталог, жели да се уведу санкције Русији, а Србија повуче са КиМ, те да је увек то иста група која организује политичке протесте, додајући да му је, ипак, драго када види фотографије да у Нови Сад део њих одлази брзим возом „соко”.

На питање о прошлонедељном протесту због усвајања Генералног урбанистичког плана у Скупштини Новог Сада, када је реаговала и полиција, али и приватно обезбеђење, Вучић је за ТВ Пинк рекао да ту нема ништа спорно.

„Имате испред зграде приватно обезбеђење, које има све сертификате, у складу са законом и њихова је обавеза да чувају објекат и гледају да уз минималну силу отклоне опасност, када неко нападне вашу кућу. И шта су урадили - ништа. То је политички протест”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Када је реч о вечерашњем протесту у Новом Саду, констатовао је да му је драго што је видео да су неки из Београда у Нови Сад отишли брзим возом „соко”.

Указао је да постоји агресивна скупина људи, грађански оријентисаних, па чак и антисрпски, у жељи да се уведу санкције Русији, да се осуди РС, а Србија повуче са КиМ.

„Они су прилично агресивни, организовали су то вечерас, напали су и просторије СНС, због српске заставе и за то ће одговарати”, рекао је Вучић.

Додао је да и да су прошле седмице покушали да спрече доношење ГУП-а у Новом Саду, те да су хтели и мишеве да пусте у згради у којој је заседала новосадска скупштина.

„Мислите да је то неки фини скуп, па их неко напао. Не, то су они исти који увек праве неред и тиме се хвале. Али, мени је важније да су признали да оно против чега су били – данас користе, воз 'соко'. Честитам им на томе”, рекао је Вучић и додао да је то наш воз, који смо могли да имамо 10, 20 или 30 година раније, али нисмо.

„Драго ми је да уживају у благодетима, које су резултат нашег рада. Куповаћемо још возова, радити пруге, четврти мост у Новом Саду, само да нас не ометају. Они су за мене грађани, као и сви други, али не подносим насиље”, рекао је Вучић.

Борићемо се да обезбедимо стабилност и сигурност за грађане

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће Србија годину завршити са 58 милијарди евра БДП-а и да је он за десет година готово удвостручен.

„Ако обезбедимо овакве плате, стабилност и сигурност за људе, наставимо да градимо, ми смо на добром путу”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је рекао и да се мора борити за сваки пројекат, али и да се сачува стабилност.

„Трудићемо се и да приватни сектор оснажимо и ојачамо”, рекао је Вучић наводећи да приватници јачају државу, и да не би требало да државни сектор постане атрактивнији од приватног.

На питање да ли постоје планови за евентуалне рестрикције струје или гаса, ако нешто крене у свету како не треба, Вучић је рекао да он у „кукњави” не жели да учествује и да се рестрикције извуку као једини наслов у медијима.

Он је указао на то да медији негативним вестима дају већи простор, па су тако казе сви кренули да рачунају колико це бити повећање струје од 6,5 одсто иако је струја у Србији и даље најјефтинија у целој Европи и најисплативија за грејање и даље.

„Ми јуримо негативне вести, нама није хед појефтинило гориво, већ поскупело један динар”, приметио је Вучић додајући да ће да је то у нашој природи и навео како ће рецимо сада сви да се жале да су ђачки ранци сувише тешки, док се он залаже да деца што више уче и раде.

У том контексту навео је и да му је више странака предлагало да се не ради недељом.

Како је рекао очекују од мене да неком забраним да ради недељом, што ми не пада на памет.

„Хајде да будемо фер, људи имају највећа примања, а неце бити да радимо дупло више. Боља је држава, мало се висе се ради па је дошло до споја да буде боље. Ја у тој кукњави не могу да учествујем”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

У Отвореном Балкану сви свима помажемо

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да у оквиру пројекта Отворени Балкан сви свима могу да помажу и да је то веома важно посебно у условима кризе.

„Ми не можемо из руског дела, али можемо свима да помогнемо у гасу, појединим данима у струји Северној Македонији, у храни једни другима можемо да помажемо”, рекао је Вучић за ТВ Пинк на питање ко коме може да помогне у оквиру Отвореног Балкана ако дође до веће кризе.

Објаснио је, рецимо да постоје дани, када је хидролошка ситуација боља па Албанија може да помаже у струји Северној Македонији, па и нама, а када је лоша Србија може њима.

„То су вазне ствари”, указао је Вучић и додао да је Србија платила и два руска хеликоптера  за гашење пожара који носе ведро од 5000 литара и којима ће такође свима моћи да помогну.

На питање како ће стићи те летелице, Вучић је рекао да ће доћи нормално, јер то није оружје да би нам неко забранио, преноси Танјуг.

„Како су нам стигле супер пуме? Сме са Запада, а не може одавде, а и супер пуме ћемо да користимо не само за гашење пожара већ и за војску и полицију”, запитао је Вучић.

На констатацију водитеља да је и руски министар спољних послова Сергеја Лаврова за мало стигао у Београд, Вучић је узвратио да је тако за мало стигао и (кинески ПВО систем) ФК3.

„Пошто су нас критиковали када је требало да дође Лавров, после тога су многи министри спољних послова па и премијере из ЕУ да су ишли код путина и Лаврова, па то није био велики проблем, а када је требало да дође у Србију, био је велики проблем”, констатовао је Вучић.

У том контексту је поменуо и очекивања да уведе санкције Русији.

„Неки кажу Вучић се извлачи, неће да се формира влада, јер не може ова влада да уведе санкције, причају глупости. Они на западу само чекају да ја само јавно кажем да уводимо санкције, не морамо уопште да их уведемо, али они би били задовољни. А ја ево нећу то да кажем”, поручио је Вучић.

Каже и да ће се на конститутивној седници скупштине у понедељак водити борба између опозиционих странака које ће да се утркују у томе да буду већи Руси од самих Руса, а други који ће да траже више санкција против Руса и од самих Американаца и Немаца,

„Али нека цвета хиљаду цветова”, закључио је Вучић.

Коментари20
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

majstor
lepo je to ....samo je u najavi sest meseci unapred a kada se budu primale uvecane plate bice dobrih sedam meseci.....ovo mi se cini kao vremenska prognoza.....
slobodan
Da nece zaposleni u javnom sektoru da dobiju i vaucere za ogrev, struju, gorivo, namirnice...
Boza
Privreda-koja sve to finansira-neka ugine.
Hajduk Veljko
Najavi se povecanje penzija I plata, proizvodjaci odmah povecaju cene proizvoda.
Stojanovic
Јел за толико повећана продуктивност у јавном сектору па иду и веће плате?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.