Понедељак, 08.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

За обо­ле­ле од хепатитиса Це доступна нова терапија

(Фото EPA-EFE/GRZEGORZ MICHALOWSKI)

У Ср­би­ји је око 70.000 љу­ди за­ра­же­но хе­па­ти­ти­сом Це, а од про­шлог ме­се­ца за све обо­ле­ле у на­шој зе­мљи до­ступ­ни су са­вре­ме­ни ан­ти­ви­ру­сни ле­ко­ви, за­хва­љу­ју­ћи ко­ји­ма је мо­гу­ће пот­пу­но из­ле­че­ње, по­ру­чи­ли су струч­ња­ци на ју­че­ра­шњем ску­пу по­во­дом свет­ског да­на бор­бе про­тив ове бо­ле­сти.

Ве­сна Ву­ко­вић Ко­јо­вић из Ре­пу­блич­ког фон­да за здрав­стве­но оси­гу­ра­ње (РФ­ЗО) ка­же да обо­ле­ли од хе­па­ти­ти­са Це са­да мо­гу да се ле­че на исти на­чин и истим ле­ко­ви­ма као и па­ци­јен­ти у нај­ра­зви­је­ни­јим зе­мља­ма све­та, пре­но­си Тан­југ.

Под­се­ти­ла је да је у Ср­би­ји 2018. го­ди­не би­ло до­ступ­но пет ино­ва­тив­них ле­ко­ва за ле­че­ње нај­те­жих па­ци­је­на­та и ис­та­кла да су са­да но­ви ле­ко­ви до­ступ­ни сви­ма ко­ји су обо­ле­ли од хе­па­ти­ти­са Це. „РФ­ЗО је ус­пео да обез­бе­ди два но­ва пан­ге­но­тип­ска ле­ка ко­ја су до­ступ­на гра­ђа­ни­ма у Ср­би­ји. То су ле­ко­ви ко­ји се ко­ри­сте не­за­ви­сно од вр­сте ге­но­ти­па, што ни­је био слу­чај са прет­ход­ном гру­пом ле­ко­ва за ле­че­ње хе­па­ти­ти­са Це”, ка­за­ла је Ве­сна Ву­ко­вић Ко­јо­вић.

До­да­ла је да, за­хва­љу­ју­ћи но­вим ле­ко­ви­ма, обо­ле­ли од хе­па­ти­ти­са Це мо­гу да се пот­пу­но из­ле­че за два-три ме­се­ца.

За­ме­ни­ца ди­рек­то­ра Ин­фек­тив­не кли­ни­ке у Бе­о­гра­ду Ива­на Ми­ло­ше­вић на­ве­ла је да ви­ру­сни хе­па­ти­тис по­га­ђа ми­ли­о­не љу­ди ши­ром све­та, те да мо­же да до­ве­де до ци­ро­зе и кар­ци­но­ма је­тре уко­ли­ко се на вре­ме не ле­чи. „Хе­па­ти­ти­сом се мо­же­мо за­ра­зи­ти у кон­так­ту са за­ра­же­ном кр­ви или сек­су­ал­ним од­но­сом. Ри­зик пред­ста­вља­ју и зло­у­по­тре­ба дро­га, или ко­ри­шће­ње не­сте­рил­них ин­стру­ме­на­та, ка­ко у здрав­стве­ним уста­но­ва­ма та­ко и у слу­ча­ју те­то­ва­же, пир­син­га или у са­ло­ни­ма ле­по­те”, ре­кла је Ми­ло­ше­ви­ће­ва.

Ис­та­кла је да је по­треб­но мо­ти­ви­са­ти љу­де да се те­сти­ра­ју ка­ко би на вре­ме от­кри­ли да ли бо­лу­ју од хе­па­ти­ти­са Це и да би на вре­ме за­по­че­ли с те­ра­пиј­ским ле­че­њем.

Ви­о­ле­та Ра­кић из Ин­сти­ту­та за јав­но здра­вље Ср­би­је „Др Ми­лан Јо­ва­но­вић Ба­тут” ре­кла је да је пре­вен­ци­ја бо­ле­сти нај­ва­жни­ја и да је због то­га за све гра­ђа­не до­ступ­но бес­плат­но те­сти­ра­ње за хе­па­ти­тис Бе и Це у ДПСТ (До­бро­вољ­но по­вер­љи­во са­ве­то­ва­ње и те­сти­ра­ње), цен­три­ма за­во­да за јав­но здра­вље. Пред­сед­ни­ца Удру­же­ња па­ци­је­на­та са бо­ле­сти­ма је­тре „Хро­нос” Ива­на Дра­го­је­вић ка­за­ла је да ће ово­го­ди­шњи Свет­ски дан бор­бе про­тив хе­па­ти­ти­са Це би­ти обе­ле­жен ак­тив­но­сти­ма чи­ји је циљ по­ди­за­ње све­сти о зна­ча­ју те­сти­ра­ња.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Бранислав Станојловић
Хвала dijaspora. Нисам физиолог већ физичар. Вакцинисан сам против једне од жутица са две инјекције са годину дана размака.
ana lalic
Kad se vakcinisete, dobro je znati protiv koje ste se bolesti vakcinisali, bez obzira sta ste po zanimanju.
Бранислав Станојловић
Зар у Србији нема вакцина? Ја сам вакцинисан пре десетак година.
dijaspora
Za Hepatitis C nema vakcine.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.