Уторак, 29.11.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Молим Албанце да се уразуме, а Србе да не наседају на провокације

Ситуација на Косову и Метохији никада сложенија него данас, оцењује председник Вучић.-Закон исти за све, одговараће свако ко цепа српску заставу.- И Запад и Исток да остави Србију на миру, не требају нам нове границе.
Александар Вучић (Танјуг - Т.Р.)

„Моја молба свима је да сачувамо мир по сваку цену, да замолим Албанце да се уразуме, молим Србе да не наседају на провокације, молим представнике великих земаља које су признале Косово да не дозволе да њихови штићеници изазову сукоб,” рекао је председник Александар Вучић на конференцији за штампу.

„То је моја велика молба, ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, али предаје неће бити и победиће Србија, дрзну ли се да крену у прогон Срба, малтретирање, убијање Срба, Србија ће победити, не буду ли хтели да сачувају мир, Србија ће победити, напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је ситуација за наш народ на Косову и Метохији веома компликована и сложена.

„То траје већ деценијама, многи не желе да чују о реалним проблемима са којима се суочавају наши људи, многи су свој однос свели на Косово је Србија и то је све. Никада нисмо били у тежој ситуацији", рекао је Вучић.

Према његовим речима, приштински режим покушава да искористи расположење у свету у којем мисле да могу да играју на карту да велики Путин наређује малом Путину па мали Зеленски може да спаси... донели одлуку да намећу ствари које немају право да намећу.

Вучић је нагласио да су послали своје јединице са 21 тоном горива на административне прелазе Јариње и Брњак, све би требало да крене од поноћи и да почну да убеђују све да одустану од таблица КМ.

„Морате да разумете. Албанци се позивају на споразум о слободи кретања, тачку 3 из 2011. године, причам о личним картама, које су потписали Борко Стефановић и Едита Тахира", истакао је Вучић

Председник Вучић је рекао да акција Приштине треба да почне вечерас у поноћ, а Срби треба да се натерају да одустану од КМ таблица.

"Неки би рекли да то не треба да ствара неки проблем. Албанци су јединствени и позивају се на споразум који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири", навео је.

„Јасно је да то не сме да се односи на Србе са КиМ. Албанци желе да искористе и дакажу, то је реципроцитет, имамо право са Уставом Косова", каже Вучић.

Не желимо сукобе и рат, додао је председник.

Подсећа да 2020. године Приштина својевољно и самовољно укида КС таблице. "Шта Приштина хоће, хоће да каже да не постоје КС таблице, да кажу - ми смо суверена држава, и ми зато укидамо КС таблице и нећемо да дозовилимо КМ таблице, да нико никада не би помислио да постоје остаци неке друге државе на КиМ", навео је Вучић.

Супротно свим нормама они хоће на силу да проведу то, зато воде кампању, каже Вучић.

Такође, истакао је да је Приштина 2020. године самовољно укида КС таблице. „И шта Приштина данас хоће? Приштина данас жели да каже да више не постоје КС таблице јер их не интересује ни ЕУЛЕКС, ни УМНИК и неће да дозволе КМ таблице да нико никад не би помислио да постоје остаци неке државе на територији лажне државе Косово” објаснио је председник Вучић и додао да Албанци на силу покушавају да наметну своју вољу Србима.

Подсетио је и на неиспуњену обавезу Приштине из Бриселског споразума о формирању Заједнице српских општина. „Кад су Срби схватили да Албанци неће да спроведу оно што су прихватили, Срби су ставили банере ЗСО и билборд „Добродошли у ЗСО” и том приликом албанска полиција је ухапсила Србе и Роме због тога”, навео је и додао да је данас је 3390. дан како Албанци не спроводе своје обавезе из Бриселског споразума.

Шта тачно пише у споразуму, прочитајте ОВДЕ. „Постоји међународни споразум, али он не одговара Албанцима, па онда Курти каже да он није добар ни за Србе. И нико из међународне заједнице није осудио хапшење Срба и Рома”, рекао је председник.

Подсетио је да су јуче ухапшена двојица младића јер су носили мајицу са српском тробојком и натписом „Нема предаје”. „Јуче су ухапшени момци зато што су носили мајицу Нема предаје, у складу са Уставом Републике Србије у који верују. То је ваљда страшан злочин. Један младић је ухапшен јер је имао српску заставу и певао патриотске песме. Ако се њима не свиђају песме, они мисле да имају право да вас ухапсе. Младићима је забрањен улаз јер су имали мајице са српским манастирима”, рекао је Вучић. „Све имамо документовано и то представљамо и представницима међународне заједнице. Мало кога је брига, али то је наш посао”, казао је Вучић и подсетио на инциденте са графитима терористичке ОВК на српским вртићима, игралиштима и породилиштима.

Такође, подсетио је и на нападе на српске светиње на Косову и Метохији - обијање цркви, крађе, разбијање прозора на црквама, каменовање цркве у Пећи, Витини, Липљану, графит на Храму Христа Спаса у Приштини „Исус мрзи Србе”...

Замолио је Албанце да не крену у прогон Срба, а Србе да не наседају на провокације. „Српски народ са Косова и Метохије све мање има слуха за моје молбе, а моја молба је да сачувамо мир по сваку цену. Молим Албанце да се зауставе и Србе да не наседну на провокације, али молим и представнике моћних и великих земаља које су признале независност тзв. Косова да мало воде рачуна о међународном праву и да спрече њихове миљенике да не изазову сукоб.

Ми ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, али, одмах да вам кажем, предаје неће бити и победиће Србија. Дрзну ли се да крену у прогон, малтретирање, убијање Срба - Србија ће победити. То је све што имам да кажем. Молим их да сачувамо мир, кумим их да сачувамо мир, а не буду ли хтели, Србија ће победити”, нагласио је.

Вучић каже да не мисли да је интерес Запада да дође до сукоба на Балкану.

Како каже, мисли да је ово пре свега резултат једне неодговорне и неозбиљне политике још једном замолио и Албанце и Србе да сачувају мир и да разговарају. „Ја сам много разговора обавио са представницима међународне заједнице ноћас и јутрос, али ако неко мисли да је могуће да понове 17. март 2004. године, да је могуће да понове нешто што се догађало нашем народу на другим просторима бивше Југославије, то се неће догодити. Све што желимо је мир и поштовање свих прописа, свега што је потписано, а не поштовање онога што им се свиђа, а непоштовање онога што им се не свиђа”, казао је Вучић.

Како каже, наш народ на Косову и Метохији је сатеран уза зид.

 

Закон исти за све, одговараће свако ко цепа српску заставу

Свако ко је цепао српску заставу на протесту у Новом Саду, одговараће, јер је закон исти за све, а са државним симболима нико нема право тако да се понаша, изјавио је данас председник Александар Вучић.

На питање да ли ће активисткиња из Новог Пазара Аида Ћоровић, бити кажњена због цепања српске заставе у Новом Саду, и шта би се десило да је неко у Новом Пазару поцепао заставу БиХ, Вучић је рекао да сада први пут чује да је она цепала заставу, али да ће одговарати сви који су то чинили.

„Видео сам да су неки други цепали. То је кривично дело, надлежни органи их гоне, за то ће кривично одговарати, нема сумње”, рекао је Вучић.

Не може нико на тај начин да се понаша са државним симболима Србије, да се застава цепа, спаљује…, поручио је председник Вучић.

„Већ сам рекао да је за неке демонстранте, антисрпске оријентисане у земљи, када виде српску заставу, на просторијама СНС или било где, то за њих 'црвена марама'. На мој постер су бацили фарбу, али тамо где су видели српску заставу, њу су поцепали, а стакло разбили”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Мада, додаје, када погледа ко су они који то раде, делимично разуме шта се ту дешава…

„Али, то што ја разумем, закон не може да разуме. Ни по бабу, ни по стричевима, право и закони ове земље важе за све”, рекао је Вучић.

 

И Запад и Исток да остави Србију на миру, не требају нам нове границе

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Србима потребна Србија, нити велика о којој причају они који јој само праве штету, нити мала како би поједини волели, и поручио и Западу и Истоку да оставе Србију на миру, као и да наша земља неће ратове и да јој нису потребне нове границе.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што медији у региону преносе објаву руског историчара који је на твитеру поставио мапу Европе са сликом велике Русије и Велике Србије и на питање да ли то отвара нови простор за застрашивање људи у Србији и могуће нове проблеме за Србију.

„Оставите ви сви заједно и са Запада и Истока, јер никоме нећу да се додворавам, нас на миру да имамо свој живот, да бирамо своју будућност, а то је самостална, независна Србија која жели да живи боље и жели да брине о својим грађанима - нећемо ратове, сукобе и не требају нам никакве нове границе”, поручио је Вучић.

Истакао је да је Србији потребна Србија, ни велика о којој би неки причали, а у ствари јој само наносили штету и увлачили је у сукобе, али и да не сме да буде онолико мала колико би јој се радовали сви они који ни не могу да је замисле толико малу а да буду задовољни њеном величином.

„Србија има своје границе уставом пописане и то је наша земље и морамо а је штитимо и чувамо, да је развијамо и размишљамо о новим фабрикама и већим платама и пензијама. И наши грађани само то траже. И немој нико да нас увлачи у било какве велике сукобе и у велике игре. Сити смо игара, кад год су се они велики играли, ми смо страдали. И кад би долазили овде, мало би били, па би се повлачили. И када би нас штитили, мало би нас штитили па би се повлачили”, навео је Вучић, пренео је Танјуг.

А, ови други који нам једном желе добро и кажу будите са нама, први пут када им је проблем наше другачије мишљење, тог секунда не би више да буду са нама, додао је председник Србије.

 

 

 

 

Коментари15
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mika
Pa dokle ta molba ?
A. Kovac
Tamo daleko..
molba da ne nasedamo na provokacije
znači pustiteih da zavrse i sa tablicama i ponekoj LK sve ostalo im je već "integrisano" a najveću sramotu smo već videli lepljenjem stikera na GRB i oznaku drzavnosi SRB
Srdjan Loncar
Duznost je svih ljudi na Svetu da se neumorno bune PROTIV BILO KOJE BOZJE NEPRAVDE. NATO otimanje KIM 1999 je unistilo MP, stvorilo jos jednu Bozju nepravdu. Ovih dana gledate u UKR sta je rezultat-posledica unistenja MP. Secam se izjave Lobiste Dr. Kostica da on nema dece da idu da ratuju na KIM. Niko ne trazi ni od njega ni od njegove dece da idu na KIM. Ono sto on moze, sto svi ljudi Sveta mogu je da SE NE MIRE SA BOZJOM NEPRAVDOM, da svako na Svetu koliko moze se suprostavi Bozjoj Nepravdi.
Hajduk Veljko
Tako je. Dogodine u Prizrenu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.