Боровнице за дужи живот, боље кости, срце и нерве
У воћу и поврћу налази се много полифенола, антиоксиданаса, који су важни код смањења упала, као и у борби против слободних радикала присутних у нашем телу. Истраживачи су закључили да полифеноли из воћа могу да смање оксидативни стрес и упалу. Боровнице су богате антиоксидансима који се називају антоцијанини и смањују ниво слободних радикала у телу, који изазивају болести дијабетес типа 2, као и неке неуролошке болести. Антоцијанини имају пигмент који боровницама даје тамно плаву боју.
Добре за снижавање холестерола
Истраживање објављено у часопису The Journal of Nutrition утврдило је да су људи који су узимали боровнице имали за 27 одсто нижи ниво ЛДЛ холестерола, а резултат је постигнут после узимања овог воћа током осам недеља.
Боровнице смањују ризик од поремећаја метаболичких синдрома, као и ризике од кардиоваскуларних болести.
Одличан извор влакана
Многе врсте бобичавог воћа богате су влакнима, која нам дају дуговечност, а заслужна су и за стабилан ниво шећера у крви. Студија је открила да са осам грама влакана које унесемо у наш организам, за пет одсто смањујемо ризик од смрти. Влакна нас такође чине ситима, пише РТС. Америчко удружење за срце препоручује око 30 грама боровница дневно.
Богате витамином Ц
Једна шољица боровница садржи око 15 одсто витамина Ц више од дневних потреба нашег организма. Овај витамин делује као снажан оксиданс који се бори против слободних радикала, а благотворно делује на имуни, коштани, крвни и нервни систем у нашем организму.
Подели ову вест




Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.