Четвртак, 29.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

„Благовештански са­бор” би­ће враћен у Ср­би­ју

При­мо­пре­да­ја де­ла пред­став­ни­ци­ма Му­зе­ја Вој­во­ди­не и ту­жи­ла­штва (Фо­то Ту­жи­ла­штво за ор­га­ни­зо­ва­ни кри­ми­нал)

Ту­жи­ла­штво за ор­га­ни­зо­ва­ни кри­ми­нал је у са­рад­њи са при­пад­ни­ци­ма Слу­жбе за бор­бу про­тив ор­га­ни­зо­ва­ног кри­ми­на­ла и швај­цар­ским ту­жи­ла­штвом по­кре­ну­ло ис­тра­жни по­сту­пак про­тив че­ти­ри осо­бе због по­ку­ша­ја пре­про­да­је сли­ке по­зна­тог сли­ка­ра Вла­ха Бу­ков­ца „Бла­го­ве­штен­ски са­бор 1861. го­ди­не”. Ово де­ло, укра­де­но још 1993. из двор­ца Дун­ђер­ски, би­ће из Швај­цар­ске вра­ће­но Ре­пу­бли­ци Ср­би­ји.

На­кон успе­шне ме­ђу­на­род­не ту­жи­лач­ке и по­ли­циј­ске са­рад­ње, на­ве­де­на сли­ка ко­ја пред­ста­вља кул­тур­но бла­го од не­про­це­њи­вог зна­ча­ја за на­шу зе­мљу, ју­че је пре­да­та пред­став­ни­ци­ма ту­жи­ла­штва и Му­зе­ја Вој­во­ди­не, у Ци­ри­ху, на­кон че­га ће би­ти тран­спор­то­ва­на у Ср­би­ју.

Спе­ци­јал­ни суд у Бе­о­гра­ду, ка­ко је ра­ни­је са­оп­ште­но, од ав­гу­ста про­шле го­ди­не во­ди по­сту­пак про­тив осум­њи­че­них за уме­ша­ност у по­ку­шај про­да­је ове сли­ке у Швај­цар­ској за 600.000 евра. У Бе­о­гра­ду су због то­га ухап­ше­не три осо­бе, ко­је су пу­ште­не из при­тво­ра на­кон што су са­слу­ша­ни сви све­до­ци. Про­цес се во­ди и про­тив јед­не осо­бе у Швај­цар­ској, на­вод­но ко­лек­ци­о­на­ра сли­ка ко­ји је ово де­ло по­ку­шао да пре­про­да уз по­моћ са­у­че­сни­ка, а твр­дио је да га је до­био као на­след­ство.

У ак­ци­ји на­ла­же­ња сли­ке Бу­ков­ца, Ми­ни­стар­ство кул­ту­ре и ин­фор­ми­са­ња је ак­тив­но ра­ди­ло за­јед­но са Слу­жбом за бор­бу про­тив ор­га­ни­зо­ва­ног кри­ми­на­ла. Бу­ков­че­ва сли­ка „Бла­го­ве­штен­ски са­бор 1861. го­ди­не” при­ка­зу­је уче­сни­ке срп­ског цр­кве­но-на­род­ног са­бо­ра одр­жа­ног у Срем­ским Кар­лов­ци­ма у Хаб­збур­шкој мо­нар­хи­ји. Реч је о де­лу ко­је је умет­ник ура­дио пре­ма по­руџ­би­ни по­во­дом 40-го­ди­шњи­це Са­бо­ра, на осно­ву ста­ри­је ли­то­гра­фи­је, ура­ђе­не пре­ма ори­ги­нал­ној фо­то­гра­фи­ји.

Вла­сни­штво Му­зе­ја Вој­во­ди­не сли­ка по­ста­ла је от­ку­пом 15. апри­ла 1953, а при­ли­ком про­ва­ле у дво­рац у Че­ла­ре­ву 28. но­вем­бра 1993. укра­де­на је за­јед­но са још три сли­ке. У том тре­нут­ку у че­ла­рев­ском двор­цу, де­пан­дан­су Му­зе­ја Вој­во­ди­не, на­ла­зи­ла се стал­на по­став­ка стил­ског на­ме­шта­ја.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.