Петак, 07.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Столтенберг: КФОР спреман да интервенише и очува мир; Вучић: Улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ за нас важна

(Фото Бета/АП)

БРИСЕЛ – НАТО помно прати ситуацију на Косову и Метохији и ако стабилност буде угрожена Кфор је спреман да интервенише, нагласио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг након разговора са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу.

„Мисија Кфор остаје фокусирана на свој мандат, и ако стабиност буде угрожена Кфор је спреман да интервенише и предузеће све мере потребне да се обезбеди безбедност и слобода кретања”, навео је Столтенберг на заједничкој конференцији за медије.

Он је истакао да обе стране, како би се побољшала ситуација, морају да буду уздржане и избегну ескалацију и да НАТО помно наставља да прати ситуацију на терену и истакао да је дијалог, под посредовањем ЕУ, једини начин да се превазиђу разлике.

„Дијалог је платформа да се нађе решење које поштује права свих заједница. Поздрављама следећу рунду дијалога која ће се одржати сутра. Све стране у дијалогу треба да покажу флексибилност и спремност на компромис”, рекао је он, јавља Танјуг.

Столтенберг је рекао да НАТО цени дуготрајно партнерство са Србијом и нагласио да ће и даље даље радити на јачању стабилности и мира на Балкану

Он је пренео и да је са Вучићем разговарао и о, како је рекао, бруталном рату Русије против Украјине, указујући да је важно да међународна заједница буде јединствена у осуди агресије.

„Напади на нуклеарне електране представљају озбиљну претњу по сигурност тих постројења. Њима се подиже ризик од нуклеарних инцидената и угрожава становништво Украјине и суседних земаља, али и целе међународне заједнице”, рекао је он.

Нужно је, каже, да се омогући инспекција од стране Међународне агенције за нукларну енергију (ИАЕА).

Вучић: Улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ за нас важна

БРИСЕЛ – За Србију су мир и стабилност од пресудног значаја, а улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ важна и зато верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, Алијансе и КФОР-а, да се мир и стабилност на КиМ обезбеде, поручио је данас у Бриселу председник Србије Александар Вучић.

У заједничком обраћају, након састанка са Столтенбергом, захвалио се генералном секретару НАТО што је желео да саслуша позицију Србије, додајући да су разговарали о свему што се збивало на Косову и Метохији.

„Не морамо увек све ствари да видимо истим очима. За нас је важна улога КФОР-а и НАТО-а на КиМ, коју поштујемо”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио и да је начелник Генералштаба Војске Србије, по његовом наређењењу, ступио у контакт са командантом КФОР-а, критичне ноћи почетком августа, што је, истиче, значајно утицало на смиривање тензија и ублажавање кризе на КиМ.

„Наставићемо да поштујемо мандат КФОР-а, у складу са међународним јавним правом, нормама ЕУ и верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу и Јенса Столтенберга и НАТО и Кфора, да се обезбеди мир и стабилност. За Србију су мир и стабилност од пресудног знацаја”, поручио је Вучић и додао да не воли да пребацује кривицу на било кога другог, нити да се служи „детињастим причама”, преноси Танјуг.

Напоменуо је да ће сутрашњи разговори у Бриселу бити тешки јер нисмо сагласни готово ни по једном питању, али ће се Србија се држати међународног јавног права, повеље УН, Резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано.

Истакао је и да је Столтенбергу предочио позицију Србије, доставио листу упада приштинских специјалних јединица на север КиМ, за шта, наглашава, никада нису имали ни дозволу НАТО, нити четири градоначелника са севера, као и листу напада на српско становништво на КиМ.

„Наше је да говоримо о нашој позицији и да сачувамо мир и стабилност”, рекао је Вучић.

Када је реч о билатералним односима Србије и НАТО-а, Вучић је рекао да је Столтенбергу још једном пренео да је Србија војно неутрална земља, што ће и остати, и неће се у том блоковском смислу опредљивати.

„Имамо историју која није лака ни једноставна, али желимо да учврстимо даљу сарадњу са КФОР-ом и НАТО-ом, да избегнемо сваку врсту могућности да дође до ексалације и сукоба”, поручио је Вучић.

Нагласио је да се Србија понашала и понаша се веома одговорно, и није направила никакву провокацију, нити инцидент, уз примедбу да смо сви са Западног Балкана „дојадили” у Бриселу.

Српска војска и полиција ниједном нису прешли административну линију

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да српска војска и српска полиција ниједног тренутка нису прешли административну линију са Косовом и Метохијом.

„Лагали су за то као што лажу и за све друго”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Бриселу одговорајаћи на питање поводом писања албанских медија да је српска војска прегазила међународно право и прешла административну линију и да ли НАТО има доказе за то.

Вучић је додао да исто тако лажу 180 дана да ће Србија да нападне некога у региону и приметио да нико ниједном није рекао извините због тих лажи.

„Захвалан сам НАТО-у што са таквим неистинама није излазио, за разлику од неких других”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Столтенберг је на исто питање истакао да се улога НАТО на КиМ заснива на јасном мандату УН да је Кфор неутралан, да неће бити укључен у сукоб, већ да је његова улога да обезбеђује сигурност свим заједницама.

„Озбиљно схватамо нашу одговорност да будемо неутрални, не да будемо део сукоба, да будемо неутрални чинилац који обезбеђује безбедност и сигурност свих заједница и слободу кретања укључујући и за Србе”, нагласио је Столтенберг.

Он је додао да КФОР све што се тиче конфликта пажљиво прати, као и да НАТО подржава политички дијалог под окриљем ЕУ.

„Ово је подржано и подупрто војним присуством КФОР-а на КиМ и ово је порука да нећемо бити укључени, већ неутрални чинилац и спроводити наше присуство према јасном мандату УН”, поручио је Столтенберг.

Квинта има другачије погледе од нас о нападима над Србима

БРИСЕЛ – Другачије погледе на нападе над Србима и ситуацију на КиМ имају земље Квинте и Србија, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Бриселу и додао да они насиље виде у барикадама, а не у систематском и правном и суштинском насиљу над Србима.

Он је то изјавио на заједничкој конференцији за медије после састанка са са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом одговарајући на питања новинара да ли је и каква је уверавања добио да ће КФОР на Косову зауставити насилне упаде Приштине.

Истакао је да наша страна после Бриселског споразума има потписано да приштинске специјалне јединице имају врло ограничену могућност уласка на север.

Објаснио је да приштинске власти сваки упад на север Косова правдају борбом против организованог криминала, јер, како је објаснио, сваки Србин који им се супротставља на било ком месту је криминалац, преноси Танјуг.

„Квинта ће увек то да подржи и увек ће да имају леђа и ми се налазимо у врло тешкој позицији по том питању да будем сасвим отворен. За нас је то „луз-луз” ситуација, просто врло тешко – када сте сатерани у ћошак и када немате више где, ја сам то рекао и Јенсу Столтенбергау и свима другима, немојте да очекујете од Срба да уживају и да им је много лепо” казао је председник.

Навео је да су сада на Косову пристигле нове генерација „клинаца” и младића, који неће више то да трпе терор и који не доживљавју ту територију као независну државу, као што је доживљавају 22 од 27 земаља ЕУ.

Према Вучићевим речима ти младићи доживљавају Косово као територију Србије, што је у складу са Резолуцијом 1244 и Међународним јавним правом.

Председник је поручио да много проблема има по питању Косова, али да је за Србију важно да уз помоћ КФОР-а сачува мир и стабилност.

„Надам се да ће бити довољно памети да компромисним решењима дођемо до неког договора”, рекао је Вучић.

Потребно нам је компромисно, а не решење по нечијим жељама

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у разговорима Београда и Приштине потребан рационалан приступ и компромисно решење, а не решење по нечијим жељама којима би се Србија уцењивала или издао налог како да се Србија понаша.

„Они кажу 'ми чекамо узајамно признање, а ако се то не деси биће крива Србија'. То не функционише тако. Ми морамо да разговарамо једни са другима и да видимо које би било право компромисно решење. Ми смо спремни за то”, рекао је Вучић у Бриселу на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

На питање да прокоментарише изјаву Аљбина Куртија да постоји могућност да се Русија умеша у конфлликт Београда и Приштине, Вучић је одговорио да не верује да постоји било каква забринутост Аљбина Куртија и Приштине поводом тога.

„Ради се о политичкој реторици којом можете да користите све против некога. Мени је лако да ове тврдње побијем, јер више од 100 дана слушамо о жељама Србије да изврши нападе на неке ентитете или земље у региону. То је, према њиховим речима, требало да се деси пре четири или пет месеци, али се до сада није десило. То значи да су они заправо лагали с тим у вези”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Он је додао да је лако да се искористи садашња политичка ситуација против неког другог, а без правих аргумената.

Зато је, каже, питао чак и НАТО да сагледа пажљиво ситуацију на Косову и да каже – када се то десило, када се десило да су српске снаге прешле административну линију.

„Ми можемо само да поричемо и знам да никада нећемо чути извињење за те фабриковане лажи против наше земље”, констатовао је председник Србије.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да увек постоји ризик од пооштравања ситуације на КиМ и да је зато важно да се редовно одржавају састанци са свим странама.

„Моја порука остаје иста. Све мора да буде учињено да би се спречила ескалација. НАТО ради свој део посла тако што шаље јасну поруку кроз КФОР да ћемо интервенисати када год буде било потребно. Најбоље би било, ипак, да се то спречи и избегне потреба за појачаним НАТО присуством. Али ми смо тамо и само наше присуство и јасне поруке од НАТО помажу да се ситуација деескализује”, поручио је Столтенберг.

Он је поздравио то што је председник Вучић одлучио да дође у НАТО и што је ангажован у дијалогу под окриљем ЕУ који ће се одржати сутра.

Столтенберг је најавио да ће се касније срести и са Аљбином Куртијем и да ће чути и његову процену ситуације.

Србији не требају стране базе

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србији нису потребне ничије стране базе, да је Србија војно неутрална земља и да само жели да чува мир.

Вучић је то рекао у Бриселу на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом одговарајући на питање да ли га је агресивно понашање Аљбина Куртија и Квинте натерало да размишља о понуђеној руској бази у Србији, преноси Танјуг.

Вучић је поручио да Србија жели сама да обезбеђује своје небо, свој народ и становништво и истакао да ће се тако понашати и у будућности.

Вучић стигао у Брисел, састао се са Столтенбергом

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић данас се, по доласку у Брисел, састао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Састанак Вучића и Столтенберга почео је око 15 сати, а за 15.30 најављена је заједничка прес конференција председника Србије и генералног секретара Алијансе.

Након састанка са Вучићем, Столтенберг ће разговарати и са премијером привремених власти у Приштини Аљбином Куртијем.

Уочи одласка у Брисел, Вучић је рекао да не зна шта може да очекује од разговора са високим званичником Алијансе, али и указао да је тај састанак важан због улоге коју НАТО и КФОР имају на КиМ.

„То ће бити даљи разговори о успостављању добре сарадње, добре комуникације која је веома важна у кризним моментима. Надам се да ћемо имати добар разговор. Имали смо већ телефонски разговор и договорили смо да седнемо и о свим проблемима на КиМ, посебно на северу разговарамо у Бриселу”, рекао је Вучић прошле недеље, преноси Танјуг.

Председник ће данас у Бриселу сусрести и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчком, а затим и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Сутра председника Вучића чекају разговори са високим представником за европску спољну и безбедносну политику Жозепом Борељом и Лајчком, а након тога , у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине, уз посреднике ЕУ и са премијером привремених приштинских власти Аљбином Куртијем.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Filip
Posto je potvrdjeno da je KFOR kao dio NATO u ocuvanju mira, onda je najbolja opcija da Srbija ufura u NATO i eto mira o kojem Aleksandar prica. Moze li se?
Petrovic Dusan
Pozdravljam izjavu da Srbiji ne trebaju strane vojne baze-ovo je tacka na insinuacije ruskog ambasadora, koji je izneo tu informaciju o nekoj"ruskoj bazi u Srbiji".
zaliv.net
Pripade mi muka...
branislav
Ponudili su mu da Bondstil prebace u Leskovačku kotlinu??Bolje im je tako...
Miki
Vratite nam KiM!
Miroljub
za to treba Sbija da perda zahtev državama KFOR-a čije su vojske bile u sastavu KFOR-a kada je potpisan Kumanovski sporazum zahtev za povratak odabranog srpskog osoblja

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.