Хоће ли Беч остати без Бечке шницле?
Велика поскупљења представљају огромно оптерећење за угоститеље у Аустрији, па понеки размишљају да са јеловника скину и познате „класике”. Многи угоститељи се налазе пред дилемом да драстично повећају цене својих јела или да их уклоне са јеловника.
Власник ресторана Штернберг Штефан Штернад из покрајине Корушка запретио је да ће ускоро скинути са јеловника Бечку шницлу.
„Ако се настави раст цена онда идуће године више нећемо имати ништа што се спрема на уљу, јер ће та јела постати неисплатива. Суочени смо са растом цена до 300 одсто, што не можемо пренети на госте”, казао је.
Угоститељка Барбара Прилисауер из Беча указала је да је морала цене на јеловнику у току ове године већ два пута да мења.
„Сада телећа шницла кошта 20,50 евра, а у јануару је коштала 18,50 евра”, пренела је.
Истакла је да је куповина за рад локала постала од фебруара за 227 одсто скупља. И поред те скупоће она каже да у Бечу не би могла одустати од прављења Бечке шницле.
И познати угоститељ Ервин Шајфлингер указује на „експлозију” цена састојака потребних за прављење шницле.
„Поред скупоће уља имамо други проблем, а то је драматичан раст цене струје. Фритезе троше много струје”, објаснио је он.
Шајфлингер је указао да поједине колеге, како би задржали Бечку шницлу у понуди, штеде на другим местима, односно многи са јеловника бришу помфрит.
Иако је у Бечу Бечка шницла остала у јеловницима готово свих рестоана, 35 одсто угоститеља је са јеловника избрисало нека јела због високих цена.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.