Понедељак, 26.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: професор др Јанко Николић-Жугић, имунолог и геронтолог са Медицинског факултета у Аризони

Свету предстоји борба против пандемије постковида, али постоји начин да се заштитите од коронавируса

Предвиђа се озбиљна сезона грипа, па ће бити опасна његова удруженост са короном. – Вакцина са омикрон подваријантама БА.4 и БА.5, без оригиналног соја, имала би највише смисла као бустер доза. – Вирус гађа најслабију тачку у телу
Професор др Јанко Николић-Жугић, имунолог и геронтолог са Медицинског факултета у Аризони, САД, и директор Аегис конзорцијума за „Будућност без пандемија”(Фото Приватна архива))

Предстојећа сезона грипа и његова удруженост са ковидом 19 може да буде веома озбиљна, због чега је неопходно да грађани буду вакцинисани против обе болести, истиче за „Политику” професор др Јанко Николић-Жугић, имунолог и геронтолог са Медицинског факултета у Аризони, САД, и директор Аегис конзорцијума за „Будућност без пандемија”. Он наглашава да је реално гледано пандемија короне готова, али да то не значи да је вирус нестао, већ да неће попримати велике размере. „Више се не понашамо као да је пандемија ту, а и нисмо објективно толико више осетљиви нa вирус с обзиром на то да имамо завидан ниво имунитета. Више неће бити критичних ситуација, али ће и даље овај вирус бити велики ризик за добар део популације. Зато не смемо да га игноришемо. Посебно треба обратити пажњу на поствирусни синдром јер ћемо се сада носити са пандемијом постковида. Вакцинисани су у том случају у много бољој ситуацији од невакцинисаних”, наглашава др Николић, који је и шеф Одељења за имунобиологију Медицинског колеџа у Тусону и кодиректор Центра за старење Универзитета у Аризони.

Зашто је опасан истовремени удар ковида и грипа?

Опасност лежи у томе што оба вируса нападају плућа. Ми смо имали луду срећу у претходне две сезоне јер смо имали јако благе сезоне грипа. Предвиђа се да ће сада сезона грипа бити много озбиљнија, а ми не знамо како ће се понашати организам човека уколико буде изложен и грипу и корони. То поготову може да буде озбиљно за особе које нису вакцинисане против ових вируса. Они који нису вакцинисани против короне пoд великим су ризикoм да добију озбиљну болест.

Колико је вакцинација помогла да имамо углавном блаже оболевање од короне?

Омикрон сој може да зарази људе иако су примили три дозе вакцине против ковида. Уколико дође до заражавања, требало би да ти људи буду заштићени од хоспитализације. Све особе које су под ризиком и имају хроничне болести, могу да узму стандардну четврту дозу вакцине и да не чекају када ће стићи модерније верзије цепива.

Да ли то значи да здрави људи, ипак, треба да сачекају појаву модификоване вакцине која у себи садржи и омикрон сој?

Сада се чека појава вакцине која садржи вухански сој вируса и омикрон варијанте. То би требало да буде веома значајан део нашег арсенала у борби против ковида. То је идеална варијанта за оне који никада нису вакцинисани против короне. За оне који су примили три дозе нешто је другачија ситуација. Лично би више волео појаву вакцина које ће у себи садржати само омикрон подваријанте БА.4 и БА.5 без оригиналног соја, јер би то имало највише смисла као бустер доза. Надам се да ће се тако нешто ускоро појавити на тржишту. Омикрон је променио своју ћуд доста озбиљно када се појавио сој БА.2.12 и касније прешао на БА.4 и БА.5 подваријанте. Доста се изменио антигенски и успео да избегне створени имунитет. Познато ми је да је у Србији највише људи примило кинеску вакцину. Иако је доста слабија од других, она има и својих добрих страна. Особе које су их добиле имају неки степен заштите. Тим људима се саветује да сада добију дозу РНК вакцине, као што су „Фајзер” или „Модерна”, поготову вакцину која ће садржати оригинални вухански сој као и омикрон.

Има мишљења да није добро примати нон-стоп бустер вакцине и да ће то лоше утицати на наш имунитет. Какав је ваш став?

Тачно је да се о томе полемише. Али, доста тога знамо. Особе које су добиле три дозе РНК вакцине и прележале су омикрон сој вируса заштићене су неколико месеци. То се односи на оне који су од фебруара оболевали од короне, јер је тада кренула ера омикрона. Ти људи имају такозвани хибридни имунитет. Њима за сада не треба нова доза. Ја сам прележао у мају корону и вакцинисан сам. Проверио сам у лабораторији анализе и заштићен сам сигурно наредних шест месеци а вероватно и дуже, до три, четири године. То ће нова истраживања показати. Сваки пут када добијемо вакцину ми практично кажемо свим војницима против одређеног соја короне да се поделе још мало да их буде још више, као и да воде рачуна о том соју. Али, тај вухански сој је нестао из оптицаја практично у јесен 2020. године. Зато би било добро да што пре добијемо осавремењене вакцине у којима више неће бити вухански сој, већ само омикрон.

Шта показују ваша истраживања о томе колико је опасан постковид?

Постковид утиче на много ствари и зато га је тешко и разумети. Даје много различитих симптома, више од 200. Три су главне теорије како настаје продужени ковид. Једна је да вирус и даље опстаје у организму у малим количинама, па га наше имунске ћелије нападају као да нам угрожава живот, па уједно оштети или уништи сопствене ћелије у тој одбрани. Сада се раде и клиничка истраживања о томе, а један од начина лечења биће антивирусни третман како би се видело да ли то помаже људима са дуготрајним ковидом. Друга је превелика активност имунског система. Тада је вирус елиминисан, али имуни систем и даље дивља и понаша се као да је инфекција присутна. Акутни ковид је био код мушкараца доста чешћи, али је код жена много више присутан продужени ковид. А зна се да жене имају јачи имунски систем и jaчe запаљенске промене и да су склоније аутоимунским променама, односно болестима. Трећи је проблем са згрушавањем крви. Вирус на неки начин оштећује ендотелијалне ћелије, које се налазе на унутрашњости крвних судова, па их мења. Зато долази до стварања микротромбова, до малих угрушака који могу да доведу до малих или великих инфаркта органа.

Који су најчешћи симптоми продуженог ковида?

То је замор, који често иде са губитком даха, али не увек, као и проблем са централним нервним системом. Људи се жале на маглу, измаглицу у глави, да не могу когнитивно да функционишу… Али, могуће је и често се дешава да неко има више симптома, не само један.

Колико има истине у тези да су особе које су биле здраве и на ногама су прележале ковид, после неког времена изненада умрле или добиле неку аутоимуну болест?

То је тачно. Али, да бисмо то доказали потребно је да имамо урађене веће епидемиолошке студије. Битно је да знамо колики је проценат људи који су имали неку болест пре добијања продуженог ковида, или да ли имају генетску склоност ка неком обољењу. Сигурно је да они који су имали неки угрушак после прележане короне након неког времена могу да изгубе живот. Када је реч о аутоимуним болестима, има неких истраживања која сугеришу да се код неких може појавити лупус, а код других, на пример, и Хашимото тиреодитис, поготово ако је неко имао предиспозицију за добијање ове болести штитасте жлезде, мада још не разумемо скроз зашто.

То значи да вирус „гађа” неку нашу најслабију тачку у телу, за коју можда и нисмо знали да нам је проблематична?

Апсолутно сам сагласан са тим ставом. Неко је имао мали проблем, не много озбиљан, на који није обраћао пажњу или није био тога свестан, а са добијањем короне – то код неких може да постане веома озбиљна болест.

Како грађани, осим вакцинације, могу да се заштите од короне у јесен и зиму, када се очекује већа циркулација вируса?

Стално морамо да водимо рачуна о свом здрављу. Битно је да имамо балансирану исхрану, да довољно спавамо и будемо физички активни (вежбамо, трчимо…). Старији људи имају проблем са апсорпцијом неких витамина и минерала и ту треба бити пажљив. Некада је тешка апсорпција витамина Бе 12, као и цинка. То није лоше додати у виду суплемената, али је врло танка линија између оних који стварно помажу и оних који то мало чине. Битно је да ли се суплемент налази у облику које наше тело може да искористи. Дешавају се бројни парадокси. Нуде се коктели калцијума и магнезијума. А они се заправо косе међусобно јер један смањује апсорпцију другог и обрнуто. Тако организам не добија оно што му треба. Овде се магнезијум масовно продаје у виду магнезијум оксида, а тада тело може да апсорбује само пет одсто од оне количине која је написана као доза. Многи људи сада узимају колаген, али треба знати да ако се узима у већој дози он ствара фиброзу. Зато је битно саветовање са стручњацима.

Да ли сте на прагу неког новог открића повезаног са процесом старења?

Имамо јако занимљиве резултате у вези са старењем лимфних чворова. У њима се одржавају наши лимфоцити, да могу да преживе током деценија. Сваки имунски одговор почиње у лимфним чворовима. Када не успевамо да имунске одговоре започнемо правовремено и довољно брзо – онда се тешко боримо против инфекција. Радимо на томе да пронађемо начин на који бисмо накнадно могли да их подмладимо. То је значајно и за осмишљавање терапија.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Благојевић Предраг,Пале,Романија
5.11.21.„Malo je ljudi svesno toga da, ako se ne vakcinišu, dolaze u situaciju nalik ruskom ruletu, može se desiti da određeni procenat ljudi završi sa dugotrajnim posledicama i da mogu da budu objektivno katastrofalne. Video sam kolege koji koji nisu u stanju da funkcionišu, da 18 meseci ne mogu da izađu iz stana bez flašice sa kiseonikom, ne mogu jasno da se izraze, što je strašno za nekog ko se do toga bavio složenim procesima“- dr Janko Nikolić Žugić.``Рекли ми Пера,Лаза,вид`о својим очима?
Земунац
И ја сам видео својим очима у својој кући и плус у околини да последице од ковида имају и они који су вакцинисани и опет добили ковид. Једино сте у праву да се ради о правом руском рулету, па ко закачи метак.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.