Петак, 02.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Први интервју заменице градоначелника Београда, Весна Видовић за „Политику” о новим пројектима за град

У фокусу рада су јој образовање и дечја заштита, али ће имати и бројна друга задужења – једна од првих ствари која јој је „дошла под руку” на овој функцији јесте застој у обнови подземних пролаза
Весна Видовић (Фото Анђелко Васиљевић)

Када се уселила у кабинет у Старом двору, није могла да избегне шалу да је „лепши Весић” нити поређење са знатно старијим и искуснијим претходником на месту заменика градоначелника. Десна рука Александра Шапића, Весна Видовић, иако има само 33 године, своју функцију схватила је веома озбиљно и одлучна је да радом оправда указано поверење.

У кабинету нас је сачекала у тачно договорено време. На великом столу за састанке, раширена карта са неколико стикера у боји, а они означавају локације које је обишла и на којима би требало да се граде нови вртићи. Упркос томе што је заменик градоначелника „човек за све”, фокус Весне Видовић у току мандата биће образовање и дечја заштита, сфера коју и најбоље познаје јер по професији је мастер васпитач, од 2012. радила је у Предшколској установи „Савски венац”, где је од 2018. до 2020. била руководилац објекта, а од 2020. помоћник директора.

– У политици сам од деветнаесте године и исто толико се бавим и образовањем тако да у тој области имам искуства. Београд је жив град, каже се да никад не спава. Зато сматрам да би на руководећим местима требало да буду и млади људи који имају енергије, спремни су да брзо реагују и да уведу неке новине у руковођење. На првом месту заједно са градоначелником и тимом радимо и градимо Београд, али мој посао ће свакако, с обзиром на искуство које имам, бити образовање и дечја заштита – објашњава Видовићева своју мотивацију да се са 26. места изборне листе за одборнике у главном граду прихвати једне од најодговорнијих функција Градске управе.

Када је из „другог плана” избила у међу градске челнике, јавност се заинтересовала за њену биографију, а један од главних детаља који је суграђанима упао у очи јесте то да је Весна Видовић супруга председника општине Савски венац, Милоша Видовића.

– Обоје смо изузетно посвећени свом послу, заиста се међусобно подржавамо, неретко тражимо савете једно другом и не видим ништа лоше у томе што обоје радимо у интересу грађана Београда. Oдрасли смо у овом граду, желимо да он што боље функционише. Свакако  смо обоје усредсређени на интересе нашег града – објашњава Видовићева шта значи то што јој је и супруг општински функционер.

Када је са функције секретара за образовање испратила Славка Гака, добила је новог сарадника – Ненада Радића. Али у извештајима о активностима овог секретаријата баш она појављује се као главни лик, а Радић остаје у другом плану. Зато смо питали Весну Видовић како ће њихове дужности бити разграничене. Да ли је она „секретар изнад секретара”?

– Секретар има тачно одређена задужења из своје области, он се бира на конкурсу на пет година и бави се искључиво том једном облашћу за коју је постављен на место секретара. Ја ћу се, осим образовањем, бавити и свим другим областима, али свакако ћу највише радити на унапређењу васпитања и оним што је у Београду додуше сада мања бољка, а то је проширење капацитета. Тимски радимо на решавању свих проблема, а исто тако сарађујем и са секретарком за социјалну заштиту. Они су аутономни у својим областима, заједно се договарамо и тражимо решења. По функцији заменик градоначелника јесте изнад свих секретара, али ја сам неко ко им помаже у раду – објашњава Видовићева.

Први септембарски дан она је са градоначелником провела у ОШ „Иван Горан Ковачић”. И то је разликује од претходника који су почетак школе обично користили да прикажу неку нову или тек обновљену осмолетку или вртић. Да је ОШ „Светислав Голубовић Митраљета” завршена на време, у јулу како је и планирано, можда би Видовићева баш тамо пожелела добродошлицу ђацима. Уместо заменице градоначелника, испред те школе били су родитељи који протестују.

– Тачно је да обнова те школе траје јако дуго, и то је проблем који нас је сачекао. У току је тендер за новог извођача и по завршетку ћемо имати више информација. Али, свима нам је у интересу да се радови што пре приведу крају и деца врате у свој објекат. Не бих говорила о роковима јер у последње време се превише говорило о њима, а нису испоштовани – истиче Видовићева додајући да су, од великих реконструкција, у току обнова Девете гимназије и вртића на Бежанијској коси и у Зуцама.

Један од проблема наслеђених од претходне власти свакако је и недостатак капацитета у школама у појединим насељима. Станари насеља Степа Степановић хоће нову школу, и у Миријеву има ђака за још једну осмолетку, а објекат је потребан и у насељу Вељко Влаховић.

– Како поједина нова насеља расту, имамо све више деце, јављају се и нове потребе за школама и вртићима. Процес изградње школе јако дуго траје и зато гледамо да нађемо брза решења. Покушавамо да обезбедимо додатне капацитете у насељима Степа Степановић или Миријево, тако што ћемо или да постојеће школе проширимо или нађемо већ изграђене објекте који могу бити адаптирани и сређени за потребе образовања. Већ радимо на томе, а у Миријеву смо били да видимо има ли могућности да се школа „Павле Савић” прошири па смо гледали неке објекте у изградњи којима може да буде промењена намена. Надамо се да ћемо већ до следеће године моћи да решимо ове проблеме – објашњава заменица градоначелника.

Београд је, бар према проценама претходног секретара за образовање, ове године требало да реши вишедеценијски проблем недостатка места у вртићу и остане без фамозних листа деце на чекању. Да ли то значи да, што се тиче предшколског образовања, Весна Видовић има један проблем мање?

– Тренутно смо у процесу издавања одбијеница. Родитељи преузимају захтеве и видећемо колико је деце остало да чека на своје место, али морам да подсетим да је њихов број драстично смањен у претходних неколико година увођењем субвенција за приватне вртиће – напомиње она.

Један од начина да свако дете добије своје место у обданишту јесте и изградња нових зграда. Отуда и пажљиво изобележавана мапа на столу заменице градоначелника.

– Планирамо свакако и изградњу нових објеката, а отворили смо објекте у Обреновцу, Земуну, на Чукарици и Звездари. Чека нас отварање вртића на Бежанијској коси. Очекујемо да уз њега буде ускоро отворено обданиште у Зуцама. Део тих објеката гради се изнова, а део ће се добити адаптацијом зграда – објашњава Видовићева.

Није стигла ни да загреје фотељу, а већ се пред градом нашао и низ нових проблема. Глобална криза прелива се и на Београд, а једна од тема које родитеље тренутно највише интересује – да ли ће, у светлу поскупљења услуга приватних вртића, поскупети и обданишта којима управља град?

– За сада неће бити поскупљења вртића, али сведоци смо променљиве ситуације у целом свету. Не само код нас у Београду, већ свуда, долази до поскупљења намирница, горива, енергената... Учинићемо што је могуће да Београђани немају додатни трошак – истиче Видовићева.

Док се чека да инспектори утврде све околности у вези са падом бебе кроз прозор вртића на Медаковићу, грађани спекулишу да ли је дете искористило тренутак непажње васпитачице или је овде на видело изашао још један проблем предшколског образовања о коме се дуго прича, а то је недостатак кадрова и прекобројност деце у вртићким групама?

– Норматив о броју уписане деце је строго прописан законом, што установе поштују, а о томе воде рачуна просветни инспектори. Мањак кадрова јавља се код техничког особља као што су спремачице, куварице, возачи, мајстори... и то је проблем који ће и град и република системски морати да решавају. А број деце је у законском оквиру и како узрасти расту тако се мења норматив и број васпитача. На пример, у најмањој, јасленој групи два васпитача чувају дванаесторо деце – тврди заменица градоначелника.

– Посебно ћемо радити на томе да се учитељима и васпитачима, односно просветним радницима, врате углед и поштовање који су, мислим, у протеклом периоду мало изгубљени. Желимо да подигнемо њихов стандард, да буду више уважавани јер реч је о високообразованим особама које подижу генерације и генерације и имају утицај на целокупно друштво и заслужују бољи положај. Зато ћемо радити на низу мера које ће имати бенефите и за децу и за њих – истиче Весна Видовић.

У фокусу њеног рада су образовање и дечја заштита, али ће, као заменица, имати и бројна друга задужења. Заправо, једна од првих ствари које су јој „дошле под руку” на овој функцији јесу подземни пролази. Одмах је желела да види где је запело у њиховој обнови.

– Место заменика градоначелника не може да вас ограничи на једну ствар јер мењате градоначелника у свему што он ради. Интерно смо се поделили да се највише бавим образовањем, али на овој позицији не можете да се не бавите и енергетиком и реконструкцијом улица, и културним и спортским дешавањима у граду – истиче Видовићева.

Пошто јој је припала „врућа столица” на којој је седео Горан Весић који је са функције заменика практично управљао градом, не можемо а да се не запитамо да ли ће и Весна имати моћ попут претходника.

– Договор кућу гради. Свако ко жели да ради у интересу грађана Београда имаће одрешене руке. Свако ко има квалитетне идеје, енергију да спроведе нешто што је добро за грађане моћи ће то и да уради – кратко коментарише заменица градоначелника.

Највећи изазов биће јој сигурно области са којима се најмање сусретала, али она се ни тога не плаши.

– Нема никакве школе у којој ће вас научити како се руководи градом, а поготово главним градом са толиким бројем становника. Али ако сте спремни да радите и да се одричете, трудите, учите, слушате све око себе и усвајате оно најбоље, то није никакав проблем. Главно је да имате велику жељу да се тиме бавите – истиче Весна Видовић, заменица градоначелника.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Slobodan
A šta je sa Sekretarijatom za urbanizam? Lokacijski uslovi za gradnju kuće se čekaju više od godinu dana.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.