Четвртак, 29.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић у УН: Силе воде рачуна само о својим интересима, погажени принципи међународног права на којима ова организација почива

Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас на Генералној дебати светских лидера да нажалост ту нико никог не слуша и не тежи стварним договорима и решавању проблема, већ скоро сви воде рачуна само о својим интересима неретко газећи принципе међународног права и Повељу УН.

"Не љутите се, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали. Овде сам по ко зна који пут. Озбиљност тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све ово што данас радимо делује импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. Стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева", истакао је Вучић.

Вучић истиче да смо сведоци да се доба у ком живимо одликује усложњавањем глобалне геополитичке ситуације.

"Ова генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене безбедносну архитектуру света и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако тешка времена захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација", рекао је председник.

Председник Вучић је нагласио да жели прецизно и јасно да изнесе пред светске лидере у УН виђење Србије о пет кључних изазова са којима смо данас суочени, а то су као први - повратак миру и очување глобалне стабилности, други - очување територијалног интегритета и суверенитета, међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама. Затим, под три - енергетска безбедност у условима светске кризе, четири - финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју и на крају под пет - снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања

Додао је и да глобални услови све чешће опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу.

"Ово начело актуелније је данас више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље УН у којој се позива: ''Да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи''. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље УН, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права", истакао је Вучић.

Територијални суверенитет и интегритет Србије и Украјине

Вучић каже да Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујући и територијални интегритет Украјине.

"То је озбиљно, одговорно понашање у овом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине, многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од Другог светског рата. Истина је да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи када је Србија нападнута, а да није извршила напад на било коју другу суверену земљу. То се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од Вас дају међународно признање и легитмитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање" казао је председник Вучић.

НАТО агресија

Вучић подсећа да Србија никада није није напала туђу територију, нити угрожавала територијални интегритет било које земље.

"То није спречило НАТО да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности тзв. Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље. Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга: Неправда учињена било где је истовремено и претња правди свуда", рекао је председник, на шта је поздрављен аплаузом.

Како каже, без обзира на то што Србија и сама осећа последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, неће одустати од темељних принципа Уједињених нација.

"Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета и свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину", истакао је председник.

Косово и Метохија

Вучић каже да посебну захвалност дугујемо чланицама УН, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије.

Он је рекао и да охрабрује то што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити.

"Србија и ја као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Уверен сам да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце на нашим просторима. Све друге опције смо већ истрошили и бар што се тиче Србије не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића", каже Вучић.

Балкан

Председник је рекао и да Србија подржава Дејтонски мировни споразум, упркос неистинама које су се могле чути.

"Ми смо уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва" казао је он.

Председник додаје да је било потребно само да прагматично разговарамо о будућности, а не о прошлости.

"Морамо да причамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године спроводе пројекат “Отворени Балкан” који има јасну идеју – отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу", рекао је он.

Улога УН

Вучић је подсетио на речи чувеног генералног секретара УН Дага Хамаршелда да та организација није направљена да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.

"Морамо као човечанство, корак по корак, да убрзано напредујемо на технолошком плану. Пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања храном. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима"; каже он.

Председник је рекао да Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја.

"Настојимо да обезбедимо снабдевање енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања", каже Вучић.

Он додаје да неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим кризама.

"Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на расу и веру. Тема овогодишње дебате нас упозорава, а кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче узроци. Сведоци смо да свако игнорисање проблема и мањак комуникације међу земљама само укрупњава и усложњава ситуацију. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма", рекао је председник.

Он истиче да су мултилатерализам, заједничка акција и одговорност неизоставни елементи свих досадашњих дискусија, али да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

Вучић је подсетио да смо данас 23 пута чули да се различити лидери позивају на Повељу УН.

"Али када дођемо до Србије, видимо да 17 од тих 23 крше међународно право и не поштују правила УН. Надам се да ћемо победити све тешкоће. Живела Србија", рекао је председник.

 

 

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ljuba
Vučić je rekao sve što treba, ko je hteo da sluša. Ali mnogi tamo sede da i ne znaju šta su UN i šta predstavljaju. Samo slušaju amerikance i zapad, bili u pravu ili ne. UN su izgubile ugled, moć i poštovanje. Ili će se morati vratiti svojoj ulozi, ili svet ode u rasulo. Dozvoljeno je da neki ne poštuju međunarodno pravo, a drugi da moraju da ga poštuju. Pravde više nema.
Goran Bojanović
Kolektivni zapad i međunarodno pravo. Crni humor.
Филип
Што ли Боже постоје УН кад се не питају ни за шта.
Ђорђе
Да притискају сиротињу да богати не морају ратовима одобровољавати сиротињу да пристане радити све на корист богатих а и на штету сиромашних.
Sta mislis?
A kako bi tek bilo bez Ujedinjenih Nacija...
Драган
Међународно право је престало да постоји бомбардовањем Србије 1999 и признањем "независности" Косова. Не треба више рачунати да међунродно рпаво постоји, Јасно је да живимо у свету у којем је сила врховни ауторитет (да се не лажемо, увек је било тако) - и од сад ће односи да се базирају на сили - и јефтиним изговорима запримену силе. За то захвалити на првом месту Американцима, потом Британцима и коначно Германима.
rade
nazalost,upravo tako

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.