Субота, 03.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

"Клинтончић" истребио рибу у шумаричким језеру

Аме­рич­ки со­мић – цвер­глан – је­де све жи­во, та­ма­ни икру и млађ пле­ме­ни­те ри­бе, али ни­ко по­у­зда­но не зна ка­ко се та ште­то­чин­ска вр­ста за­па­ти­ла у кра­гу­је­вач­ком је­зе­ру
(Фото Б.Карталовић)

Кра­гу­је­вац – Над­ле­жна ри­бо­чу­вар­ска слу­жба на те­ри­то­ри­ји Кра­гу­јев­ца при­кљу­чи­ла се ак­ци­ји Ми­ни­стар­ства за за­шти­ту жи­вот­не сре­ди­не, ко­је је на­ло­жи­ло да се из свих срп­ских во­да ис­тре­би ма­ла ри­ба цвер­глан ко­ја је ве­ли­ка ште­то­чи­на опа­сна по ри­бљи фонд. До са­да је из шу­ма­рич­ког је­зе­ра из­ло­вље­но ви­ше од 200 ки­ло­гра­ма цвер­гла­на, што је ве­ли­ки успех има­ју­ћи у ви­ду да про­сеч­ни при­мер­ци ове ри­бе те­же све­га не­ко­ли­ко де­се­ти­на гра­ма.

Иако ма­ли, цвер­глан је пра­ва на­паст за ри­бе. Је­де све жи­во, та­ма­ни икру и млађ пле­ме­ни­тих вр­ста па бр­зо по­ста­не до­ми­нан­тан у во­да­ма. Из­у­зет­но је из­др­жљив и от­по­ран. Ла­ко под­но­си тем­пе­ра­тур­не про­ме­не, мо­же не­де­ља­ма да гла­ду­је и пре­жи­ви ис­под ле­да.

Цвер­глан је омра­жен код ри­бо­ло­ва­ца, ха­ла­пљив је и те­шко га је ски­ну­ти са уди­це ко­ју ду­бо­ко гу­та. Има и не­ко­ли­ко гад­них бо­дљи ко­је не­ве­штим пе­ца­ро­ши­ма мо­гу да на­пра­ве озбиљ­не про­бле­ме. Убод цвер­гла­на пе­че и бо­ли да­ни­ма, као код ује­да пче­ле или оси­це.

При­ча се да је цвер­гла­на у Ср­би­ју до­нео зна­ме­ни­ти Ми­ха­и­ло Пе­тро­вић, наш по­зна­ти ма­те­ма­ти­чар и ве­ли­ки аван­ту­ри­ста ко­ме ри­бо­лов ни­је био са­мо хо­би. Чу­ве­ни Ми­ка Алас је био је­дан од ауто­ра пр­вог срп­ског за­ко­на о слат­ко­вод­ном ри­бо­ло­ву из 1898. го­ди­не. От­при­ли­ке у то вре­ме, ка­ко при­ча ка­же, Ми­ка Алас се вра­тио са пу­те­ше­стви­ја по се­вер­но­а­ме­рич­ком кон­ти­нен­ту ко­ји је по­стој­би­на аме­рич­ког со­ми­ћа – цвер­гла­на.

Због по­ре­кла, али и дру­гих осо­би­на, на­ши ри­бо­лов­ци цвер­гла­на зо­ву још и „клин­тон­чић”, с тим да ни­ко по­у­зда­но не зна ка­ко се та ште­то­чин­ска вр­ста за­па­ти­ла у шу­ма­рич­ком је­зе­ру, где је пр­ви пут при­ме­ће­на још сре­ди­ном рат­них де­ве­де­се­тих. Пре­ма не­ким све­до­че­њи­ма, цвер­глан је у је­зе­ро уба­чен гре­шком, за­јед­но са ве­ли­ким ко­ли­чи­на­ма пле­ме­ни­те ри­бе, ко­ју је гру­па на­ших вој­ни­ка изловилa у Бај­ском ка­на­лу код Ву­ко­ва­ра.

Не­ду­го по­сле овог на­вод­ног до­га­ђа­ја, у је­зе­ру у Шу­ма­ри­ца­ма је при­ме­ће­но и при­су­ство ба­са, вр­сте аме­рич­ког гр­ге­ча за ко­га ри­бо­лов­ци ка­жу да је је­ди­ни при­род­ни не­при­ја­тељ цвер­гла­на. До­ду­ше, ни­је до кра­ја ја­сно ни от­куд аме­рич­ки бас у кра­гу­је­вач­ком је­зе­ру.

На је­зе­ру у Шу­ма­ри­ца­ма одав­но не­ма мно­го ри­бо­ло­ва­ца. Рет­ки за­љу­бље­ни­ци у ову во­ду жа­ле се на слаб улов и ра­ди­је би­ра­ју уда­ље­ни­ја је­зе­ра и ре­ке. Ипак, ка­жу да је ме­со цвер­гла­на здра­во и уку­сно, оно­ме ко има стр­пље­ња да га чи­сти од бо­дљи и ко­сти­ју.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.