Понедељак, 05.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Сезона мандарина, месите са овом витаминском бомбом

(Freepik)

Мандарине су симбол јесени и сада кад је сезона у јеку искористите и са овим јужним воћем направите занимљиве домаће слаткише.

Торта од мандарина

Потребно је

  • 4 ситне мандарине
  • 100 гр паленте
  • 100 гр млевених бадема
  • пола кашичице прашка за пециво
  • 3 јајета
  • 100 гр шећера
  • 2 кашике меда
  • сок 1-2 манадрине и мало меда за преливање колача

Припрема

Мандарине ставите у лонац, улијте воду да их прекрије и пустите да вода прокува. Нека ври који  минут, па ту воду баците и исперите мандарине.

Поновно сипајте воду да прекрије мандарине, пустите да проври, смањите ватру и нека се кувају 40 минута док не омекшају.

Оставите их да се мало охладе, па их уситните штапним миксером или у мултипрактику.

Загрејте рерну на 180 степени. Калуп обложите папиром за печење и премажите маслацем. У једној чинији помешајте паленту, бадеме и прашак за пециво.

Јаја измиксајте са шећером и медом док не постану пенаста, па додајте мандарине, промешајте и на крају додајте мешавину паленте и бадема. Кратко промешајте и пеците 30 минута.

Чим извадите колач, док је топао прелијте је соком од мандарина и медом.

Преврнути колач са мандаринама

Потребно је

  • 6-7 мандарина
  • 3 јајета
  • 2 шоље шећера
  • шоља уља
  • шоља млека
  • 2 шоље брашна
  • 1/2 кесице прашка за пециво
  • ванилин шећер

Припрема

Мандарине ољуштити и пререзати на пола. Сваку половину умочити у шећер и исеченом страном положити на дно калупа обложеног пек папиром. Ређати их у круг.

Цела јаја умутити пенасто са шећером, да побеле. Сипати уље и млеко, потом додати брашно помешано са прашком за пециво и ванилин шећером. Измиксати, па прелити преко мандарина. Угрејати пећницу, па пећи 30-40 минута. Када се колач охлади, прислонити тањир и окренути.

Сутлијаш са мандаринама

Потребно је

  • 150 гр пиринча
  • 500 мл млека
  • 3 кашике шећера
  • паковање ванилин шећера
  • 3 мандарине
  • супена кашика шећера

Припрема

Кувати 15 мин пиринач са млеком , додати шећер и ванилин шећер. У међувремену пропржити пет минута са кашиком шећера исецкане мандарине. Сервирати у чиније сутлијаш са мандаринама.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.