Недеља, 04.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Западни центри моћи се обрушили на Србију, Вучић саопштава одлуке које ће одредити будућност земље

После Вучићевог говора у УН поједине силе не могу да истрпе чињенице које је изнео и инсистирање на самосталној и независној политици
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Суочена с тежином проблема на Косову и Метохији и све гласнијим захтевима да уведе санкције Русији, због чега смо у фокусу и Запада и Истока, Србија трпи највеће притиске од 1999. године, као и од 2008, када је Запад покушао да примора Србију да прихвати једнострано проглашену независност тзв. Косова. Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности највероватније сутра и саопштити најважније одлуке које ће одредити будућност земље, пре свега због притисака којима је наша земља изложена.

Западни центри моћи обрушили су се на Србију чим се српска делегација вратила из Њујорка. Као повод су искористили то што су у Њујорку министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров потписали план консултација за период 2023/24. Без обзира на то што је реч о техничком плану, документу који није правно обавезујући и нису га донеле владе две земље, уследиле су оштре реакције.

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон споразум је назвала „озбиљним скандалом” и поручила да „пут у ЕУ не иде преко Москве”, а известилац ЕП за Србију Владимир Билчик оценио је ову вест као „велики ударац” за процес придруживања западног Балкана. А амерички „Вашингтон пост” објавио је, очигледно унапред припремљен текст, одмах после конференције за медије министра Селаковића, у коме критикује нашег шефа дипломатије због тога што је с Лавровом потписао суштински неважан бирократски споразум о билатералној и мултилатералној сарадњи.

Страсти су се ускомешале и на унутрашњој сцени: Странка слободе и правде осудила је у саопштењу потписивање документа, а посланик коалиције „Морамо–Заједно” Ђорђе Микетић затражио је од шефа српске дипломатије одговор да ли је потписивање документа с руским колегом његов лични чин или је потписан по налогу Србије или Русије, упитавши да ли је влада у техничком мандату донела одлуку да одустане од приступања ЕУ. Лидер Нове демократске странке Србије Милош Јовановић оценио је да је свака сарадња с Руском Федерацијом и свако продубљивање те сарадње не само на политичком нивоу већ и на економском и војнотехничком добра за Србију.

Селаковић је на конференцији објаснио да је реч о техничкој ствари и да нема разлога да се придаје тако велики значај. Председница владе Ана Брнабић је оценила за телевизију Пинк да су реакције на потписан план консултација министарства спољних послова Србије и Русије само изговор за нападе на Србију и нагласила да тај план нема правну снагу јер га није усвојила влада. Брнабићева је нагласила да је план консултација с руском страном техничка ствар и необавезујући документ који се потписује уназад већ 26 година. „Да га је ико од ових што критикују и нападају Србију и најављују декларације против наше земље погледао, видео би да се за разлику од сличних планова у овом не спомиње безбедносни аспект, нити консултације око било какве војне сарадње. То су консултације с једном значајном државом која не признаје тзв. републику Косово, што је за нас изузетно битно, за наше националне интересе”, навела је Брнабићева.

Наивно би било веровати да су овакве реакције уследиле због тога што је потписан један технички план. Председник Србије Александар Вучић за говорницом Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку изнео је аргументе које поједине западне силе не могу да оспоре, а никако им не иду у прилог, нарочито зато што су ствари на глобалном плану дошле у критичну фазу и било је само питање тренутка када ће кренути у напад на Србију.

„Још једном бих цитирао оно што смо чули 23 пута: једини стандард који морамо да следимо је Повеља УН. То смо чули од свих, али када дођемо до случаја Републике Србије, онда смо видели да су 17 од те 23 земље које су говориле о повељи УН прекршиле међународно јавно право и нису поштовале правила која су створена од стране УН. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све ове потешкоће и да правила и процедуре које су створене важе за све на свету. Иначе, не видим излаз на крају тунела. Хвала што сте ме саслушали. Живела Србија!”, закључио је председник Србије свој говор у Њујорку.

Премијерка Брнабић прекјуче је подсетила да је председник у ранијим обраћањима упозоравао на то да ће у другој половини септембра притисци на Србију бити доста јачи. Навела је да се Србија суочава с највећим притисцима од 1999. године, након председниковог говора у коме је сасуо истину у лице великим силама. Додала је да је више него очигледно да се тражи разлог за реаговање на говор председника у Њујорку јер, како је рекла, поједине силе не могу да истрпе чињенице које је он изнео. Премијерка је рекла да ће Вучић инсистирати на томе да Србија настави да води самосталну спољну политику колико год то тешко било.

Како за „Политику” потврђује искусни дипломата Зоран Миливојевић, притисци су нарочито дошли до изражаја после јасне позиције Србије коју је изнео председник Вучић на Генералној скупштини УН. То је главни мотив, сматра Миливојевић, а такође и заоштравање на глобалном плану око Украјине, што би се могло схватити као утврђивање позиција за будући расплет. „То да су велики притисци, то је истина, са изузетком НАТО агресије, сигурно да је ово највећи притисак на Србију да промени политику и став. Мислим да је разлог за то чињеница што су на глобалном плану ствари ипак дошле у критичну фазу и када је питање надметања и позиција постало кључно важно због будућег расплета”, указује Миливојевић. Подвлачи да притисци долазе и због тога што Србија нема намеру да одустане од својих државних и националних интереса и да у том смислу учини уступак било којој страни у овим сукобима. „То посебно важи за Запад и посебно важи око питања Косова и Метохије имајући у виду стање у Украјини и шта се тамо догађа на том терену”, истиче Миливојевић.

Према мишљењу политичког аналитичара Драгомира Анђелковића, притисци на нашу земљу нису новина. Србија је под притисцима, сматра он, откако је почео распад Југославије, па све до данас, подсећајући на 2007. и 2008. годину, када је Запад нудио Ишингеров и Ахтисаријев план како би нас сломили да прихватимо лажну косовску независност. „Ово што данас имамо сигурно јесу озбиљни притисци, али су мањи од оних које смо имали у неким претходним периодима”, истиче Анђелковић.

Миливојевић указује и на принципијелан став Србије да се не одриче суверенитета и територијалног интегритета и да нема намеру да одустане од става да је у случају КиМ дошло до покушаја противправне сецесије уз употребу силе која није у складу с међународним правом и поретком. Истиче да је то нешто што смета у овом тренутку интересима Запада и отуда иде тај притисак, који је сада појачан.

Коментаришући хистерију која је у западним круговима настала због потписивања техничког плана између српског и руског министарства спољних послова, Анђелковић истиче за „Политику” да је таквих напада и из различитих разлога на Србију било и до сада. „Олакшавајућа околност је што већина напада долази из редова Европског парламента, а не од Европске комисије, званичних институција ЕУ. У политичким структурама какав је парламент разне снаге могу да наступају и екстремистички и не треба то толико да нас брине”, каже Анђелковић.

Сасвим нови моменат очекује Србију и њеног председника 6. октобра у Прагу, где ће се одржати самит поводом оснивања Европске политичке заједнице на коме треба да учествују све чланице ЕУ, плус државе на путу приступања, односно 41 земља, укључујући и Србију. Како је и сама премијерка рекла – биће то „40 на једнога”, где ће се сви обрушити на Александра Вучића са захтевом да попусти. Самит у Прагу биће озбиљан тест српске издржљивости, с нескривеном намером да се председник Србије казни због истине коју је изговорио у Њујорку – када је само упитао да му неко објасни у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и Србије. И зашто они који с толико жара бране украјински суверенитет, газе овај принцип у случају Србије. А „казна” којом прете је „замрзавање европског пута”.

Према мишљењу Зорана Миливојевића, бије се битка за Србију, јер се без ње у било ком смислу регион не може ни разматрати, нити било шта овде учинити. „С једне стране се врши притисак да Србија промени став, да се прилагоди. С друге се исто примењују мере и акције да се ’не изгуби’ Србија. Она се позива, на њу се рачуна, али у исто време се врши и притисак да се то дефинитивно закуца тиме што би се Србија прилагодила ономе што је сада западни интерес и на њу се рачуна да буде чланица европске политичке заједнице”, наводи Миливојевић и подвлачи да то не значи да ће се одустати од притиска.

Анђелковић наглашава да, када је реч о Европском парламенту, могуће је да се појави нека резолуција у којој се осуђује Србија, али и да томе не треба придавати превелики значај. „Када се ради о званичној ЕУ и њеним органима, неће бити никаквих формализованих антисрпских ставова”, сматра Анђелковић.

Миливојевић истиче да је потпуно јасно да Србија неће пристати ни на какве ултиматуме. „Притисак ће расти у вези с европском перспективом, те шаргарепе која нам се нуди и која није извесна. Други могући притисак који би могао да нагризе позицију Србије и доведе је у деликатну ситуацију јесу конкретне мере на плану економије у вези с инвестицијама, економским односима, фирмама које раде у нашој земљи. Могућ је и притисак тако што би се толерисали неки потези Приштине у правцу заоштравања да би се Србија довела у неповољнију позицију. Неки притисци на унутрашњем плану нису превише реални, али нису ни немогући”, наводи Миливојевић.

Како подвлачи, наш простор је једна од од неуралгичних тачака, а Србија има кључну улогу и очигледно је интерес на Западу да се преостала питања реше и овај простор дефинитивно угради у западну сферу интереса у сваком погледу. „Све оно што је релевантно у овом региону за интересе великих сила како би се тај простор могао укључити у њихову сферу интереса зависи од Србије. То су питања БиХ, КиМ, проширење НАТО-а и покушај Запада да истисне Русију и Кину. То је суштина тих притисака”, закључује Миливојевић.

 

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mira saranovic
Ako treba da biramo, Kosovo ili u evropsku uniju,(mala slova jer su mali ), Srbija je za Kosovo, opravdano. To treba reci exciplitno, posto ne zele da cuju. Samo jednom reci. Samo budali treba reci nesto dva puta, a mi smo rekli odavno da necemo uvoditi sankcije nikome, zasto Evropa i dalje pita ? Neka sami zakljuce. Na kraju krajeva da odustanemo od evrope, jer su nedemokratski i nedosledni. Referundum ponovo , mozda za razna pitanja.
zvonko
Da li je teško shvatiti ako hoćeš u neki klub da trebaš prihvatiti njihova pravila.Ali ne ,lakše je pričati da te taj klub mrzi i to je omiljena tema na Balkanu.
Анка
Забрањено говорити истину на Западу!
Petar, Zemun
Ne znam da li poznajete nekoga, ko je toliko uveren da je u pravu da ni o čemu neće sa Vama ni da diskutuje. Prosečan Amerikanac je odgojen da misli da je toliko superioran da ne treba da preispituje apsolutno ništa vezanu za sebe i američki odnos prema inostranstvu. Sve ratove u prošlosti i one koji dolaze bili su zato da se tamo nekim primitivcima pomogne kaznjavanjem nekih još većih primitivaca. Ako spoljnopolitičko ponašanje Amerike gledate kroz te naučare, sve Vam postaje logično.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.