Недеља, 04.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Трпеза на прагу јесени

(Фотографије Pixabay)

Природа је Србију богато даривала када је реч о златним плодовима јесени. Када се пијаце шарене од црвених паприка, парадајза, карфиола, тиквица, али и лисичарки и вргања шта кувати и јести на прагу јесени, не би требало да буде велика дилема. Обиље воћа и поврћа ово доба године чини идеалним периодом за промену лоших навика у исхрани. Препорука је да се дневно поједе од 200 до 400 грама сезонског поврћа и исто толико воћа, наравно много мање ако сте добили препоруку да смањите килограме или имате шећерну болест. Јабуке се, рецимо, могу јести за доручак, ужину, вечеру, од њих се праве дивне посластице, али најбоље их је јести такве какве су, с кором.

Не заборавите на карфиол, специфичног укуса (и мириса, који се многима не допада): он је идеална замена за кромпир јер има мало угљених хидрата и калорија, а много енергетски вредних састојака. Направите чорбу или крем супу од карфиола, салату од целе главице с пуно белог лука, вариво или запечени карфиол с тек мало киселе павлаке, а ко не броји калорије, уживаће у похованим цветовима. Праве ђаконије могу се направити од броколија, где у само 45 грама налазимо препоручену дневну количину витамина Це. Ко верује да је за пасуљ још рано, до хладнијих дана може да ужива у боранији или сочиву, које се може комбиновати са шаргарепом, леблебијама, празилуком...

Крем супа од карфиола

Потребно је:

  • 1 карфиол
  • главица лука
  • кашика гриза
  • 200 мл павлаке за кување
  • со
  • бибер
  • чили

Карфиол скувати у посољеној води, процедити, па пропасирати штапним миксером. У шерпи, на мало маслиновог уља, продинстати главицу ситно сецканог лука. Кад постане стакласт, додати кашику гриза, со, бибер, па прелити водом. Додати и пропасирани карфиол, зачинити и додати чили, прелити топлом водом, па пустити да прокува. Кад прокува, додати и павлаку за кување и још кратко кувати.

Пуњени парадајз

Потребно је:

  • 4 крупнија и чврста парадајза
  • 180 г куваног пиринча
  • 2 јајета
  • 4 кашике фета-сира
  • 30 г маслина
  • 2 кашичице оригана
  • 1 чен белог лука
  • маслиново уље
  • со
  • бибер

Одсећи врх парадајза, извадити му сок и семе, помешати с пиринчем, тврдо куваним исецканим јајима, наренданим сиром, исецканим маслинама, згњеченим ченом белог лука и ориганом. Овим припремљеним филом испунити парадајз, напунити га преко ивице. На врх ставити одсечене поклопце, прелити сваки парадајз с мало маслиновог уља и пећи у рерни 10–20 минута на 180 степени.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.