Уторак, 06.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Како да знате да ли су гљиве јестиве и како препознати тровање

(Freepik)

Печурке се сматрају за шумско месо и веома су препоручљиве у исхрани. Оно што треба да знате пре него што кренете да берете и купујете печурке- неке врсте јестивих и отровних веома личе, тешко их разликују и искусни берачи и зато купујте само на провереним местима и од проверених добављача.

Стручњаци наводе да се једу лисичарке, вргањи, поповаче, а код нас су најпопуларнији шампињони. Оно што је природа посебно наместила као изазов је да поред јестивих печурака најчешће расту и њихове отровне копије које се у народу називају „заводнице”. Тако, на пример, лисичарке расту директно на тлу, а заводнице у зони пањева или директно на гранчицама у већем броју.

Тровање печуркама може да изазове смрт, инвалидитет и оштећење бубрега, зато ако планирате да кренете у шуму у авантуру, биолог вам савјетује опрез, а свака врста мучнине, дијареје и промена у дигестивном тракту сматра се знаком тровања. И ако једете печурке а имате неке од ових симптома, обавезно се морате јавити лекару што пре.

Један шешир може да усмрти троје

Најопасније гљиве су по правилу и најлепше, а на нашим просторима најотровнија је зелена пупавка која је врло слична са зеком. Ако се поједу, могу бити смртоносније и од уједа кобре, а зелена пупавка је фатална по човека у 90 одсто свих смртних случајева тровања гљивама у Србији. Само један шешир зелене пупавке може да усмрти троје одраслих који умиру у најтежим мукама. Највише тровања, пак, узрокује оловаста рудолиста.

Од тридесетак отровних печурака у Србији, уз зелену пупавку, најотровније су ушиљена пупавка, пантеровка, мухара, оловаста рудолиска, заводница и харингача. Такође, и јестиве печурке могу да постану такорећи отровне ако се не чувају правилно. Наиме, пећуркама највише годи да их чувате у дрвеним кутијама и папирним кесама.

Отровни парови

Када је реч о „паровима” јестивих и отровних печуракато су лисичарка и заводница, ђурђевачу и оловасту рудолиску, благву и мухару, сунчаницу и харингачу, бисерку и пантеровку. Ту су и пролећни вргањ и лудара, зелена пупавка, шумска рудњача и ушиљена пупавка...

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vladimir
Ako slučajno pojedete otrovnu gljivu molite boga da što pre odete kod doktora. Inače jedini lek (protiv otrov) je : alfa lipoična kiselina, selen, i silimarin. To valjda doktori znaju. A najsigurniji lek da ne jedete gljive za koje niste sigurni da su jestive. Narod kaže: " sve su jestive, neke samo jednom".Treba ljude više edukovati ne samo ukazivati na otrovne gljive već i biljke, kao: rucinus, oleander, mrazac, strihnin, tisovina,.jer i jedna liska oleandera, 5 semenki rucinusa je smrna doza
Dragan
Moja majka zna za 12 jestivih gljiva ali bere i priprema za jelo samo jednu vrstu.
Beogradjanin-Istrijan-Schwabenländle
Прилично је тешко препознати праве и јестиве ПЕЧУРКЕ и разликовати од отровних. Код нас у Истри је било пуно разних гљива ишли смо често у потрагу, али само са оцем пријатеља који је печурке добро познавао. Волим их и дан данас, али једем само у локалу. На тржници би печуреке морао да их неко стручан прегледа пре пуштања у продају, и рецимо једном налепницом потврди да су печурке јестиве.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.