Недеља, 05.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Због цене струје ресторани избацују јела из менија

(Фото EPA/CHRISTIAN BRUNA)

БЕЧ – Због растућих трошкова енергије, али и поскупљења намирница, све је више ресторана који укидају нека јела из своје понуде.

Наиме, све је више угоститеља који уклањањем појединих јела из јеловника покушавају да избегну веће поскупљење своје понуде, јер знају да би, ако много подигну цене, изгубили госте, па је боље да нешто не нуде, него да то чине по драстично већој цени.

Тако је први ресторан у Аустрији укинуо пржена јела из дневног менија, али и традиционалну Бечку шницлу.

Породични ресторан „Риглер” из места Брук ан дер Мур објавио је да укида сва панирана јела из дневног менија, јер не жели да подиже цене, преноси јавни сервис ОРФ.

Власник ресторана Ханес Пирхер Риглер каже да се не жели штедети на квалитету.

„Покушавамо да сарађујемо са регионалним добављачима. Месо долази из региона, уље исто тако. Важно нам је да новац остаје у региону”, додао је он.

Риглер истиче да мени, у који је укључени супа, главно јело и салата кошта 9, 10 евра, јавља Танјуг.

Указао је да бечка шницла или панирана кокошка неће бити скинуте из јеловника, и да свако ко не жели мени може да тражи Бечку шницлу, чија цена је повећана са 11,90 на 12,20 евра.

У Бечу познати ресторан Коларик, због растућих цена, овог месеца из менија је избрисао традиционално јело – печену гуску.

Наиме, у октобру је време када традиционално Аустријанци једу гуску уз црвени купус.

„Цена био-гуске је драстично порасла. Томе се морају додати цена енергије и трошкови за особље”, објаснио је власник ресторана у бечком Пратеру Паул Коларик.

Портпарол селтпра угоститељства у Привредној комори покрајине Штајерске Клаус Фридел каже да су цене уља и масти ове године утростручене.

Поред проблема недостатка особља и предстојећих преговора о платама, крајем децемба ће се поново повећати трошкови струје, јер истичу стари уговори, упозорава Фридл.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mile Rad
Odakle izbacili jela?
Dragan Pik-lon
Vraca se vreme(na zapadu)starih dobrih rostilja na cumur.U tome mi nemamo konkurenciju.Eto prilike za zaradimo novac.
Pera Vol
Koja je razlika između obične i "bio-guske"? Nije valjda obična umjetna?
Maxim
Ugostitelji su oduvek bili poznati po tome što bi najviše voleli kada bi njihove mušterije samo ušle u objekat, ostavile novac i otišle bez da pojedu ili popiju bilo šta..
Зоран Маторац
То је тек почетак.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.