Среда, 01.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Да ли јабуково сирће стварно снижава висок крвни притисак

(Pixabay)

Јабуково сирће може помоћи у балансирању шећера у крви, код повећане килаже, али не смањује крвни притисак. Најбољи начини за смањење високог крвног притиска – и ризика од његових последица као што су срчани и мождани удар – је да једете здраву исхрану са ниским садржајем натријума, редовно вежбате и пијете алкохол само умерено. А како се уклапа јабуково сирће? Ево шта стручњаци кажу и шта наука предлаже.

Сирће за висок крвни притисак

„Јабуково сирће нема доказану улогу у смањењу крвног притиска”, каже др Едвин Мекдоналд.

Према његовим речима постоји неколико студија које сугеришу да ако пијете сирћете смањује крвни притисак међутим неколико испитивања на људима која су спроведена су неубедљива.

Шта наука каже о јабуковом сирћету

Др Мекдоналд додаје да постоје неки докази који указују на то да јабуково сирће може помоћи у губитку тежине и уравнотежити ниво шећера у крви, што помаже у контроли дијабетеса типа 2. И дијабетес и гојазност су повезани са већим ризиком од високог крвног притиска, као и срчаног и можданог удара. За оптималне ефекте сипате кашику сирћета у чашу млаке воде и попијте уз оброк.

Може помоћи у губитку тежине

Људи са вишком килограма или гојазни који су уз ручак и вечеру конзумирали укупно две кашике јабуковог сирћета и уносили 250 калорија мање дневно, изгубили су скоро девет килограма у просеку током 12 недеља, према студији објављеној 2018. године.

„Јабуково сирће смањује брзину пражњења стомака тако да се осећате сити и мање једете“, каже др Мекдоналд, преноси Хелт.

Може смањити ниво шећера у крви

У другој студији, објављеној 2019. године људи који су имали прекомерну тежину и дијагностикован дијабетес типа 2 показали су смањен ниво глукозе у крви након што су конзумирали две кашичице јабуковог сирћета у чаши воде два пута дневно. Конкретно, ниво глукозе у крви наташте је пао у просеку за 10 милиграма по децилитру крви после четири недеље у поређењу са повећањем од 16 мг/дл код учесника студије који нису конзумирали јабуково сирће.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.