Среда, 01.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кор­ди­ће­ва: ДПС ста­вља ’устав­ну ом­чу’ око вра­та Ђу­ка­но­ви­ћу

Усво­је­не из­ме­не за­ко­на да­ју шан­су пред­сед­ни­ку да ис­пу­ни оба­ве­зе – да име­ну­је ман­да­та­ра и из­ба­ви Цр­ну Го­ру из кри­зе у ко­ју је сам увео
Си­мо­ни­да Кор­дић (Фо­то Скуп­шти­на Цр­не Го­ре)

Од на­шег до­пи­сни­ка

Под­го­ри­ца – Усво­је­ним из­ме­на­ма За­ко­на о пред­сед­ни­ку Цр­не Го­ре не ме­ња­ју се устав­на ре­ше­ња, не­го се раз­ра­ђу­ју про­це­ду­ре кроз ко­је пред­сед­ник др­жа­ве оба­вља Уста­вом пред­ви­ђе­не ду­жно­сти. Пред­сед­ни­ца Устав­ног од­бо­ра и по­сла­ни­ца Де­мо­крат­ског фрон­та Си­мо­ни­да Кор­дић по­ру­чи­ла је да „на­ме­ра за­ко­на ни­је да се на би­ло ко­ји на­чин оду­зму над­ле­жно­сти пред­сед­ни­ку др­жа­ве”.

„На­ме­ра је да се кроз ја­сна про­це­ду­рал­на пра­ви­ла от­кло­не све не­до­у­ми­це, пре све­га око по­ступ­ка име­но­ва­ња ман­да­та­ра за са­став вла­де, као и да се обез­бе­ди нео­ме­та­но функ­ци­о­ни­са­ње свих гра­на вла­сти и спре­чи зло­у­по­тре­ба устав­них овла­шће­ња од са­мог пред­сед­ни­ка”, на­гла­ша­ва Кор­ди­ће­ва и до­да­је: „Ин­сти­ту­ци­о­нал­на кри­за у ко­јој се Цр­на Го­ра на­ла­зи до­жи­ве­ла је кул­ми­на­ци­ју од­би­ја­њем пред­сед­ни­ка др­жа­ве Ми­ла Ђу­ка­но­ви­ћа да пред­ло­жи скуп­шти­ни ман­да­та­ра, иако је то ње­го­ва из­ри­чи­та устав­на оба­ве­за.”

Кад је реч о ар­гу­мен­ту ко­јим опо­зи­ци­ја по­ку­ша­ва да оспо­ри за­кон, по ре­чи­ма Кор­ди­ће­ве „бра­ни се ста­ње кри­зе ко­ју је иза­звао пред­сед­ник др­жа­ве, а то је да се за­ко­ном не мо­гу ме­ња­ти устав­на ре­ше­ња и то је исти­на”.

„Ђу­ка­но­вић је та­ко оста­вио Цр­ну Го­ру без функ­ци­о­нал­не из­вр­шне вла­сти и озбиљ­но угро­зио де­мо­крат­ске про­це­се. Од­би­ја­ње да име­ну­је ман­да­та­ра обра­зло­же­но је сум­њом у по­сто­ја­ње ве­ћин­ске по­др­шке ли­де­ру Де­мо­са Ми­о­дра­гу Ле­ки­ћу”, под­се­ћа Кор­ди­ће­ва. „Уме­сто ман­да­та­ра, пред­сед­ник је пред­ло­жио скра­ће­ње ман­да­та скуп­шти­ни, што је пар­ла­мен­тар­на ве­ћи­на од­би­ла, утвр­ђу­ју­ћи та­ко не­спор­ну по­др­шку ман­да­та­ру.”

Кор­ди­ће­ва уве­ра­ва да усво­је­не из­ме­не за­ко­на „да­ју шан­су Ђу­ка­но­ви­ћу да ис­ко­ри­сти сво­ја устав­на овла­шће­ња, ис­пу­ни оба­ве­зе, име­ну­је ман­да­та­ра и из­ба­ви зе­мљу из ин­сти­ту­ци­о­нал­не кри­зе ко­ју је он узро­ко­вао”.

„Бра­ни­о­ци не­у­став­ног по­ступ­ка Ђу­ка­но­ви­ћа, у по­ку­ша­ју да др­же др­жа­ву у ста­њу по­ли­тич­ког лим­ба, и да­ље оспо­ра­ва­ју по­сто­ја­ње ја­сне пар­ла­мен­тар­не ве­ћи­не с ре­зул­та­ти­ма ло­кал­них из­бо­ра. Ако сле­ди­мо да­ље ту, исти­на из­вр­ну­ту ло­ги­ку, по­ра­зом Де­мо­крат­ске пар­ти­је со­ци­ја­ли­ста (ДПС) на пар­ла­мен­тар­ним из­бо­ри­ма 30. ав­гу­ста мо­рао би да се оспо­ри ле­ги­ти­ми­тет Ђу­ка­но­ви­ћа и ње­го­во пра­во да оба­вља сво­ју функ­ци­ју”, оце­њу­је Кор­ди­ће­ва.

До­да­је да „ни­ко од по­бед­ни­ка из­бо­ра 30. ав­гу­ста ни­је не­ги­рао Ђу­ка­но­ви­ћу да до кра­ја из­не­се ман­дат, али му ни­је при­знао ни на­ду­став­ни ста­тус ко­ји по­ку­ша­ва да му се до­де­ли”. Ка­же да је те­за „пар­ла­мен­тар­не ма­њи­не, гу­бит­ни­ка из­бо­ра 2020. го­ди­не, да се ни­јед­на устав­на ка­те­го­ри­ја не мо­же тре­ти­ра­ти за­ко­ни­ма и то се про­ти­ви ло­ги­ци и са­мом устав­но­прав­ном уре­ђе­њу”. Уве­ра­ва да, ако би сле­ди­ла ло­ги­ка опо­зи­ци­је, „не би смео да по­сто­ји ни за­кон о скуп­шти­ни, о вла­ди, па ни сам по­слов­ник скуп­шти­не, ко­јим се де­таљ­но уре­ђу­ју про­це­ду­ре у ко­ји­ма се ре­а­ли­зу­ју устав­на овла­шће­ња пар­ла­мен­та”.

„Устав ја­сно огра­ни­ча­ва пра­во пред­сед­ни­ка да за ман­да­та­ра име­ну­је би­ло ко­га, већ га оба­ве­зу­је да пред­лог уте­ме­љи на во­љи пар­ла­мен­тар­не ве­ћи­не, кроз кон­сул­та­ци­је са пред­став­ни­ци­ма пар­ла­мен­тар­них стра­на­ка”, са­оп­шта­ва Кор­ди­ће­ва. „Се­ти­мо се да је име­но­ва­ње Дри­та­на Аба­зо­ви­ћа за ман­да­та­ра пред­сед­ник обра­зло­жио ти­ме да се ’уве­рио кроз кон­сул­та­ци­је да он има ве­ћин­ску пар­ла­мен­тар­ну по­др­шку’, а ман­дат дао (Здрав­ку) Кри­во­ка­пи­ћу на осно­ву пот­пи­са по­сла­ни­ка”, ка­же Кор­ди­ће­ва. „Пре­ма то­ме, ДПС-у је са­вр­ше­но ја­сно да ова­квим оспо­ра­ва­њем за­ко­на ди­рект­но ста­вља ’устав­ну ом­чу’ око вра­та свом пред­сед­ни­ку.”

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Перагеније
Идеалан треутак да на изборима за скупштину Мило буде обрисан. Коме то не одговара?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.