Среда, 01.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО ПОЛИЦАЈЦЕ ЂУРИЋА И ФИЛИПОВИЋА

Курти не може да замени све Србе на северу Косова

У Паризу ћемо разговарати о томе шта можемо да урадимо да бисмо умирили тензије, поручио председник најављујући сусрете са више званичника, међу којима би требало да буде и Емануел Макрон
Председник Србије са Ненадом Ђурићем, Александром Филиповићем и члановима њихових породица (Фото Танјуг - Р.П.)

Реакције Приштине говоре да je све време планиралa и желелa инциденте и сукобе на северу КиМ, као и понижење српског народа, не одустајући од противправне пререгистрације возила, истакао је председник Србије Александар Вучић приликом уручивања одликовања капетану Ненаду Ђурићу, суспендованом директору Регионалног директората полиције Митровица Север на КиМ, и капетану Александру Филиповићу, који је био на дужности шефа Регионалне оперативе директората полиције Митровица Север. Вучић је Ђурићу уручио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена, а Филиповићу Златну медаљу за храброст „Милош Обилић”. Кога год да Албин Курти доведе на места Срба који су се повукли из косовских институција, не може све да их замени, нагласио је Вучић.

Казао је да могу да мењају кога хоће и доводе одакле хоће неког, али не могу да промене ни одликоване Ђурића, ни Филиповића, као ни још 300-400 часних полицајаца. Рекао је да не могу да замене ни још толико или нешто мање судија и тужилаца и административног особља, који знају у којој земљи живе и којем народу припадају. „Припадност народу је припадност једној великој породици, најтеже је живети без свога народа или посветити живот против свог народа. Има и таквих, али њих је мало. Срећом наши људи на КиМ су се посветили очувању свог народа и опстанку своје државе, а њихова је држава само једна, а то је Србија”, нагласио је он, у одговору на питање новинара о Куртијевој најави замене за Србе који су поднели оставке и расписивању избора у четири српске општине на северу КиМ, преноси Танјуг.

Најавио је да ће за викенд више говорити на ту тему и да ће наредних недељу и по дана провести у Паризу где ће се састати са Ђузепом Борељом и Мирославом Лајчаком и, како верује, са председником Емануелом Макроном. „Видећемо какви ће још сусрети у Паризу бити, и са министром спољних послова Холандије и мађарском председницом, пошто се тамо одржава Форум за мир”, навео је он. Председник је подсетио да је отказао посету Египту као и одлазак на отварање Светског првенства у Катару. „Али на ово морам да идем да разговарамо о ситуацији на КиМ и да видимо шта је то што можемо да урадимо како бисмо умирили тензије”, подвукао је Вучић.

Подсетио је да је сада сасвим огољено и јасно свакоме да то што је постојало од институција јесте захваљујући чињеници да ми поштујемо своју реч и потпис. „А, данас чак и када највеће силе, па макар и само формално позивају њих да испуне своје обавезе из онога што су прихватили и потписали, они ће да причају све бесмислене приче овога света, али на тај позив неће одговорити. Пошто је њихов једини циљ био да се изазову сукоби и унесе нестабилност и ништа друго”, истакао је Вучић. Одговарајући на питање каква је будућност Бриселског споразума, рекао је да Србија не одустаје и никада не повлачи своје потписе и додао да је сада време да се примене и друга два потписа са бриселског споразума и формира ЗСО.

„Један је само премијера Дачића, један је албански представник из Приштине, један је ЕУ. Тај Дачићев потпис, сви ми Срби смо поштовали и извршили све што је требало да извршимо. Сада је време да се отелотворе она друга два потписа”, рекао је и додао да то значи формирање ЗСО. Вучић је поручио међународној заједници и представницима приштинских власти да не говоре да у споразуму „пише нешто што не пише”. „Ово око таблица сте апсолутно измислили, то пролонгирање од 12 месеци. Па пошто је прошло два месеца онда сте рекли још 10. А то се односи на КС таблице, а не РКС таблице. Ми хоћемо КС таблице, то су статусно неутралне таблице”, рекао је председник и поручио да би их Срби са КиМ одмах прихватили, а да Албанци неће то. Закључио је да је сада ред на ЕУ и Приштину да испуне Бриселски споразум и да не брину за Србију. „Наша реч много више значи него потпис приштинске стране и потпис ЕУ. Тако да, можемо да будемо поносни на то да наш потпис и наша реч нешто вреде у Међународном јавном праву”, рекао је председник.

Уручујући одликовања Ђурићу и Филиповићу, Вучић је поручио да су они своју државу послушали, чак и онда када се са њеним одлукама нису слагали. „Урадили сте оно што вам је срце желело и најчасније се понели када сте били онемогућени у дужности, јер нисте желели да кршите законе. Бранили сте српски народ, нашу културу, али и исконске европске вредности, какве би требало да буду. Та европска вредност морала би да буде поштовање потписа на међународном споразуму. Србија се својих речи држи, а своје потписе не брука”, истакао је Вучић.

Ваша мирна и сталожена, али одлучна акција ни против кога усмерена, која вас је сврстала у ред оних обичних јунака о којима се ретко говори, рекао је Вучић, јесте нешто на шта можете да будете поносни. „Орден пуна срца додељујем Ђурићу. Знам колико си пута пролазио кроз тешка искушења, свађао се са многим нашим људима, који нису разумели тежину твоје позиције, и са онима у Приштини који су желели да идеш против свог народа, а ниси желео, знам да је било тешко твојој породици да слушају коју униформу носиш, а имао си у срцу само једну домовину. Поносан сам Александре на твоју непоколебљивост, одлучност, јасну опредељеност да увек и у сваком тренутку будеш на располагању не само српском народу, већ и српској држави. Ваше породице темељ су на којем почива будућност како ваша тако и наша”, рекао је он. Вучић је нагласио да када говоримо о КиМ, и опстанку, то није само наш каприц, жеља, уобразиља, већ цивилизацијска тековина, тиме, каже, штитимо цивилизацију, међународно право и Европу и Србију и истакао да је мир наше трајно и чврсто опредељење.

Додели одликовања у Председништву Србије присуствовали су директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, као и чланови породица одликованих полицајаца. Председник Србије изјавио је да ће одликовани полицајци са Косова и Метохије радити у државним органима Србије. Нагласио је да ће се држава побринути и за 3.000 и 3.500 људи колико их се повукло из косовских институција и да је њихова будућност одлична, као и да ће радити свој посао за своју земљу. Вучић је додао да Србија брине о свом народу, својим људима. „Посебно знам кроз шта су ти људи прошли, и десетине њихових колега. За разлику од многих, они знају да сам свестан кроз шта се пролази. Знају да сам одлично упознат како живе, кроз шта пролазе. То 99 одсто људи у Србији не зна, нити може да зна, али срећан сам што те људе познајем”, рекао је председник Србије.

Признање посвећено деци са КиМ, никада нисмо били сложнији

Капетан Ненад Ђурић захвалио је јуче председнику Србије Александру Вучићу на Ордену за одбрану и безбедност првог степена, којим га је председник одликовао и поручио да признања посвећује и деци на КиМ која су жељна слободе, игре и мирног живота. Навео је да то не би било могуће ни без подршке државе Србије и председника. „Зато представљају и залог да нас се потомци неће стидети већ ће следити сада утабане стазе које воде у чисто и искрено друштво великих и славних”, рекао је Ђурић. Капетан Александар Филиповић рекао је да је ово признање највећа част коју појединац може да добије и нешто што подиже морал. „Испред нас и иза нас увек је био наш народ и наша држава и сваки Србин који живи на Косову и Метохији носи ову медаљу за храброст”, рекао је Филиповић и додао да је то нешто што код свих њих диже морал и да мисли да су сада у фази да никада нису били сложнији, јачи и поноснији.

Никада у својој земљи нећу да носим панцир

Председник Србије Александар Вучић рекао је да постоје потврде о планираном нападу на њега као и да службе знају ко је све требало да учествује у извршењу, те најавио да ће се о томе појавити нови подаци. Он је ово изјавио, одговарајући на новинарску констатацију да се прекјучерашњим сведочењем окривљеног сведока Срђана Лалића на суђењу криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића остварило све што су наше службе безбедности причале о планирању атентата на њега. Уз то је нагласио да службе Републике Србије нису могле да измишљају оперативне податке. „Ми сад имамо нове пакете скинуте са телефона. Они почињу да говоре и о убиству или нападу на мене. Сада имамо потврде и знамо све о томе ко је у тим причама учествовао и ко је требало да учествује у извршењу и у првом и у каснијим покушајима”, рекао је Вучић. Додао је да то „и није била превелика тајна”.

„Ја сам се тај дан (на отварању споменика Стефану Немањи) окренуо према Вулину и рекао сам му ’шта ти је што се ти тресеш’, у шали наравно и мирно сам прошао и мирно се вратио. Нисам хтео ни панцир да носим јер сам рекао да никада у својој земљи нећу панцир да носим”, рекао је он. Нагласио је да се не боји да се „прошета кроз свој народ”. „Мафију побеђујемо, главу смо јој добрим делом одсекли, али има још много проблема са којима се суочавамо и које морамо да решимо у наредном периоду”, истакао је Вучић. На питање да ли очекује извињење због подсмевања неких на наводе о планирању атентата а који су се сад потврдили, рекао је да не очекује јер се нико није досад извинио ни за нападе ни клевете које је у протекле три године доживела његова породица због „Јовањице”. Председник је навео да нико други у Србији три године није био клеветан на дневном нивоу и да се када се све показало као ноторна лаж, судски пресуђено, није било ни „извините”.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fensi denser
ustvari si ustupio srpska mesta šiptarima bez borbe, oluja bez povetarca

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.