Уторак, 07.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Американци одушевљени ракијом: Заборавите виски или коњак, нема бољег пића од шљивовице

(Фото А. Васиљевић)

Заборавите виски или коњак, за Србе нема ништа боље од домаће шљивовице, а очекује да ће овог месеца српско пиће добити признање Уједињених нација као пример важне културне традиције.

Прошле године Министарство културе Републике Србије предало је Унеску захтев за номинацију шљивовице на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, преноси Бета.

Очекује се да ће Унеско овог месеца одлучити да ли ће ставити „ знање о припреми и употреби” овог пића на своју листу светске нематеријалне културне баштине.

Шљивовица се вековима у Србији ручно израђује и конзумира, што је обичај који се преноси са генерације на генерацију за који стручњаци кажу да је постао део националног идентитета, пише америчка агенција Асошиејтед прес.

Социолог Илија Маловић каже да је шљивовица типично српски производ јер се добија од локално гајеног воћа, шљиве која је широко доступна, и зато што се ракија прави у породици и локалним заједницама.

Како објашњава Маловић, Срби пију шљивовицу када славе, тугују, дочекују госте и обележавају важне догађаје. Маловић каже да су људи увек скривали своје најбоље флаше за венчања, рођење детета и сахране.

„Шљивовица је део живота људи од почетка до краја и увек је била део идентитета овог народа”, рекао је.

Како пише Бета, шљивовица је и значајна за српски извоз и представља домаћу туристичку атракцију, а последњих година никла су мала предузећа која производе шљивовицу и друге воћне ракије, нудећи модерну амбалажу у етно стилу.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Proffa
Da bi smo se ovim pohvalili, prvo moramo da donesemo zakone, a ne da rakiju peče svaki prevarant, sipa šećer ili metil alkohol, pa još i potruje ljude ! Sve mora da ima atest, certifikat, rigoroznu kontrolu, a ne sistem kako ćemo, lako ćemo !
српски и енглески
Произвођачи да знају да нас има доста који никада не бисмо купили српску ракију с хрватском етикетом. Исто важи и за вина, мед и све остало домаће. Српски и, ако треба, још и енглески. Гајевица не. Скадарлију су, тако, упропастили скоројевићки нови власници кафана па у најпознатијим нема више српског језика. То они зову традицијом ...
Miliana
Pa sta ste cekali toliko dugo!?!?!
Мали Ђокица
Шта вреди што је призната када нећемо моћи да је правимо сами. А стварно је пратила човека од живота - "за дуг и добар живот" до смрти - "за покој душе".

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.