У Америци почиње продаја пилетине из лабораторије
После одлуке америчке Управе за храну и лекове, компанија Апсајд Фудс ускоро ће моћи да продаје пилетину произведену од животињских ћелија и узгајану у биореакторима.
Преостала су још само два мања регулаторна корака пре него што овако произведено месо буде доступно јавности. Производни погони компаније Апсајд Фудс морају да прођу додатни инспекцијски надзор Министарства пољопривреде, а на коначном производу ће морати да стоји етикета која потврђује да је извршен инспекцијски надзор пре него што се месо нађе на тржишту.
Култивисано месо ће и даље бити намењено уском кругу
Мада је ова одлука Агенције одобрила да се ови производи нађу на тржишту, ипак се претпоставља да ће дегустације бити ограничене на мали број ексклузивних ресторана. Кувар са Мишленовом звездицом, Доминик Крен, већ је најавила да ће служити култивисану у свом ресторану у Сан Франциску.
— UPSIDE Foods (@upsidefoods) November 16, 2022
It’s time to celebrate. Because the future of meat will never be the same! We’ve received a “No Questions Letter” from the FDA, which means they’ve given our cultivated meat the green light. pic.twitter.com/hZ1dAmR4UP
Ума Валети, генерална директорка Апсајд Фудс каже да жели да јавност први пут проба њихову пилетину у одабраним ресторанима пре него што могу да је купе и кувају код куће.
Како се месо производи у лабораторији
Култивисано месо се разликује од биљног меса јер садржи праве животињске ћелије и – теоријски – не разликује се од правог меса. Ћелије се у почетку изолују од животиње и развијају у ћелијске линије које се затим замрзавају. Мали узорци из ових ћелијских линија се затим могу пренети у биореакторе - обично велике челичне резервоаре – где се ћелије „хране” у одговарајућем раствору који садржи хранљиве материје које поспешују деобу ћелија. Када ћелије порасту и диференцирају се у одговарајућу врсту ткива, могу се сакупити и користити у узгојеним месним производима, преноси РТС.
Али, узгој ћелија на овај начин је и даље изузетно скуп. Стартапи држе у тајности укупне трошкове, али је вероватно да ће чисто узгајано месо и даље бити неколико пута скупље од конвенционалног. Зато ће, највероватније, први култивисани месни производи бити мешавина животињских ћелија и биљног меса.
Подели ову вест







Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.