Петак, 03.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Покренут поступак утврђивања да ли је Ђу­ка­но­вић кр­шио Устав

По­сла­ник Ми­лан Кне­же­вић по­ру­чу­је да је ДФ спре­ман да раз­го­ва­ра о За­ко­ну о пред­сед­ни­ку – ако Ђу­ка­но­вић да ман­дат Ми­о­дра­гу Ле­ки­ћу
Пред­сед­ни­ца Устав­ног од­бо­ра Си­мо­ни­да Кор­дић (Фо­то Скуп­шти­на Цр­не Го­ре/И. Шљи­ван­ча­нин)

ПОДГОРИЦА – Устав­ни од­бор по­др­жао је пред­лог да се по­кре­не по­сту­пак за утвр­ђи­ва­ње да ли је пред­сед­ник Цр­не Го­ре Ми­ло Ђу­ка­но­вић по­вре­дио Устав. Пред­лог је из­гла­са­ло се­дам по­сла­ни­ка вла­сти, док сед­ни­ци ни­су при­су­ство­ва­ли по­сла­ни­ци опо­зи­ци­је: Де­мо­крат­ске пар­ти­је со­ци­ја­ли­ста, Со­ци­јал­де­мо­крат­ске пар­ти­је, Со­ци­јал­де­мо­кра­та, Ли­бе­рал­не и Бо­шњач­ке стран­ке.

Са­став­ни део не­у­став­ног по­сту­па­ња је чи­ње­ни­ца да се пред­сед­ник по­звао на по­тре­бу да по­сла­ни­ци под­не­су 41 пот­пис, што се не на­во­ди у Уста­ву Цр­не Го­ре, па је не­мо­гу­ће при­хва­ти­ти та­кав ар­гу­мент пред­сед­ни­ка.

„При­ли­ком да­ва­ња ман­да­та Аба­зо­ви­ћу, он ни­је имао по­др­шку 41 по­сла­ни­ка. Упра­во за то и слу­жи рок од 90 да­на у ко­јем се обез­бе­ђу­је ве­ћин­ска по­др­шка. Пред­сед­ник је по Уста­ву оба­ве­зан да пред­ло­жи ман­да­та­ра. Не­пред­ла­га­ње ман­да­та­ра је не­у­став­но и Ђу­ка­но­вић је по­вре­дио Устав”, на­во­ди се у пред­ло­гу Устав­ног од­бо­ра.

По­сла­ник Ми­лан Кне­же­вић по­ру­чио је да је Де­мо­крат­ски фронт спре­ман да раз­го­ва­ра о За­ко­ну о пред­сед­ни­ку – ако Ђу­ка­но­вић да ман­дат Ми­о­дра­гу Ле­ки­ћу.

„Ако Ле­кић не­ма по­др­шку 41 по­сла­ни­ка, скра­ћу­је­мо ман­дат скуп­шти­ни и иде­мо на из­бо­ре. Али је нео­п­ход­но да про­ве­ри­мо то, ако они твр­де да има­ју ве­ћи­ну нек да­ју ман­дат Ле­ки­ћу, а ми смо спрем­ни да за­у­ста­ви­мо из­гла­са­ва­ње За­ко­на о пред­сед­ни­ку”, ка­зао је Кне­же­вић.

За по­сла­ни­ка Де­мо­кра­та Вла­ди­ми­ра Мар­ти­но­ви­ћа не­ма ди­ле­ме да је Ђу­ка­но­вић пре­кр­шио Устав.

„Ђу­ка­но­вић је био ду­жан да да ман­дат Ле­ки­ћу. По­ка­зао је да же­ли да бло­ки­ра скуп­шти­ну у прав­ној над­ле­жно­сти да иза­бе­ре вла­ду. Из све­га то­га про­из­ла­зи да је Ђу­ка­но­вић не­ко ко же­ли да да­ље про­ду­ку­је кри­зу у Цр­ну Го­ри”, ка­же Мар­ти­но­вић.

До­дао је да „си­лом, на сра­мо­ту, же­ли бло­ка­дом ин­сти­ту­ци­ја, бло­ка­дом из­бо­ра вла­де, кр­ше­њем за­ко­на, да др­жи власт”.

Ми­лан Кне­же­вић по­себ­но се освр­нуо на по­на­ша­ње опо­зи­ци­је ко­ја је из­бе­гла за­се­да­ње, уз оце­ну да му је жао што сед­ни­ци не при­су­ству­ју ко­ле­ге из ДПС-а и по­звао их да се вра­те у ин­сти­ту­ци­је си­сте­ма.

„Ни­је до­бро да пр­вог по­тр­че по пла­ту, а не ра­де ни­шта”, ре­чи су Кне­же­ви­ћа. „По­сла­ни­ци су би­ли при­мо­ра­ни да до­не­су За­кон о пред­сед­ни­ку, не да би стре­ља­ли и оти­ма­ли пред­сед­ни­ка, већ да би га ја­сно ста­ви­ли у устав­не ре­гу­ле да мо­ра по­што­ва­ти ве­ћи­ну”.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.